Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

P88e75t12r 13S96k78á89c45e46l

1. 11. 2015 21:33

Nikdy nevyčpí náš velikán J.A.Komenský. Proč? Protože jeho odkaz, jeho myšlenky byly několikrát historií prověřeny a každý se zdravým rozumem a úsudkem by měl přiznat, jak předběhl dobu. Pokud by se po roce 1990 naše populace řídila jen polovinou z jeho Desatera mravních přikázání, poskočili bychom stonásobně. 

„Všeobecnéporušení světa se začíná hned v kořenech…“ »J.A.Komenský. A nebo:

„Našiučitelé nemohou být jen sloupy u naší cesty, které nám ukazujísměr a samy nejdou“ » J.A.Komenský.

Asi nejsme na tom tak špatně, abychom se vrátili k jeho odkazu. Jinak si nedovedu vysvětlit, že se po roce 1990 školství podle jeho návodů neřídí anebo alespoň z nich nevychází.

2 0
možnosti
Foto

Petře, ano naše historie má řadu velikánů, ale je to jako se vším, zapomínáme, nebo se to prostě nehodí, neb to bylo  už dávno. Vám ale děkuji za návštěvu a za komentář.

0 0
možnosti
JK

To, co řekl Masaryk o demokracii, celý ten proslov je nádherný a pravdivý, ale jak jste sám napsal v diskusi - mají oči a nevidí, mají uši a neslyší. No a to, že to má smysl, když se aspoň jeden zamyslí? Budiž. Ale zlo je strašně rychlé. Vždyť víte, jak byla masarykovská demokracie záhy převálcována a na dlouho, vlastně se nikdy nevzpamatovala, i když se na chvíli zdálo, že má šanci, ale v této době ta naděje zase poněkud pohasíná. Zrovna teď jsem si četl novoroční úvodník Karla Kramáře z roku 1937 (byl to do značné míry Masarykův oponent, respektive politiky Hradu). Napsal ho v roce, kdy sám na konci května zemřel a kdy také v půlce září zemřel TGM. Vnucuje se myšlenka, že Masaryk byl poslední hrází proti nacismu. Dokonce jsem někde četl, že Hitler čekal s útokem na Československo, až Masaryk zemře. Řekl bych, že je to přehnané tvrzení, ale kdo ví...

A s tím Werichem, bezesporu to byl velký člověk, ale spěl k tomu pomalu po cestě salonního komunismu a poté, co v 50. letech svým uměním pomáhal etablovat a upevňovat komunismus u nás.

To, co jste uveřejnil, je opravdu hezké a je potřeba, aby to lidi slyšeli a snad se nad tím i zamysleli, jenže se obávám, že s vědomím následných dějů a souvislostí to většina bude mít za pouhá slova, ale že se život odehrává jinak. Snad chápete, jak to myslím.

2 0
možnosti
Foto

Jaroslave, chápu.  Víte, já tak nějak věřím tomu, udělat něco než nic. Ale sám jste to napsal. Jaroslave, každopádně Vám děkuji za návštěvu, za komentář a přeji hezkou neděli.R^

0 0
možnosti
Foto

Vážený pane, občas zalituji, že nejde dát nějak násobnou karmu. Díky za Váš článek, za oba odkazy, které by měly být vysílány v hlavním čase, aby aspoň část lidí zaslechla cosi o esenci života.

Ještě jednou díky a pěknou neděli.R^

3 0
možnosti
Foto

pane Tomáši, děkuji Vám za návštěvu a za komentář, kterého si vážím. I Vám přeji krásnou neděli.  Jinak, znáte to sám- mají oči a nevidí, mají uši a neslyší. Ale kdo ví, třeba se alespoň jeden jediný zamyslí, pak to má smysl.

0 0
možnosti
AK

Sleduju masarykovsky love fest. Boze muj!

0 0
možnosti
Foto

já děkuji za nakouknutíR^

0 0
možnosti
Foto

Pavle, R^poslouchám a čtu a poslechnu si ještě dokola ráda. Zvláště  Masaryka. Demokracie, toť o lidství a lidskosti, poctivém hledání... je tam toho spousty a hlavně ... není to velikášské... vnucovat Váš blog jako aktuální reklamu se mi chce.:-)

2 0
možnosti
Foto

Radko, v těch dvou "klipecj" je mnoho moudrých slov, ta moje jsou jen  takové tlachání a jen moje názory. To ti dva velikání si zaslouží šíření. Radko moc Vám děkuji za návštěvu a za komentář.

3 0
možnosti
Foto

Ivanko děkuji za návštěvu.

0 0
možnosti
ZB

Když si vzpomenu na Masaryka,vždy se mi vybaví jeho statečný postoj za hilsneriády.Tehdy se postavil proti českému antisemitskému davu,kydajícímu na židy tu největší špínu.Tehdy to pořádně schytal nejen od katolického tisku,ale především od davu,který svým selským rozumem ví vše nejlíp.Tehdy byl Masaryk vlastizrádce a židomilec,hysterický dav má přece vždy pravdu,nebo ne....?

5 0
možnosti
Foto

Zdeňku dova je neřízený, bezmyšlenkovitý a hloupá.  Přetlak emocí, tekutý hněv. To nebyl jen případ Masaryka. Neoblíbeným politikem, byl i Winston Churchill, alkoholik, kuřák........... Malý a zakomplexovaný člověk bývá v soudech velmi rychlý.

2 0
možnosti
Foto

R^

Z bolnéminulosti

pravdou POCTIVOSTÍ

k svoboděnároda

slávě Vlasti a ke ctimilovaného Domova T.G.M.

Von v jádru každej izmus je svinstvo, jen ta torcha tý ,,ije" se dá, sem tam, snýst. J.W.

Co k tomu dodat. Snad jen, že ne každá hlava to chce, či schopna je to vůbec pobrat. A která na tom tak je, může k tomu vůbec někdy dozrát?Jinak zdravím.R^ J.A.J.

1 0
možnosti
Foto

Jiří jsem si toho vědom, pokaždé když podobné téma dělám, vzpomínám na větu z Bible o perlách a sviních. Jenže, nelze jen mlčet. Každopádně děkuji za návštěvu a za komentář.R^

1 0
možnosti