Švýcarské referendum, EU a my.

Je velmi poučné pročítat blogerské příspěvky, reagující na švýcarské referendum, schvalující zavedení kvót pro přistěhovalce ze zahraničí. Téměř všechny tyto blogy, stejně jako následná diskuze, znějí unisono s předem vytyčeným cílem: najít a rychle usvědčit hlavního viníka - tedy EU. Podobně zjednodušující přístup je poutavou ukázkou naší nepřipravenosti k věcné a konstruktivní debatě, kterou tak často předvádíme. Bohužel, v konečném důsledku k naší škodě. 

Jaká jsou fakta? Od konce devadesátých let má Švýcarsko uzavřenou smlouvu s EU o usnadnění vzájemného obchodu. Zavedením kvót dojde k porušení této smlouvy. Pokud tato smlouva přestane platit, švýcarské firmy si budou muset pro své exportované výrobky do EU opatřit unijní certifikáty nezávadnosti a kvality, švýcarští zemědělci budou logicky platit vyšší cla, přestanou platit dohody o letecké dopravě a například vědci se už nebudou moci podílet na unijních projektech. V této souvislosti je taktéž dobré si uvědomit, že do EU směřuje téměř šedesát procent švýcarského exportu.

Není tedy nijak překvapivé, že proti zavedení kvót už protestovala Švýcarská bankovní asociace. Navíc řada tamních podnikatelů trefně připomíná, že zakladatelé známých švýcarských firem jako Nestlé nebo Swatch byli taktéž cizinci, kteří by se podle navrhovaných zákonů do země možná ani nedostali. Je dobré si taktéž uvědomit, že přibližně čtvrtinu současné 8 milionové populace tvoří právě cizinci. Dřív jezdili do Švýcarska hlavně cizinci bez kvalifikace, kteří dostávali práci, o níž nikdo nestál. V posledních letech ale do země proudí hodně vzdělaných lidí, kteří se Švýcary bojují i o ta nejlepší pracovní místa. Právě to vede k obavám ze mzdového dumpingu a ztráty práce. Zřetelnou míru nejistoty - pokud jde o vliv opatření zavedení kvót na podnikatelské prostředí - vyjádřil dokonce i předseda švýcarské zaměstnanecké federace Valentin Vogt pro list Neue Zürcher Zeitung, který si položil následující otázku "Kdo by přicházel do země, která říká, že v září na něj bude mít kvóty? Já tedy ne" - zdroj tady.

V naší zemi máme celou řadu velkých problémů. Jednostranné a plošné odsuzování EU  bez znalostí faktů, poctivé debaty a zejména vlastní, tolik potřebné sebereflexe, nám nijak nepomůže. A Švýcarům už vůbec ne. Ti si nakonec poradí i bez nás. 

Autor: Pavel Szturc | úterý 11.2.2014 17:26 | karma článku: 15,45 | přečteno: 985x