Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

Jsem nakloněna pomoci tam, kde je to nutné, ale v tomto případě nevěřím smyslu akce a tudíž premiérovo nadšení nechápu. Je nutno připomenout, že účast na tomto projektu je dobrovolná - a finanční účast nabídlo pouze 8 zemí EU. Takže částka na naši zem po rozpočtení je velmi vysoká. Zřejmě patříme mezi bohaté státy, protože premiér Sobotka tuto pomoc za ČR také přislíbil.

Jedná se o iniciativu Německa, které žádá po Turecku přesun 400 tisíc uprchlíků z Turecka do EU, dále lepší zacházení s uprchlíky a celkově větší spolupráci Turecka s EU v otázce imigrační politiky. Turecký premiér Davatoglu žádal 3 miliardy na řešení všeho, co se po něm žádá. Z "imigračního balíčku EU" vyplatí Unie půl miliardy eur ze svého rozpočtu, o zbylých 2,5 miliardy se podělí členské státy. Na Českou republiku vychází částka 25,5 milionů eur, tedy přibližně 700 milionů Kč. Tato částka má být rozdělena a vyplácena po dobu dvou let.

Evropská komise a Německo souhlasí, i náš premiér to považuje za pozitivní dohodu, jelikož, cituji: "Ankara zpřísní ostrahu svých hranic, měla by aktivně bránit nelegální migraci do EU a zintenzivnit spolupráci s Bulharskem a Řeckem." Na území Turecka by se podle premiéra měla zlepšit péče o uprchlíky, k čemuž je určen tento unijní příspěvek. Podle premiéra musí Turecko zamezit pašerákům v převozu uprchlíků do Řecka a zakázat kšeftování s čluny. Doufejme, že tedy peníze neskončí právě mezi osobami, které z moci své funkce nejen tolerují, ale i  napomáhájí tomuto černému byznysu. Abych se zastala i turecké strany, mají nyní na svém území kolem 2 milionu uprchlíků a jistě je to stálo doposud nemalé peníze.

Že s výsledky jednání s  EU souhlasí Turecko, to je samozřejmé - získají peníze i spolupráci, navíc Ankara potřebuje spojence, když má s Ruskem chladné vztahy po konfliktu s ruským letadlem. Otázka, jak moc jejich "turecký obchodní duch" dokáže hospodařit s penězi, určenými na řešení uprchlické krize. Premiér Sobotka naznačil, že Turecko dostane pouze polovinu peněz první rok a pokud dodrží dohody a bude vidět zlepšení, tak by dostali druhou část. I pouhá polovina ve výši 350 milionů Kč jsou pro naši republiku poměrně vysoká částka, která bude v rozpočtu chybět. Jsem zastáncem pomoci (přispívám nadaci Terezy Maxové, napomáhající řešení situace týraných dětí, nebo spolupracuji krátce s nadací Kouzelná přání) - ale vždy mohu pomáhat jen do té výše, na kterou mám! Pan Sobotka, pokud se do spolupráce EU a Turecka za naši zemi přihlásil, si měl dopředu jistě lépe zjistit, jaká částka by se naší země týkala. Nebo počítal s tím, že všechny země přispějí? Bohužel skutečnost je jiná a při spolupráci tak malého počtu zemí je náš podíl opravdu vysoký. Německá kancléřka Merkelová tvrdí, že se jistě některé země ještě přihlásí...

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že "členské země by se na plánu měly podílet na dobrovolném základě". Pochopila jsem, že náš premiér je tomuto řešení nakloněn, takže na dobrovolném základě Česká republika bude hradit "balíček", který ale většina občanů nechce a na který v podstatě nemáme!

Autor: Pavla Brychtová | pondělí 30.11.2015 4:19 | karma článku: 37,74 | přečteno: 1585x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Švédský ostrov Marstrand - kouzlo přírody a čistoty (fotoblog)

Letošní horké léto doslova lákalo k návštěvám míst spíše chladnějších. Díky abnormálně vysokým teplotám v ČR, byly v jižních letoviscích Evropy byly teploty podobné, jako doma v Praze. Švédsko patří k zemím, kde je léto rozhodně příjemné. Dnešní fotoblog věnuji malému kousku Švédska - ostrovu Marstrand, který je pro středoevropana neobvyklý svou čistotou, volným prostorem, prázdnými ulicemi (až na místa v okolí útulných hotelů, a uličku s pobřežními kavárnami u nástupiště trajektu). Typická severská architektura nenechá nikoho na pochybách, že místní lidé mají rádi pořádek, upravené domy, zahrady i ulice. I přes svou náročnost a pečlivost provedení na šikmé ploše, vše působí naprosto lehce. Dekorace, zahrady i barvy domů jsou vkusné a milé.

