Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Další tunel na obzoru? 130 milionů za přehled hotelů!

Ministerstvo pro místní rozvoj má buď bujnou fantazii, nebo jsou obětí podvodníků. Jinak si nedokážu vysvětlit, že chtějí vybrat 300 osob, které vyškolí a tito lidé mají (za peníze ze státní pokladny a z dotací EU) navštěvovat hotely ČR a psát o nich recenze. Tato oficiální forma, jak si užívat za státní peníze, je jen špička ledovce tohoto projektu. Největším šokem jsou totiž náklady. 300 osob má být proškoleno, mají zkontrolovat danou skupinu ubytovacích zařízení, za celkovou částku 48 milionů. To jsou náklady 160 tisic na jednoho vyškoleného. Tak vysoké ceny jsem naplatila, ani když mě například školila na nové PC produkty pobočka Microsoftu.

Tunel - ale útulný... (Tube hotel Essen, Německo)

Tunel jako hrom, řeknete si? A to prosím připočtěme kolem 17,5 milionů za vytvoření televizního pořadu a plánovaných 68 milionů na marketing celého projektu, web, atd. Cílem toho všeho má být státem poctivě hodnocené hotely. Nedokážu si dost dobře představit, jak chce poctivě hodnotit hotel někdo, kdo jej jede navštívit zadarmo, přesněji na státní náklady. To bude spokojenost už z principu, že? Stát by měl spíše dbát na ochranu zákazníků právě spíše na základě stížností jednotlivců, kteří narazí na problémy v reálné situaci. Měl by být spíše dohled, zda cestovní asociace dostatečně reagují na závažná porušení některých ubytovacích zařízení.

Dále je nutné si položit otázku, zda je normální, aby taková hodnocení činil stát, když skoro v celém západním světě fungují zcela přirozeným vývojem servery a cestovky, které samy ve svém zájmu zjišťují spokojenost a nespokojenost hostů. Samozřejmě částečně by se stát měl zapojit do jistého druhu propagace České republiky v zahraničí, což také činí (např. známé video s Táňou Kuchařovou - bývalou miss světa). To byl projekt o něco levnější, ale v celkovém výsledku účinný. 

V ČR je mnoho webů, které se kritikou ubytování zabývají, osobně po návštěvě Krkonoš či Šumavy také napíšu recenzi, jak jsme byli spokojeni a na co si dávat naopak pozor, například že hotel nenabízí dětskou postýlku, a je nutné si vozit cestovní. To vše jsou detaily, které si lidé jistě rádi veřejně sdělí a již to funguje. Nechápu, proč by se mělo plýtvat částkou kolem 130 milionů za to, aby jedinci testovali. Co budou hodnotit? Pokoje, masáže, jídlo? Nebo budou hodnotit i právě podmínky pro rodiny a sportovní skupinky - což jsou například nejčastější návštěvníci právě turistických horských oblastí.

Nelze žádným školením získat osobní zkušenost nabytou skutečnou dovolenou v jakémkoli místě. Nelze za jeden či dva kontrolní dny například zjistit nedostatky v městských hotelech či penzionech. Vše je o náhodě, a nechceme přece, aby hotel hýčkal tým "anonymních kontrolorů" na dva dny, v zájmu každého podniku je jeho dobrá pověst a věřím, že skutečně kvalitní hotel si hýčká všechny hosty stejně. A to je věc, která se na webech neutají. Měl by to být zájem cestovních asociací - ta především slučuje firmy, které na cestovním ruchu nejvíce vydělávají. Chápu, že je z jejich strany zájem o případné financování průzkumu ze strany státu, ale proč za tak přemrštěné částky? Není jednodušší, aby ubytovací zařízení na svých stránkách umožnilo veřejné recenze? 

