Vítězství poražených a blížící se prohra vítěze v prezidentské volbě

Velmi poučnou tečkou za prvním kolem prezidentských voleb byla debata všech "poražených" kandidátů (s výjimkou těžce knokautovaného Mirka Topolánka).

Všichni přítomní kandidáti prokázali velkorysost, nadhled a smysl pro humor. V diskuzi zazněla řada zajímavých postřehů. Přes občas velmi odlišné názory nikdo na nikoho osobně neútočil. V politickém životě naší země zcela nebývalý zážitek (debatu je možno shlédnout zde). Dovolím si stručně všechny účastníky ohodnotit a zároveň jim všem bez ohledu na jejich názory poděkovat. 

Pavel Fischer kromě kultivovaného projevu jednoznačně prokázal svoje diplomatické schopnosti, doprovozené perfektními znalostmi zejména v oblasti zahraniční politiky. Úžasný člověk s úžasnou rodinou, se kterou musel v nedávné době zvládnout obrovskou životní tragédii. Životem prověřený politik v pravém slova smyslu. Přestože se nedostal do druhého kola, patří mezi vítěze.

Marek Hilšer je dalším velmi příjemným překvapením. Odvaha, upřímnost, velmi slušné vystupování. S ohledem na svůj věk vynikající příklad pro mladé lidi. Určitě patří mezi skutečné vítěze probíhajících voleb.

Michal Horáček by snad mohl mít oprávněný důvod ke zklamání. Dal do kampaně všechno a všechno si také sám zaplatil. Přesto bez zaváhání jako první "poražený" podpořil Jiřího Drahoše do druhého kola. I když je mu leccos z jeho minulosti vytýkáno, jedno mu nelze upřít. Upřímnost a srdce na dlani. Byla by škoda, kdyby nepokračoval v politice.

S Jiřím Hynkem jsem v mnoha pohledech nesouhlasil, přesto se mi líbilo jeho nasazení a poctivá snaha o  férovou diskuzi. Stejně tak mi v prezidentské kampani moc "neseděl" Petr Hannig, ale i jeho účast a příspěvky v poslední debatě je potřeba vyzdvihnout.

Poslední na pásce Vratislav Kulhánek vyšel z této diskuze alespoň pro mě jako jednoznačný vítěz. Jeho postřehy z oblasti našeho současného schizofrenního postoje vůči EU byly jistě nejenom pro mě velmi poučné a inspirující. Navíc mám obrovskou radost z toho, že Vratislav Kulhánek ve svém "zralém" věku (74) prokazuje velmi otevřenou mysl, odvahu a smysl pro humor. Skvělý příklad pro mnohem mladší "starce".

Zážitek z debaty "poražených" mi bohatě vykompenzoval teatrální a nabubřelé vystoupení "vítěze" prvního kola, který stále žije ve svém světě, plném lží a podrazů (viz jeho poslední názorová otočka v otázce účasti na debatě s protikandidátem, přestože donedávna vytruboval do světa, že se rozhodně nebude debat účastnit jak v prvním, tak v případném druhém kole voleb).

Je dobře, že "vítězi" prvního kola vyjadřují podporu "politici" typu Václav Klaus st., Vojtěch Filip, Tomio Okamura, Milan Chovanec nebo Andrej Babiš. Poslední jmenovaný skutečně stylově a jistě podle svých bohatých zkušeností v oblasti ohlupování mas dal současnému prezidentovi skvělou radu - zbavit se Nejedlého s Mynářem a narychlo prohlásit, že "vítěz" není až tak proruský a pročínský. Zlatým hřebem této rady Andreje Babiše bylo konstatování, že se ve své minulosti musel zbavit své nejbližší pracovnice, přestože věděl, že nic neudělala - zdroj tady. Skutečně pozoruhodný přístup premiéra naší země. Myslím, že by měli zbystřit zejména jeho zatím horliví podporovatelé a nejbližší spolupracovníci. 

Čeká nás tedy druhé kolo. Může se stát cokoliv. Není sice moc pravděpodobné, že by "vítěz" nakonec uspěl, ale vyloučit se to jistě nedá. Jisté naopak je, že všichni ostatní prezidentští kandidáti významně přispěli k politické normalitě v naší zemi. To v žádném případě není málo. Za jejich výkon jim už teď patří velké díky! 

Autor: Pavel Szturc | neděle 14.1.2018 14:37 | karma článku: 27,36 | přečteno: 1279x