Netušící místostarosta - drzost politiků skutečně nezná mezí

Kriminálka zatkla tento týden dva zaměstnance úřadu největšího ostravského obvodu - Ostravy-Jihu. Podle informací z tisku by zadrženými měli být vedoucí odboru dopravy a komunálních služeb, který je členem ČSSD, a referent správy místních komunikací. Jsou obvinění z trestných činů pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a zneužití pravomocí veřejného činitele.

Je smutným paradoxem, že podobné excesy v první řadě odnesou jenom úředníci. V žádném případě se nechci zastávat těchto úředníků, zejména pokud mají v tomto maléru namočené prsty. Nicméně je potřeba si uvědomit, že zmíněné zatýkání je pouze a jenom důsledkem neúnosného stavu v politice na všech úrovních, komunální politiku nevyjímaje. Mnohem důležitější je v tomto případě odhalení příčin, které evidentně směřují do činnosti samosprávy. Tedy zastupitelstva a především radních. Právě tito lidé jsou zodpovědní za současný stav nastavení a dodržování (v tomto konkrétním případě spíše nedodržování) jasných pravidel výběrových řízení. Nelze se potom divit, že se na úřadech čas od času rozehrávají nebezpečné komploty mezi některými úředníky a politiky. Jistě není náhodou, že se v tomto úřadě nejedná o první případ - viz tady.

Zmíněný netušící místostarosta  a radní v jedné osobě, který má ve svojí kompetenci metodické řízení odboru majetkového, odboru dopravy a komunálních služeb a oddělení informačních systémů, si údajně neumí představit, že by nějaký sebevrah veřejnou soutěž zmanipuloval. V naší zemi. Navíc když všechno obstará počítač. V závěru svého divení bezelstně přiznává, že bohužel taktéž chodí do těchto výběrových komisí a absolutně netuší, jakým způsobem by mohl někdo něco ovlivnit.

Údiv pana místostarosty v tomto kontextu je možné vnímat buď jako neuvěřitelně drzý výsměch inteligenci voličů nebo přiznání vlastní totální neschopnosti. Nejspíše ale jako kombinaci obojího. Nezbývá než věřit, že orgány činné v trestním řízení nezůstanou v tomto případě pouze u řešení důsledků, ale zaměří také svoji pozornost na důkladné odkrytí příčin u této poslední kauzy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Szturc | sobota 29.6.2013 12:50 | karma článku: 20,63 | přečteno: 1376x