A uvědomme si další zásadní věc - budou lidé více věřit jakémusi hodnocení vytovřenému státní organizací, nebo více uvěří recenzím ostatních klientů, kteří měli tu příležitost navštívit stejný hotel? Já jako turista jistě dám na zkušenosti těch, kdo byli v podobné situaci, jako já :-)

Navíc se může proti takové velké investici ze státní kasy zvednout vlna odporu veřejnosti - protože je mnoho rodin či jednotlivců, kteří hotelové služby nevyužívají. Ministerstvo místního rozvoje zřejmě trošku podceňuje v tomto ohledu veřejnost. Nebo je snad nějaký jiný zájem na tom, aby se do takového projektu dalo ze státních peněz 130 milionů? Doufejme, že vyšší instance, které takový projekt schvalují, nebudou mdlého rozumu a schodí jej ze stolu...

Autor: Pavla Brychtová | pátek 10.5.2013 10:16 | karma článku: 29,73 | přečteno: 1067x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Za co trestáte občany, pane prezidente?

Nebo z nás jen dělá pan Zeman hloupé ovce? Nejdřív nás tahá za nos partička kolem Nečase, teď zase Miloš Zeman. Tvrdil, že by chtěl vládu odborníků a ne vládu těch, kterým dluží dobrý skutek za to, že ho tolik podporovali v kampani. Ale zatím všichni, kdož jsou zmiňováni, nebo již jmenováni, jsou jen vděčnými služebníčky páně Zemana. Otázkou je, zda dostane taková vláda důvěru. Vláda v demisi - to je to poslední, co potřebujeme... Místo politických dohadů by to chtělo řešit další vlnu povodní, nezaměstnanost a rostoucí kriminalitu v ulicích, omezit sociální podporu těm, kdož odmítají pracovat, atd. Bude nová vláda pracovat, nebo jen pomlouvat tu předchozí a házet vše na složitou politickou situaci?

25.6.2013 v 22:35 | Karma: 26,12 | Přečteno: 1456x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Primátor by neměl ponižovat svěřené město, Hudečku!

Moje úvaha je tentokrát o vztahu k městu, kde jsem se nenarodila, ale od malička zde žiji. Proto mi není lhostejné, kdo o něm rozhoduje. Nebyla jsem nadšená ze zlodějů z ODS ve vedení radnice, ale nyní volbou pana Hudečka šla Praha z louže do bláta. Většina obcí si vybere do funkce starosty někoho, kdo má obec rád a zná ji, má důvěru alespoň většiny lidí a byl na kandidátce, takže ho lidé zvolili. Znám díky cestám po ČR mnoho krásných měst, a určitě si to o nich myslí i jejich starosta. Ale nám na křesle primátora Prahy sedí člověk kvůli politice a dohodě se stranou ČSSD, která v Praze ani nevyhrála volby.... Holt Praha měla nyní údajně pouze jednoho kandidáta a to zrovna člověka, který byl policií obviněn kvůli spojitosti s kauzou Opencard. A navíc, co se týká vztahu k městu - dokonce tento pán o Praze pro Respekt uvedl: "Praha není město, kde se žije dobře. Je to město, které vám vysává energii, neposkytuje klid". Ponižující prohlášení o městě, které ani dobře pan primátor nezná... Za koho mluvíte, pane Hudečku? Komu se zde nedobře žije? Vám nebo Pražanům? Nikdo nikoho nenutí v Praze žít, nebo snad ano?

21.6.2013 v 2:11 | Karma: 24,64 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byla sledována Nečasová nebo Nečas? Aneb když peníze nestačí...

