Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

CEFR – Čínský experimentální rychlý reaktor

Ve světě narůstá počet rychlých reaktorů, výjimku nebude tvořit ani Čína, která spolehlivě uvedla do provozu reaktor CEFR. V tomto článku se dozvíte, čím je tento reaktor zajímavý, jaký může mít přínos pro čínskou energetiku.

Úvod

CEFR je čínský reaktor IV. generace, vyprojektovaný výhradně pro účely ověření technologie sodíkových reaktorů. Jde o sodíkem chlazený rychlý reaktor o tepelném výkonu 65 MW. K reaktoru je připojena turbína a elektrický generátor o výkonu 20 MW elektrických. Jde o reaktor bazénového typu, což znamená, že všechny hlavní komponenty jsou uloženy v bazénu, který je naplněn chladicím médiem. Elektrárna má vložený další okruh s chladnějším sodíkem mezi primární okruh a okruh s párou proudící přes turbínu. Reaktor vychází z  konstrukce ruských sodíkových reaktorů řady BN.

Bezpečnost provozu

Jak již bylo řečeno, reaktor BN-20 (jak je CEFR občas označován) je reaktor IV. generace, to přináší nové bezpečnostní požadavky zejména v pasivní bezpečnosti. Kromě zvýšení bezpečnosti jaderných reaktorů jsou zde požadavky na využití paliva a účinnost elektrárny. Počítá se s částečným využitím plutonia jako paliva pro rychlé reaktory. Zvýšením teploty v primárním okruhu lze zvýšit účinnost elektrárny. Vzhledem k tomu, že CEFR je chlazen sodíkem, který má teplotu varu 900 °C, lze reaktor provozovat při nepatrně vyšším tlaku v primárním potrubí, než je tlak atmosférický. Tento fakt výrazně vylučuje havárii LOCA, čili prasknutí primárního potrubí.

O elektrárně

Jedná se o elektrárnu s rychlým, sodíkem chlazeným reaktorem o výkonu 65 MW tepelných. Výstavba započala v roce 2003 poblíž Pekingu (pchin-jin: Beijing). Prvního kritického stavu elektrárny bylo dosaženo v červenci roku 2010. Elektrárna má připojenou turbínu o výkonu 20 MW elektrických, ta byla připojena k elektrické síti v červenci roku 2011 na 40 % výkonu. Dne 15. prosince roku 2014 byla poprvé v provozu na 100 % svého výkonu a udržována na konstantních 100 % po dobu šesti dnů.
Palivem pro reaktor CEFR je 150 kg plutonia, z toho 98 kg plutonia 239. Teplotní koeficient reaktivity je záporný, což velmi přispívá k bezpečnosti elektrárny.

Reaktor bazénového typu byl konstruovaný za pomoci ruské asistence čínskou jaderně energetickou korporací. Na projektování se podílely ruské společnosti: projekční kancelář OKBM Afrikantov za pomoci konstrukční kanceláře OKB Gidropress a výzkumných ústavů NIKIET a Kurčatovova institutu.

Využití poznatků

Provoz a testování reaktoru bylo rozděleno do 4 etap. 

  • 1. etapa probíhala do roku 2014, jejím úkolem bylo zkontrolovat reaktor, potrubí a hlavní čerpadla při běhu reaktoru na 40 % výkonu.
  • 2. etapa zahrnuje provoz reaktoru při 100% výkonu, etapa byla dokončena v prosinci roku 2014.
  • 3. a 4. etapa se zabývá využitím reaktoru ve velkém měřítku. Čína plánuje v budoucnu postavit demonstrační reaktor o výkonu 1000 MW elektrických. Dokončen by měl být v roce 2028.

Prototyp čínského reaktoru o výkonu 1000 MW elektrických, založeném na zkouškách reaktoru CEFR by se měl začít stavět v roce 2017. Jde o 3. etapu vývoje reaktorů CEFR, reaktor bazénového typu o tepelném výkonu 2500 MW. Reaktor bude používat palivo MOX s plánovaným vyhořením 66 GWd/t. Pro srovnání palivo jaderné elektrárny Temelín dosahuje vyhoření 45 GWd/t. Teplota chladiva v reaktoru by měla dosahovat až 550 °C. Životnost reaktorové nádoby se odhaduje na 40 let. 

