Může válka na Ukrajině způsobit celosvětový hladomor?

Probíhající válka ohrožuje potravinovou bezpečnost v celém světě. Export pšenice jak z Ruska, tak z Ukrajiny je velmi omezený. To vede k velkému nárůstu cen. Země, které jsou závislé na dovozu pšenice, začínají mít velký problém.

Průměrná celosvětová roční produkce pšenice se v poslední době pohybuje v rozmezí 780 až 800 milionů tun. Pouze několik producentů má kapacitu k exportu do zemí, které nejsou v této komoditě soběstačné. Mezinárodní roční obchod s pšenicí je na úrovni mezi 200 až 230 milionů tun.

Rusko a Ukrajina má zhruba třetinový podíl na tomto obchodu - zdroj tady. Od začátku konfliktu uvízlo 22 miliónů tun ukrajinské pšenice ve svých přístavech Mykolaiv, Oděsa a Mariupol - zdroj tady. Pro Ukrajinu (pátý největší světový exportér) je tak nemožné vyvézt tento objem z epicentra konfliktu - zdroj tady

Válka na Ukrajině má tak obrovské dopady nejen na její obyvatele, ale také devastuje země jako Egypt nebo Libanon, které dovážejí přibližně 80 procent obilí z Ukrajiny - zdroj tady.  Pokud se nepodaří v blízké budoucnosti ukončit válečný konflikt, hrozí hladomor, destabilizace národů a masivní migrace lidí ze severní Afriky a Blízkého východu do Evropy.

V současné době nás sice může znepokojovat cena energií a výdaje na ukrajinské uprchlíky. To se s odstupem času může jevit jako v podstatě malicherný problém. 

Autor: Pavel Szturc | pondělí 23.5.2022 10:15 | karma článku: 16,30 | přečteno: 510x