Janě Nagyové nestačily nadprůměrné příjmy a život na státní náklady, včetně luxusního bydlení. Peníze jí nestačí, její chování vykazuje i silné mocenské sklony (a tím i rozhodování za premiéra, aniž by k tomu měla od občanů mandát). Stýkala se navíc s lidmi "z podsvětí" (podle ní jistě mocnými) - tím spojila politiku a boháče, přesněji mafiány. Zašla ale tak daleko, že zklamala v podstatě důvěru samotného premiéra, který ji již odvolal. Moje úvaha nad situací posledního týdne je jasná - do politiky se nám proplétá staré dobré téma všech dramatiků a klasiků. Milostný trojúhelník, intriky, a navíc i bezmezná touha po moci, která vede k nesmyslnému chování a zaslepenosti. Pohnutky Jany Nagyové, nyní už bývalé ředitelky kabinetu předsedy vlády, prý nebyly osobní. Nagyová se nechala slyšet, že sledování paní Nečasové nesouviselo VŮBEC s nějakými osobními zájmy nebo dokonce by mělo jít o pošpinění paní Nečasové a donucení premiéra k rozvodu. Na to je prý Jana Nagyová příliš hrdá. O její hrdosti lze s úspěchem pochybovat, když byla ochotna se léta dělit o ženatého muže s někým jiným. Naopak vše nasvědčuje zhrzenosti až zoufalství, že Nečas není schopen po tolika letech požádat o rozvod, že? Pokud sledovala premiérovu manželku na vlastní pěst, nešlo jí spíše o to, aby zjistila, jak moc se Petr Nečas stýká a manželkou? Nechtěla Nagyová prostě vědět, zda není ohrožen její vztah s premiérem? Proč nechala sledovat i řidiče? Jasným důvodem jejího jednání je Nečas. Pokud je to navíc zdůvodněno jako zájem státu, premiéra a jeho dětí, protože se dle Nagyové stýkala Radka Nečasová s Jehovisty - tak to je opravdu od bývalé šéfky kabinetu pouhá zoufalá pohádka pro veřejnost. Styky se Svědky Jehovovými nejen nebyly doloženy, ale celkově ze sledování vyplývají čistě osobní zájmy a intrikářská povaha paní Nagyové.

16.6.2013 v 15:39 | Karma: 24,05 | Přečteno: 1208x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Voda je živel, ale proč se nebráníme dřív? (fotoblog)

Někdo podcenil moc vody - v Praze se doslova zaspalo... My jsme dnes vezli děti od babičky, museli objíždět dvě pražské oblasti zalité vodou, a pak i kolem Vltavy - ale nepotkali jsme v Praze jediný čerpací vůz, nikde jednotky s vozy a mobilníma bariérama, natož jako na vsi - chlapy s pytli písku. Nikde protipovodňové zábrany, samozřejmě kromě Kampy a okolí, která má za miliony předpřipravené konstrukční prvky pro rychlou stavbu zábran. Karlův most a Kampa jsou navíc pod ochranou policejních složek, je zákaz vstupu do těchto prostor. Karlín i Štvanice jsou pod přívalem hnědých peřejí, Kampa již částečně pod vodou, Karlův most uzavřen, metro nejezdí... Na nábřežích ale nikde pytle, nebo čerpadla - jen pár lidí s deštníky, sledující, jak se jim voda blíží k holinkám...

2.6.2013 v 22:35 | Karma: 32,45 | Přečteno: 12276x | Diskuse| Fotoblogy

Pavla Brychtová

Kalousek a Nečas - hamounek a kašpárek, nebo účetní a státník?

Ministr financí má najednou prý obavy o návratnosti velkého projektu. Po tolika zpronevěřených penězích a naprosto neziskových státních investicích to působí opět jako divadélko. Jak je možné, že do S-karet mohou jít takové peníze, přitom se pomalu rozhoduje o jejich zrušení, dále tečou miliardy do projektu elektronických zdravotních knížek IZIP, ani nikomu nevadí plýtvání ve formě projektů typu Open card? Jak je možné, že úniky a podovody ve formě anonymních akcíí jsou mezi politiky také populární? Ale u projektu investice do jaderné energie chce někdo najednou řešit návratnost? Krásné divadélko...

25.5.2013 v 0:42 | Karma: 25,38 | Přečteno: 795x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik