Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Thorium jako zdroj energie?

Základním požadavkem lidstva jsou zdroje energie a jedním z nejdiskutovanějších energetických témat je dnes výroba pomocí jádra. Tento článek shrne budoucnost jaderné energetiky založené na použití thoria jako paliva. 

Většina energie pochází z tepelných elektráren, kde je spalováno uhlí a jiná fosilní paliva nebo biomasa. Na druhé straně lze elektrickou energii vyrábět i jinými způsoby, například využitím obnovitelných zdrojů, jako jsou solární elektrárny, větrné elektrárny či vodní elektrárny. Dalším způsobem jsou jaderné elektrárny. Již dnes využívá mnoho zemí technologii štěpení uranového, či plutoniového paliva pomalými neutrony. Mezi klasickými elektrárnami využívajícími tepelné neutrony (neutrony s energií 0,0256 eV) je řada modelů reaktorů využívajících rychlé (nezpomalené) neutrony. Mezi nejnovější technologie, které je třeba ještě vyzkoumat a dořešit jejich pozdější výstavbu, se řadí elektrárny s reaktory, které by využívaly thorium 232 jako palivo.

Základní informace

Thorium se na zemi vyskytuje v koncentraci 9,6 miligramů na kilogram, jde o thorium 232. Thorium je slabý alfa-zářič s poločasem rozpadu 14 miliard let. Myšlenka thoria jako paliva pro jaderné reaktory se zrodila již v době studené války. Jedna tuna thoria má potenciál vyprodukovat tolik energie jako téměř 200 tun uranu.

Vývoj

Mezi země, které se podílí na výzkumu jaderného reaktoru využívajícího thoriový cyklus, patří Čína a Indie. Pro Čínu jde o velmi významný projekt. Čína produkuje většinu elektrické energie z fosilních zdrojů, podle této skutečnosti vypadá i životní prostředí. Čína sdělila, že kdyby se zvýšila spotřeba elektrické energie na dvojnásobek, vlivem emisí by se čínský lid udusil. Kvůli tomuto faktu čínská vláda zkrátila plánování výstavby thoriového reaktoru více než o polovinu. Její snahou je dokončit projekt během příštích 10 let, což je výrazně dříve oproti původnímu plánu, kdy se dostavba plánovala až za 25 let. Čínské plány týkající se využívání thoria jsou postaveny na výstavbě reaktoru využívajícího kapalné fluoridy thoria. Deník Telegraph uvádí, že projekt reaktoru s thoriem byl poprvé představen v roce 2013, kdy ho uvedl do pohybu čínský vůdce Ťiang Mien-cheng (pinyin: Jiang Mianheng), který odhaduje, že Čína má dostatek thoria pro vlastní spotřebu na asi 20 000 let.

Reaktory

Jaderné reaktory, které budou moci nějakým způsobem využívat thorium, budou dvojího druhu. Prvním druhem jsou rychlé reaktory, využívající rychlých neutronů a které vlivem vysokého neutronového toku přemění štěpné thorium 232 na štěpitelný uran 233, který je možné využít v reaktorech využívajících zpomalené neutrony. Tento efekt probíhá v množivé zóně, jde o radiální zónu kolem reaktoru, kde vlivem rychlých neutronů bude vznikat uran 233. Rychlé reaktory budou mnohem bezpečnější než stávající tlakovodní reaktory. Významným činitelem bezpečnosti rychlých reaktorů je fakt, že jsou chlazeny převážně sodíkem, který má vysokou teplotu bodu varu a proto není potřeba, aby v primárním potrubí byl vysoký tlak, tak jako je tomu v tlakovodních reaktorech. V primárním potrubí rychlých reaktorů je tlak jen nepatrně vyšší, než je tlak atmosférický a proto je vyloučena havárie LOCA, čili prasknutí primárního potrubí. Výzkumem těchto reaktorů se zabývá zejména Indie, která doufá, že v budoucnu budou její reaktory poháněné palivem, které bylo přepracováno z thoria 232.