V poslední etapě Čína plánuje postavit elektrárnu s výkonem 1500 MW elektrických. Tento projekt je plánovaný na rok 2030, avšak v říjnu 2009 byla uzavřena dohoda čínské jaderně energetické korporace China Nuclear Energy Industry Corporation (CNEIC) s ruskou společností Atomstrojexport na počátečním plánování komerční jaderné elektrárny s dvěma reaktory BN-800. Počáteční práce začaly v roce 2011. Z tohoto důvodu není jasné, jestli se dodrží plán se závěrečnou etapou reaktoru CEFR.

Pro Čínu je jaderná energetika velice důležitá, touto cestou se snaží snížit znečištění ovzduší. Prozatím jsou zde převážně tepelné reaktory (využívající zpomalené neutrony). Výstavbou rychlých reaktorů se Čína snaží o vybudování uzavřeného palivového cyklu. Použité palivo z  bloků s tlakovodními reaktory by po přepracování sloužilo jako palivo do rychlých reaktorů. Navíc v rychlých reaktorech budou vznikat další štěpitelné nuklidy, které budou sloužit jako palivo do energetických reaktorů.  

Zdroje: www.atominfo.cz
              www.osel.cz
              world-nuclear.org 
              www.iaea.org

Autor: Pavel Suk | pátek 18.9.2015 21:35 | karma článku: 13,32 | přečteno: 420x
  • Další články autora

Pavel Suk

Solné reaktory – řešení energetického problému lidstva?

V minulém článku byly shrnuty základní informace o reaktorech s roztavenými solemi, v následujících odstavcích si můžete přečíst současný vývoj těchto reaktorů, hlavně reaktoru Integral MSR.

7.3.2018 v 16:30 | Karma: 16,92 | Přečteno: 1155x | Diskuse| Věda

Pavel Suk

Solné reaktory - minulost, nebo budoucnost?

Jsou všechny koncepty jaderných reaktorů podobné tlakovodním reaktorům? Může být jaderné palivo v tekuté formě? Historii i princip fungování solných reaktorů si můžete přečíst v následujícím článku.

6.3.2018 v 18:50 | Karma: 22,51 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Věda

Pavel Suk

NUSIM2017: Zachování know-how jako klíčová dovednost pro existenci jadrných elektráren?

Nábor nových pracovníků Slovenských elektráren a skupiny ČEZ není jednoduchá práce. Řešení a názory jak personalistů, tak vědeckých odborníků si můžete přečíst v následujícím článku, na závěr pohled analytika z Jobs.cz

5.12.2017 v 20:51 | Karma: 10,91 | Přečteno: 442x | Diskuse| Věda

Pavel Suk

NUSIM2017: Role design authority a zvládání těžkých havárií na jaderných elektrárnách

V druhé části konference NUSIM byly řešeny problémy design authority s hlavním tématem udržení plánů jaderných elektráren ve shodě s projektem, a také bezpečnostní systémy pro reaktory generace II ke zvládání těžkých havárií.

5.12.2017 v 18:19 | Karma: 11,08 | Přečteno: 189x | Diskuse| Věda

Pavel Suk

Zkušenosti z provozu českých a Slovenských jaderných elektráren se zaměřením na bezpečnost

Letošní konference NUSIM2017 byla vskutku bohatá a hlavní témata, kterých se týkala, byla: bezpečnost provozu JE a lidské zdroje. Úvodních slov konference se chopili prezidenti ČNS a SNUS, Daneš Burket a Vladimír Slugeň.

4.12.2017 v 14:10 | Karma: 12,38 | Přečteno: 417x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57,  aktualizováno  19:44

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 669x
Jmenuji se Pavel Suk, je mi 24 let, studuji ČVUT, fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou, studijní obor Jaderné inženýrství.

Seznam rubrik