NUSIM2017: Role design authority a zvládání těžkých havárií na jaderných elektrárnách

V druhé části konference NUSIM byly řešeny problémy design authority s hlavním tématem udržení plánů jaderných elektráren ve shodě s projektem, a také bezpečnostní systémy pro reaktory generace II ke zvládání těžkých havárií.

Jiří Hledík – Role design authority pro zajištění bezpečného dlouhodobého provozu JE

Jiří hledík sdělil informace o sekci redesign authority, která vznikla v roce 1995 jako správa projektu a od roku 1997 měla na starost porovnávat projekt s původními plány. Hlavním úkolem design authority je udržovat veškeré informace o elektrárně aktuální, správně seřazené a zálohované.

jiří Hledík při vysvětlování Design authority

Správa projektu je rozdělena do 3 částí:

                Báze zajišťuje výchozí předpoklady, provozní kontroly, limity a podmínky, hledání slabých míst v projektu a zajišťuje předprovozní technické zprávy.

                Řízení konfigurace má na starosti principy a pravidla provozu JE, aktualizovat používanou terminologii, identifikovat prvky systému, které jsou ohroženy řízením konfigurace.

                Příprava dlouhodobého projektu připravuje elektrárnu k získání dalších provozních licencí. K tomu jsou založeny programy řízeného stárnutí, periodické kontroly, výměny opotřebených komponent a mnoho dalších činností.

Od roku 2016 funguje tato sekce zcela samostatně a stará se o obě české jaderné elektrárny. Pracovníci ve správě projektu se snaží naplnit doporučení agentury MAAE a technické zprávy, jako například TECDOC 1335, či jiné dokumenty, INSAG 19, INPOAP 929. Součástí správy projektu je také příprava na LTO (Long Term Operation)

Stejně jako v jiných odvětvích jaderné energetiky, také design authority řeší problém nedostatku „čerstvých“ pracovníků, kteří by řešili nezávislé posuzování projektů, či vytváření „jednoho místa pravdy“.

Jiří Hledík se v další části konference více zaměřil na problematiku řízení konfigurace v jaderné elektrárně. Vysvětlil, že vztah projektu s realitou je velmi důležitý jak při provozu, modernizaci, tak i řešení nestandardních situací. Podle Hledíka musí být zajištěn správný vztah mezi třemi vrcholy trojúhelníku, které představují projektová východiska, vlastní povědomí o projektu a skutečný stav projektu.

Configuration managment slouží k tvorbě počítačových programů, uchovávání a strukturování velkých objemů dat. Při tvorbě dat o jaderném zařízení je aplikován odstupňovaný přístup. Zařízení, která mají menší vliv na bezpečnost jaderného zařízení, obsahují méně dokumentace.

Jiří Duspiva – Řešení lokalizace taveniny na ETE a zařízení THS-15

Problémem řešení lokalizace taveniny na ETE se inženýři z ÚJV začali zabývat po fukušimské nehodě. V letech 2013-2015 probíhaly analýzy vhodnosti řešení těžké nehody. Měla by se tavenina nechat protavit reaktorovou nádobou, nebo by se měla nechat v nádobě a chladit ji zvenčí? Na rozdíl od Dukovanských VVER-440 bloků má Temelínský blok vyšší výkon a jeho uchlazení z vnějšku není tak snadné.

Najít řešení, které by se dalo v případě nehody použít, však není jednoduché. Navrženým řešením nesmí být ovlivněny jiné činnosti elektrárny, řešení musí být rozumně technicky realizovatelné, v žádném případě nesmí být ovlivněna bezpečnost jaderného zařízení, ani bezpečnostní systémy.

Panorama reaktorového sálu v Temelíně

Analýzy byly prováděny pomocí různých kódů pro simulace těžkých havárií, jako například kód Melcor, Relap, Sokrat, Aztec, či simulace proudění chladiva i taveniny pomocí CFD kódů.

V budoucnu je v plánu analýzy validovat pomocí zařízení THS-15 (Termohydraulický stand z roku 2015). Zařízení má být na výšku ve stejné velikosti jako reaktor VVER-1000, k zajištění stejného plošného výkonu jako reaktor VVER-1000 je však simulována pouze výseč reaktoru o úhlu 3,8 °. Pomocí tohoto zařízení budou prováděné simulace validovány a na základě výsledků budou stanoveny postupy a technická řešení pro zvládání těžkých havárií s tavením paliva.

Zdroj: konference NUSIM2017

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Suk | úterý 5.12.2017 18:19 | karma článku: 11,08 | přečteno: 189x