Druhý model využívání thoria bude spočívat v primárním urychlovači částic, který bude bombardovat nějaký kov (možná i samotné thorium), kov bude produkovat neutrony a ozařovat tak thorium, ze kterého bude vznikat uran 233. Významným činitelem bezpečnosti je i fakt, že při použití kapalného fluoridu thoria se objem média snižuje při zvýšení teploty. Hlavní problém těchto reaktorů však je v materiálové a technologické náročnosti, proto bude ještě probíhat velmi nákladný výzkum. Očekává se však, že přínos thoriových reaktorů bude natolik příznivý, že se investice vyplatí. Thoriové reaktory by měly být daleko bezpečnější a měly by odstraňovat převážnou část svých odpadních produktů.  

Závěr

Pro budoucí využití jaderné energetiky je thorium bezpochyby lákavou možností. Vzhledem ke svým vlastnostem jistě jednou nahradí uranová a plutoniová paliva. Hlavní výhodou oproti stávajícím typům paliva je jeho dlouhý poločas rozpadu a koncentrace, ve které se objevuje na Zemi. Ke stabilnímu a bezpečnému provozu thoriových reaktorů je třeba ještě mnohé vyzkoumat, ale Čína sdělila, že do deseti let by měla postavit reaktor pracující s thoriem. Jako bonus ke všem kladným vlastnostem thoriových reaktorů je fakt, že thorium nelze zneužít k výrobě jaderných zbraní. 
 

Zdroje: atominfo.cz
           http://world-nuclear.org
           hp.ujf.cas.cz

Autor: Pavel Suk | středa 30.9.2015 18:18 | karma článku: 19,88 | přečteno: 1456x
  • Další články autora

Pavel Suk

Solné reaktory – řešení energetického problému lidstva?

V minulém článku byly shrnuty základní informace o reaktorech s roztavenými solemi, v následujících odstavcích si můžete přečíst současný vývoj těchto reaktorů, hlavně reaktoru Integral MSR.

7.3.2018 v 16:30 | Karma: 16,92 | Přečteno: 1155x | Diskuse| Věda

Pavel Suk

Solné reaktory - minulost, nebo budoucnost?

Jsou všechny koncepty jaderných reaktorů podobné tlakovodním reaktorům? Může být jaderné palivo v tekuté formě? Historii i princip fungování solných reaktorů si můžete přečíst v následujícím článku.

6.3.2018 v 18:50 | Karma: 22,51 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Věda

Pavel Suk

NUSIM2017: Zachování know-how jako klíčová dovednost pro existenci jadrných elektráren?

Nábor nových pracovníků Slovenských elektráren a skupiny ČEZ není jednoduchá práce. Řešení a názory jak personalistů, tak vědeckých odborníků si můžete přečíst v následujícím článku, na závěr pohled analytika z Jobs.cz

5.12.2017 v 20:51 | Karma: 10,91 | Přečteno: 442x | Diskuse| Věda

Pavel Suk

NUSIM2017: Role design authority a zvládání těžkých havárií na jaderných elektrárnách

V druhé části konference NUSIM byly řešeny problémy design authority s hlavním tématem udržení plánů jaderných elektráren ve shodě s projektem, a také bezpečnostní systémy pro reaktory generace II ke zvládání těžkých havárií.

5.12.2017 v 18:19 | Karma: 11,08 | Přečteno: 189x | Diskuse| Věda

Pavel Suk

Zkušenosti z provozu českých a Slovenských jaderných elektráren se zaměřením na bezpečnost

Letošní konference NUSIM2017 byla vskutku bohatá a hlavní témata, kterých se týkala, byla: bezpečnost provozu JE a lidské zdroje. Úvodních slov konference se chopili prezidenti ČNS a SNUS, Daneš Burket a Vladimír Slugeň.

4.12.2017 v 14:10 | Karma: 12,38 | Přečteno: 417x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57,  aktualizováno  19:44

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 669x
Jmenuji se Pavel Suk, je mi 24 let, studuji ČVUT, fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou, studijní obor Jaderné inženýrství.

Seznam rubrik