Vytvoříme slušnou a přátelskou radnici...

Budeme otevřeně informovat o dění na radnici, připravovaných plánech a rozhodnutích představitelů města. Budeme s občany aktivně komunikovat a pravidelně se s nimi setkávat. Budeme...Budeme... Budeme...

Jeden z hlavních bodů volebního programu hnutí ANO v Ostravě byl i slib tzv. otevřené radnice. A nejenom programu hnutí ANO. S výslednou podobou koaliční dohody byli spokojeni i sociální demokraté a lidovci. Nakonec tehdejší prohlášení primátora o tom, že „programové průniky jednotlivých koaličních stran jsou více než 90procentní" to potvrzuje - zdroj tady.

Uplynulo pár měsíců od voleb a od radních třetího největšího města v zemi se občané Ostravy s překvapením dozvídají, že v případě ne-jednomyslného rozhodnutí rady nemají radní v úmyslu zveřejňovat jak kdo hlasoval - zdroj tady.

V prvním dějství této frašky Komise pro otevřenou radnici a rozvoj samosprávy (napříč politickým spektrem) schválila návrh na zveřejňování jmenovitého hlasování a předložila radě ke schválení. V dalším kroku radní z koaličních stran pro jistotu návrh odmítli. Radní za hnutí ANO se brání, že s veřejným hlasováním problém nemají a vymlouvají se na své koaliční partnery. Tedy na ty, se kterými ještě nedávno deklarovali ohromující průnik programových priorit.

Radní z ČSSD klasicky mlží po svém. Všemi zasmrádlými politickými mastmi mazaný náměstek primátora Lumír Palyza používá osvědčenou obezličku o potřebě systémového řešení. Václav Štolba, Ivo Hařovský a Kamil Bednář nemají potřebu vůbec nic zdůvodňovat. Není se co divit. Někteří mají zcela jiné starosti, než něco vysvětlovat dotěrným občanům - viz tady. Ovšem zlatý hřeb této frašky nabízí náměstek primátora Zbyněk Pražák (představitel tradiční a konzervativní KDU-ČSL) slovy, že: Když nemůžu podat ke svému stanovisku vysvětlení, myslím si, že není správné jej zveřejňovat. V okamžiku, kdy budu mít možnost podat i to vysvětlení, tak velice rád řeknu, jak jsem hlasoval".

Co tak vážného asi brání náměstkovi primátora statutárního města Ostravy v tom, aby na požádání kohokoliv a kdykoliv podal vysvětlení ke svému hlasování? Není snad za svoji práci dostatečně placen z našich daní? Proč tento člověk vůbec lezl do komunální politiky? Myslí si snad, že mu po takových trapných eskapádách někdo uvěří pohádky o jeho bohulibé práci pro společnost?

V nedávné minulosti proběhly v ostravské komunální politice velmi odpudivé kauzy, ve kterých se tehdejší politici taktéž oháněli bilakovsky směšnými argumenty o tom, jak "sofistikovaně" vnímají svůj alibismus při hlasování - viz tady. Jaký je vlastně rozdíl mezi tehdejšími a současnými papaláši? Co asi můžeme očekávat od politiků, kteří nejsou schopni, či ochotni předkládat občanům důvody svého hlasování a rozhodování? A jak chce tato parta odpovědně rozhodovat o miliardových výdajích, když se neumí shodnout na tak jednoduchém požadavku otevřenosti vůči svým voličům?

Stín tak nepadá jenom na tzv. tradiční strany. V souvislosti s avizovanou 90% shodou v programových prioritách vyznívá aktuální vyjádření primátora Tomáše Macury (ANO) ke zmíněné ostudě velmi nevěrohodně: „Musím hájit rozhodnutí rady, byť já sám jsem hlasoval jinak...".  Smutné, ale bohužel od současného primátora nijak překvapivé vyjádření.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Szturc | pátek 12.6.2015 12:31 | karma článku: 17,33 | přečteno: 566x