Nikotinem zotročený bojovník za svobodu

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) opět bije na poplach k záchraně - dle jeho slov - posledních zbytků svobody v naší společnosti. Tentokrát si vzal na paškál novelu školského zákona, která mimo jiné zakáže prodej přeslazených nápojů, brambůrek nebo čokoládových tyčinek –zdroj tady.

Otázkou je, proč by vlastně měla nabízet škola sortiment soukromých společností ve svých prostorách. Aby snad pomohla dětem, jejichž rodiče na ně kašlou a nemají čas jim připravovat svačiny? Snad se odpůrci a zastánci automatů ve školách shodnou alespoň na tom, že primárním účelem docházky dětí do školy je jejich vzdělávání. A nikoliv pestrá a „svobodná“ nabídka všemožných laskominek, z toho primárně plynoucí zisk soukromých společností a pár kaček do děravých rozpočtů škol.

Odstranění automatů na „nezdravé jídlo“ zcela jistě automaticky nevyřeší zdraví našich dětí. A určitě nezabrání, aby si děti přinášely do školy sladkosti z domova nebo ze supermarketu v blízkosti školy. V tom přece nikdo nikomu nechce a ani nemůže bránit. Ale pro řadu rodičů je zákaz automatů ve škole rozhodně rozumným řešením, které jim pomůže v jejich často nelehké snaze pečovat o zdraví svých dětí. A zcela jistě nijak zásadně neuškodí ani rodičům více „liberálním“ (a zejména jejich dětem).

Samotný zákaz automatů ve školách tedy nijak neohrožuje naši svobodu. Že zákaz šmahem odmítají rodiče, kteří v dnešní době mají často velký problém sami se sebou, je docela smutné. Teatrální cupování zákazu automatů ve školách od nikotinem zotročeného zákonodárce je však mnohem smutnější…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Szturc | čtvrtek 19.3.2015 20:10 | karma článku: 15,28 | přečteno: 705x