29.8.2013 v 13:49 | Karma: 15,81 | Přečteno: 770x | Diskuse| Fotoblogy

Pavla Brychtová

Švédský ostrov Marstrand - pokračování fotoblogu

Pro ty, kdož sem nepřicházejí z první části článku a fotogalerie, nabízím odkaz na začátek. Toto je pokračováním článku o Švédsku, více o fotografiích viz jeho první část: http://pavlabrychtova.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=358642&bk=48743

29.8.2013 v 12:49 | Karma: 13,43 | Přečteno: 498x | Diskuse| Fotoblogy

Pavla Brychtová

Opuštěná dvouletá holčička - není na vině tentokrát i stát?

Dvouleté děvčátko, po jehož totožnosti bylo celostátně pátráno, bylo podle mne naprosto zbytečně zveřejňováno a vystavováno stresu. Jakoby nestačilo, že otec (pokud to byl vůbec otec, údajně spíše přítel matky) dal dívku bezdomovcům, ti ji dali další osobě na hlídání, pak anabáze policie - sociálka - kojenecký ústav! Velmi jsem proklínala matku a otce. Ale poté, co je známo, že matka je již 14 dní ve vazbě pro maření úředního výkonu, tak se začínám zlobit na stát - a nemohu si pomoci. Odsouzené u sebe mohou mít dítě do věku 3 let - a ve vazbě to nejde?

29.7.2013 v 19:49 | Karma: 21,96 | Přečteno: 1065x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Proč Zeman ukončil německou tiskovku islámským zvoláním?

Vedla ho k tomu rozvernost, netaktnost nebo neznalost etikety? Přiznejme si, že ti, co nynějšího prezidenta volili, ale i ti, co ho nemusí, si už v ČR zvykli na jeho zvláštní humor, někdy vtipný, ale občas bohužel nevhodný, vzhledem k jeho státnické funkci. Nyní se naneštěstí přihodila událost, díky které se za svého prezidenta bohužel stydím. Na otázku německé novinářky, zda se angažuje ve věci unesených dívek v Pakistánu jí nejdříve slušně odpověděl, že nepodává informace, aby nic neprozradil Al-kajdě, či Talibanu. Poté udělal něco, co si mohl odpustit - zeptal se jí, zda ona je z Al-Kajdy či Talibanu. Než mohla cokoli říci, řekl jí "Allahu Akbar" a odešel z tiskovky. Toto zvolání, jednak pozdrav, ale zejména zvolání tolik zneužívané jako nenávistné vůči komukoliv, kdo není muslimem, je ale bohužel známo jako poslední, co slyší oběti extrémistů....

28.6.2013 v 23:21 | Karma: 38,55 | Přečteno: 8303x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Za co trestáte občany, pane prezidente?

Nebo z nás jen dělá pan Zeman hloupé ovce? Nejdřív nás tahá za nos partička kolem Nečase, teď zase Miloš Zeman. Tvrdil, že by chtěl vládu odborníků a ne vládu těch, kterým dluží dobrý skutek za to, že ho tolik podporovali v kampani. Ale zatím všichni, kdož jsou zmiňováni, nebo již jmenováni, jsou jen vděčnými služebníčky páně Zemana. Otázkou je, zda dostane taková vláda důvěru. Vláda v demisi - to je to poslední, co potřebujeme... Místo politických dohadů by to chtělo řešit další vlnu povodní, nezaměstnanost a rostoucí kriminalitu v ulicích, omezit sociální podporu těm, kdož odmítají pracovat, atd. Bude nová vláda pracovat, nebo jen pomlouvat tu předchozí a házet vše na složitou politickou situaci?

25.6.2013 v 22:35 | Karma: 26,12 | Přečteno: 1456x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

Pronájem bytu 3+1, Předměřice nad Labem.
Pronájem bytu 3+1, Předměřice nad Labem.

Školská, Předměřice nad Labem, okres Hradec Králové
13 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik