Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

PK66

7. 8. 2008 12:46
Hlavně nepřehlédněte

ten úplný začátek paragrafu, kde se říká, že řidič, který se chce zařadit do průběžného pruhu nesmí OHROZIT řidiče v něm jedoucí.

0 0
možnosti
Z

zcek

2. 8. 2008 11:43
je to tak

Jenom to neplatí, že tady v Praze jsme ideální a zbytek jsou vidláci, vidláci jsou i v Praze. Zajeď te se podívat na zúžení na lanovém mostě za Zahradňáku a uvidíte, kolik vidláku je v Praze;-D Já si to náhodou vychutnávám - když je někde kolona před zúžením a stojí tam dlouhá fronta v jenom pruhu, s velkou radostí dojedu až před překážku a snažím se zahájit zip. Pochopitelně tím způsobím, že auto ve vedlejším pruhu se co nejvíc namáčkne na to auto před ním a řidič nasadí zavilý výraz, že udělá všechno proto, aby mě před sebe v rámci zipu nepustil. Je to velká zábava, vždycky mám takový sen, že by se odněkud snesli policisté a pokutovali toho, co mě před sebe nechtěl pustit. Ale to je jen takový sen, kde by se u nás vzali policisté, a ještě v koloně;-)

0 0
možnosti
DB

doktor_bota

2. 8. 2008 11:55
Re: je to tak

Tak mě bys obvykle našel v té koloně. Poznáš mě jednoduše - bez protestů ti udělám místo. Stávám raději v té koloně, je to z hlediska integrity plechů bezpečnější, než spoléhat se na to, že ten, co vypadal, že mě pouští, je jen další debil, který má potřebu po každém zastavení vyřadit, takže se jen pomalej rozjel.

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

2. 8. 2008 9:54
Pravda, pravda...

Pravdu dí autor a nezbývá mi než s článkem souhlasit.

Jen si myslím, že se autor mýlí v myšlence, že někteří řidiči o zipu nikdy nic neslyšeli.

Slyšeli, slyšeli, jen mi někdy připadá, když vidím jak se snaží tak hezky naháčkovat s vozidly vedle, že si zip jen spletli se suchým zipem. :-)

0 0
možnosti
D

dwart

1. 8. 2008 23:48
..

Já nevím, ale na dálnici jsem celkem často a zatím jsem problém se zipem neměl...to že autora nějaký nedouk jednou v Pze vyfakoval neznamená, že "zip neplatí jen pro Pražáky"...

0 0
možnosti
J

jirkan01

1. 8. 2008 20:19
Nejhorší jsou řidiči

kteří o zipu ani netuší a proto se snaží blokovat auta, která podle předpisů jedou ve většinou pravém prázdném pruhu k místu zúžení. Nedávno jsem byl na školení řidičů v menším městě, a tam si všichni mysleli, že jet vpravo, když se všichni hloupě řadí doleva několik km před zúžením, je sprosťárna. Nic proti venkovu, ale je fakt, že v Praze vzhledem k hustotě provozu jsou nejlepší a nejohleduplnější řidiči.

0 0
možnosti
PK

Lanta2004

1. 8. 2008 20:02
Zip u nás nikdy fungovat nebude

...pokud nebude fungovat ohleduplnost a slušnost.Ono už jen zařadit se do vedlejšího pruhu,který je obsazen kolonou aut je mnohdy nadlidský úkol.Drtivá většina lidí dělá jakože nevidí blinkr a prostě nepustí a nepustí:-/

0 0
možnosti
MA

Martin Adámek(adamek.blog.idnes)

1. 8. 2008 17:55
Mám takovej pocit,

že už se to tady řešilo, ne?

Ale to je jedno, osvěty není nikdy dost.

Jen bych to neviděl tak tragicky - v Náchodě je často zip aplikován i na křižovatkách, kde jedna kolona stojí z hlavní a jedna z vedlejší silnice. Pokud vím, tak to zákon nijak nenařizuje, ale 95% řidičů obvykle zip provozuje i na té křižovatce, kde je k tomu nikdo nenutí - ale všichni chápou, že je to potřeba.

0 0
možnosti
PV

grimosa

1. 8. 2008 17:51
zip

metoda zipu je pěkná, ale nikomu nic neurychlí(pokud je všemi správně provedena), průchodnost silnice je dána tím úzkým místem a tam se 2 auta v jeden okamzik nevlezou. Samozřejmě, metoda zipu má své opodstatnění, ono je lepší mít kolonu opravdu širší než  delší. Jsem rozhodně pro, aby zip začali aplikovat všichni a všude, i tam kde je to nesmyslené(když před překážkou stojí třeba jen 3 auta), potom všem těm vyčůránkům totiž sklapne. :-)

0 0
možnosti
MA

Martin Adámek(adamek.blog.idnes)

1. 8. 2008 17:59
Re: zip

Už jsem to psal před X týdny nebo měsíci pod jiným článkem, ale trochu se zopakuju - zip průjezd urychlí. Protože díky němu se neucpe nějaké místo před tím zúžením. Když ze světelné křižovatky vedou pryč dva pruhy, které se za chvíli spojují do jednoho (HK: podjezd Kukleny-U Koruny), tak využití obou pruhů přispěje k tomu, aby se nezablokovala světelná křižovatka - auta se tam nasypou, a když už tím směrem třeba tolik aut nejede (třeba když přes ty dva pruhy právě přecházejí chodci), tak se ty dva pruhy v klidu vyčistí, a nachystají se pro zachycení další vlny od světelné křižovatky.

Řečí informatika je ten úsek mezi světelnou křiž. a zúženém taková "cache" (vyrovnávací kapacita), která tlumí vlnové rázy od semaforu

0 0
možnosti
PT

trminek

1. 8. 2008 17:28
situalce se lepší

Jezdím po Praze denně a myslím, že v poslední době se situace značně zlepšuje. Moje zkušenosti jsou takové, že pokud dám blinkr, lidé mě většinou napoprvé do vedlejšího pruhu pustí. Rozhodně je situace lepší než před pár lety. Kdyby se každý člověk řídil jednoduchým pravidlem "Nedělej druhým co tobě se nelíbí" byla by situace nejen na silnicích daleko lepší.

0 0
možnosti
JD

icmek

1. 8. 2008 17:44
Re: situalce se lepší

souhlasím, že se situace lepší.

0 0
možnosti
LO

IceLander

1. 8. 2008 17:06
hmm..

tem co nadavaji na prazaky ohledne nedodrzovani zipu bych pral se projet po marianskohorske v ostrave smer privoz.. tam je mozne za projeti v pruhu, ktery nepokracuje, dostat i po pysku.. zvlaste, kdyz ma dotycne auto prazskou znacku.. toho jsem byl svedkem na vlastni oci

takze to neni ani tak specialita prazskych ridicu, ale predevsim vsech ridicu na vlastnim domacim pisecku (tam jsou prece doma, tak snad proboha nekoho nepusti pred sebe)

0 0
možnosti