Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VP

Především je zapotřebí, aby naše instituce informovaly vládu a na veřejnost. Zdá se, že kontrolní a informační orgány se zařadily do politického boje, což je špatně. Mělo by být dáno jasně najevo, že se to nedělá. Vidíme, že mohou ohrozit vztahy s jinými státy.

Určitě si vzpomínáte na kauzu Snowden, který zveřejnil praxi amerických institucí, která spočívala v získávání informací o občanech nejen USA, ale i jiných států, což poznala i Merkelová. Číňané a Rusové jsou tedy v závěsu a teprve se na něco takového chystají. Představte si, že by naše BIS a další zveřejnili, že se CIA u nás něčeho takového dopouští. Ty by byl šrumec! Přitom to dělají už dávno.

3 2
možnosti
LV

Američané jsou spojenci, tudíž:

1) Ke spoustě citlivých informací se dostanou právě z tohoto titulu, k tomu nepotřebují špionáž

2) všechny komunikační kanály jsou obousměrné, ergo pomocí škodlivého SW i HW použitého v ČR je možné získat přístup i k citlivým informacím dalších spojenců

3) I spojence je třeba prověřovat. Dělá to jak CIA u nás a dalších spojenců, tak tajné služby spojenců v USA. Je to prostá křížová kontrola, "Důvěřuj, ale prověřuj". I Čína má své špiony v Rusku, Severní Korei i jinde, stejně jako Rusové třeba v Číně.

Čili - zpět na začátek. Čínský HW potenciálně otvírá vrátka k citlivým informacím spojenců a proto je třeba být velmí obezřetní a mít se na pozoru. Tečka.

0 0
možnosti
MV

Poznámka k zahraničnímu obchodu - autor blogu není první, který poukazuje na minimální podíl našeho exportu do Číny - už jsem to slyšel mnohokrát třeba na ČT. Dle mého názoru je to dosti povrchní vnímání - naše firmy exportují především do Německa, pro které je Čína nejdůležitější obchodní partner. A řada německých exportních firem má české subdodavatele. A nedělejme si iluze, že Číňani nedokáží "zatlačit" na importéry (pokud budou chtít).

A poznámka k samotné "aféře Huawei" - dočetl jsem se, že Babiš dnes v TV uvedl, že NÚKIB nepředložil žádné důkazy. Takže zatím akorát posloucháme, že musíme NÚKIBu důvěřovat. Můj odhad od počátku aféry byl, že žádné důkazy nejsou

7 0
možnosti

1) Ty dodavatelské firmy německých exportérů jsou často opět německé firmy podnikající na českém území.

2) Kdo se trochu orientuje, tak ví, že nalézt náhradní dodavatele např. u autodílů je velmi zdlouhavý proces. To není jako když se zítra rozhodnu, že si chleba místo v Albertu koupím v Kauflandu.

3) Čína asi těžko zahájí obchodní válku s ČR, když si je vědoma, že s ní má pozitivní obchodní bilanci v poměru asi tak 10:1.

1 0
možnosti
MB

M. Zeman mne donutil, abych hledal data na stránkách Zahraničního obchodu. Potvrzujete "Mé objevy"! Od r. 2016 pokles vývozu do Číny a naprosto šíleně špatnou bilanci. My jsme zaplavováni činským zbožím a Rmunsko si vede exportem lépe! Těch šoků je zde více! Neslyšel jsem, že by Hanibal, či Stalin se opíral a zesměšňoval vlastní vojska - Nedovedu si představit, že HRAD může komukoliv dělat Propagaci a mít z toho Požitky! Chápal bych podporu nějakého Chudobince . Miloš, to vlastně dělá dobře - Za Bezprověrkové má Mynáře, Východní spojka je Nejedlý, za Menšiny má Ovčáčka a prachy se vkládají do prázdné skořápky SPO. Sponzoruje kdo co potřebuje - a pak opravdu Miloš Nekrade! Pak se i staví Vily bez povolení , zvelebujhe Obora a těží Kámen. NESKUTEČNÉ! - Na Hrad má vyrazit BIS + NKÚ! [>-]

8 5
možnosti
MV

Velkou část nášeho exportu jsou subdodávky do Německa, které pak dodává do Číny finální výrobky (pro Německo je Čína obchodní partner číslo 1).

5 0
možnosti
JR

J26a83n 86R93á51ž

13. 1. 2019 17:58

Chybou tajných služeb, politiků a dalších "odborníků" , že varování kolem propblému s některým SW i HW Huawei hystericky zdramatizovali a předkládali občanům zcela mylné informace o tom, z jakých produktů této firmy může, zdůrazňuji to "může" být zdroj pro ohrožení bezpečnosti státu a kterých výrobků se toto varování vůbec netýká. Mimo idiotského prohlášení strýce Donalda, po němž následovalo podobně hloupé prohlášení našeho všeználka Babiše, nikdo další nepřinesl jediný argument, že i chytré telefony, či routery tohoto výrobce představují pro své uživatele nějaké riziko.

Hysterie, která po prohlášení strýčka Donalda a různých šiřitelů paniky nabyla takových rozměrů a intenzity, že zcela zanikla zpráva Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost, v níž se zcela jasně říká, že občané, kteří používají telefony nebo routery této značky, nečelí žádnému zvláštnímu riziku.

4 0
možnosti
LJ

Já bych ještě v této souvislosti připomněl výrok prezidenta, který na adresu ředitelů bezpečnostních služeb řekl "Dělají to z hlouposti nebo za cizí peníze", tento výrok bych označil za nešťastný nebo ještě mnohem horším přívlastkem.

2 2
možnosti
Foto

Pan prezident nám mimo jiné odmítl sdělit, že Hrad má od roku 2014 se společností Huawei podepsanou smlouvu o propagaci, kde v rámci protiplnění Hrad dostává od Huawei mobilní telefony a jinou elektroniku. :-/

5 1
možnosti
DR

"aby další vrcholní představitelé naší země v první řadě řešili naše vlastní problémy - primárně školství, zdravotnictví, důchodovou reformu, infrastrukturu, problémy s exekucemi, hospodaření s vodou, atd. atd."

Souhlas. Vylezme ze všech pochybných spolků, nelezme do určité části těla ani východu ani západu a starejme se především o naše vlastní problémy.

6 2
možnosti