"Kdyby mi někdo sestavil byznysplán se ztrátou,tak ho vyhodím..."

Takto zdůvodňoval svoje ambice vstupu do politiky před studenty Vysoké školy ekonomické v Praze Andrej Babiš v listopadu 2011. V červnu 2018,po pěti letech v nejvyšších patrech české politiky, stejný Andrej Babiš deficit obhajuje.

Deficit v hospodaření každé rodiny je prostě ztráta. Pokud se nechce rodina dostat dříve nebo později do potíží, musí se podle toho začít chovat. A je to tak v pořádku. Každý by se měl v rámci svých možností postarat o svůj pokud možno vyrovnaný rozpočet.  

Deficit v hospodaření společnosti je ale také ztráta. Běžný občan jenom těžko může přijímat knížecí rady o nutnosti rozpočtové zodpovědnosti od někoho, kdo v dnešní ekonomicky velmi příznivé době má potřebu si půjčovat 50 miliard, aby vyšel s rozpočtem společnosti - zdroj tady

Andrej Babiš svými kroky jenom potvrzuje pravý důvod svého učinkování v politice: za každou cenu, třeba i diktátorským stylem, se udržet u moci a uhájit si tak vlastní obchodní projekt, případně beztrestnost za "podnikatelské aktivity" v minulosti.  A když to bude nutné, tak třeba i nejrůznějšími populistickými sliby s logickým následkem: zbytečným zadlužováním celé společnosti. Nemluvě o velmi negativním vlivu na společnost v podobě dalšího úpadku politické kultury.

Každý dluh ale bude potřeba jednou zaplatit. Tuto jednoduchou rovnici by si měli uvědomit i lidé, kteří stále ještě vidí v tomto člověku spasitele naší společnosti.

Je nejvyšší čas, aby došlo k naplnění slov Andreje Babiše z listopadu 2011...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Szturc | sobota 7.7.2018 12:15 | karma článku: 33,86 | přečteno: 1992x