Není Andrej jako Andrej...

Slovenský prezident a bývalý úspěšný podnikatel Andrej Kiska je současně jedním z nejznámějších filantropů ve střední Evropě. Je zakladatelem Dobrého anděla na Slovensku, který pomáhá rodinám s dětmi v těžkých životních situacích.

Prezident Andrej Kiska je přesvědčený o tom, že je morální povinností každého úspěšného člověka vrátit životu alespoň nějakou část toho, k čemu se dostal. Svoji ambici stát se prezidentem zdůvodnil kromě jiného tím, že chtěl ještě více pomáhat. Jinými slovy tento člověk politiku bere jako službu společnosti. Pro řadu lidí v dnešní společnosti nenapravitelný naivní snílek...

Jistě, nelze s jistotou tvrdit, že filantrop Andrej Kiska musí být automaticky skvělým prezidentem, který všechno ví a všechno zná. Určitě svými postoji může občas vyvolávat nesouhlas a odpor. Co mu ale nikdo nemůže upřít je fakt, že si za svými názory pevně stojí. A hlavně je potvrzuje reálnými činy. 

V době úpadku tradičních politických stran se občas vedou debaty o tom, zda velmi bohatí lidé svým vstupem do politiky mohou společnost pozitivně ovlivnit. Zcela určitě mohou. Ale měli by mít v první řadě sami jasno ve svých životech. Navíc by se měli snažit pochopit nebetyčný rozdíl mezi skutečnou službou společnosti a (pouhým) ovládáním společnosti.

Jakkoliv tučné konto v bance k takovému poznávání a jistě nesnadnému rozhodování nestačí. Bez životní moudrosti a bez pokory to ale vždy bude jenom parodie na politiku, předem odsouzená k neúspěchu. Dříve nebo později totiž vyplují na povrch skutečné motivy těchto "služebníků společnosti". 

V každém případě je velmi inspirující a povzbuzující, že v sousední zemi funguje politik-"snílek", který svým životním postojem dokazuje, že i hodně bohatý člověk dnes může vnášet do společnosti velmi pozitivní vliv. 

Holt, není Andrej jako Andrej...

Autor: Pavel Szturc | pondělí 15.8.2016 18:32 | karma článku: 21,85 | přečteno: 610x