Nenechme padnout český průmysl

Průmysl v naší zemi představuje díky tradičně silnému ukotvení dlouhodobě nejvýznamnější segment tuzemské ekonomiky. Na celkovém HDP naší země se podílí přibližně 30% a zároveň tvoří páteř zahraničního obchodu ČR. 

Často se setkávám s názorem, že není potřeba podporovat energeticky náročný průmysl.  Racionálně uvažující člověk snad nebude popírat fakt, že například ocelové výrobky (nepochybně je používá každý z nás) se prostě musí někde vyrobit. Měli bychom připustit a respektovat skutečnost, že materiál k výrobě aut, mostů, či dálničních svodidel a překvapivě dlouhé řady dalších, zatím těžko nenahraditelných ocelových výrobků, neroste nikde na stromech a nedá se ani sklidit na poli.

Samozřejmě můžeme všechno dovézt z Číny, Turecka nebo Indie. Nebo z nedalekého Polska, kde mají průmysloví výrobci mnohem mírnější normy ochrany ovzduší. Jednoduché recepty, spočívající v utlumení průmyslu (hutí, sléváren, kováren a potažmo strojírenství) v naší zemi vůbec nic neřeší. A už vůbec nijak zásadně nevyřeší problém se znečištěným ovzduším. Omezením průmyslové výroby pouze řada lidí přijde o práci a mnohem špinavější vzduch k nám naimportuje severní vítr. Ten prostě foukat bude, ať se nám to líbí nebo ne.

Co tedy s tím? V první řadě bychom si měli uvědomit, že zejména v dnešní, ekonomicky a politicky neklidné době má mnohem větší šanci "přežít" společnost, která umí něco vyrobit a samozřejmě prodat. Naše společnost by měla proto přestat s nepromyšleným nátlakem na jednoduchá a líbivá politická řešení, kdy úspěšní jsou dnes znevýhodňováni vůči těm, kterým se daří méně. Nebo dokonce vůči těm, kteří nedělají vůbec nic.

Sousední země si velmi dobře uvědomují toto nebezpečí a podnikají velmi konkrétní a rázné kroky k záchraně svého průmyslu (poslední příklady z Polska a Slovenska). Naši představitelé by měli namísto alibistických kroků a výmluv na omezující pravidla Evropské komise (například Program podpory na zvýšené náklady na zemní plyn a elektřinu) hledat a velmi rychle předkládat konkrétní řešení k záchraně českého průmyslu.

Když necháme padnout zatím úspěšné průmyslové firmy, které vytvářejí skutečné hodnoty, bude to mít fatální následky na výši nezaměstnanosti a potažmo velmi negativní sociální a ekonomické dopady. Ty budou výrazně vyšší, než náklady dorovnávání cen energií do průmyslových odvětví.

Nenechme padnout český průmysl...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Szturc | čtvrtek 27.10.2022 14:47 | karma článku: 22,17 | přečteno: 477x