Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V

viveka77

1. 10. 2009 13:17
Já bych rozlišovala dvě věci

1. jestli potřebujeme ke svému životu být poslušni nějaké autoritě, vyznávat nějakou ideologii a zařadit se do nějakého stáda,

anebo

2. jestli se potřebujeme dopátrat kdo jsme, odkud a kam jdeme a naplnit smysl své existence.

Prvnímu říkám ne, druhému ano.

0 0
možnosti
LS

Lesní sběř

1. 10. 2009 13:05
Víra je fajn, církev je nesmysl

Pokud existuje Bůh tak, jak je obvykle prezentován, pak zároveň popírá nutnost existence církve. Bůh je všude kolem, každému na dosah ruky. My všichni jsme v Bohu, jsme Jeho nedělitelnou součástí. K Bohu netřeba prostředníka, netřeba rituálů.

Církvi se vlastně podařil geniální marketingový tah: bere něco, co je všude okolo, balí to do pestrobarevných krabic a za velké peníze to prodává. A hlupáci kupují a platí - ať už proto, aby se před sousedy "dali vidět", nebo proto, že to těm podvodníkům v hábitech opravdu věří. Církvi přitom nejde o nic jiného, než aby lidi od Boha oddělili - aby na něj oni sami měli monopol.

Lidé, probuďte se. Vykašlete se na církve a na kostely. Nač kupovat baleného Boha, když ho můžete mít přímo od zdroje - a zadarmo!

0 0
možnosti
V

viveka77

1. 10. 2009 13:19
Re: Víra je fajn, církev je nesmysl

Hezky :-)VR^

0 0
možnosti
JJ

tenkdomacas

1. 10. 2009 13:01
Clánek celkem dobrý,

ale nesmírně mě překvapilo,že jste se přiznal k závisti,že soused má nový automobil.Já,ač, ateista,jsem nikdy nikomu nic nezáviděl,naopak to byl pro vzor,že když budu chtít,tak to můžu mít taky.Ale nesmím být líný a hodně pro to udělat.

0 0
možnosti
AK

Tonda Brno

1. 10. 2009 9:07
Všichni lidé,

kteří mají společné zájmy nebo v něco věří se sdružují v nějakém společenství, kde si mohou sdělovat své zážitky a zkušenosti. Tak proč věřícím stále upíráte církev.

Každé společenství od největší až po nejmenší skupiny vedou lidé a ti jsou omylní a hříšní.

Jinak bezva článek - Karma. 

0 0
možnosti
MZ

Cavaliere

1. 10. 2009 9:29
Re: Všichni lidé,

Třeba zahrádkáři.;-)

0 0
možnosti
MZ

Cavaliere

1. 10. 2009 7:14
Hm

Prostě někteří lidé jsou nepoučitelní, pořád musí v něco věřit a někým se nechat ovlivňovat, nikdy z to není nic dobrého.

0 0
možnosti
VK

kafy

1. 10. 2009 8:45
Re: Hm

Je v tom kus pravdy, ale je dobré rozlišovat mezi vírou a církví. Víra nemusí být nutně jen křesťanská a vesměs je to pozivní vlastnost, která dává lidem vůli žít. Církev vidím jako instituci, která se přiživuje na některých věřících ... abych tak nějak použil jejich slova : " Člověk nad člověkem vládne k jeho škodě." :)

0 0
možnosti
JD

pedr64

1. 10. 2009 6:29
vždycky, když někdo začne

tvrdit, že ateista nemůže žít plnohodnotný žívot a že někdo je lepší nebo horší jen proto, že věří nebo nevěří, otvírá se mi kudla v kapse

0 0
možnosti
JD

gagaryn

1. 10. 2009 7:17
Re: vždycky, když někdo začne

a proč ?  Ten kdo to tvrdí má jenom strach.

0 0
možnosti
N

Naihonn

1. 10. 2009 4:31
Víra a církev

Inu, pojednání o víře jsou nejvíc čtená po návštěvě papeže, že ano? Co na tom, že je dost velká hloupost spojovat dohromady pojmy víra a církev.  Protože církev si v zásadě jen ukradla slovo víra pro svůj vlastní blahobyt, to je vidět vždy a všude a nedávná šaráda byla dalším očividným potvrzením. No ano, většina lidí vždycky byla a bude v jádru nesmírně naivních a toho se přece dá dobře využít. Církev nebyla první, kdo ten potenciál patřičně využil, ale rozhodně to tedy spustila opravdu ve velkém.

0 0
možnosti
N

Naihonn

1. 10. 2009 4:40
Re: Víra a církev

Člověk si pak říká, je tedy dobré, že tolik lidí u nás jí na to neskočí? To přece musí znamenat, že to s námi není tak špatné a zachovali jsme si na dnešní dobu nečekané množství vlastního uvažování. Bohužel chyba! Většina si našla jiné zloděje svého uvažování. Ale i na církve ještě pořád dost zbývá, jen se nedivte, že se papež tak ozývá, církev má najednou v tomto průmyslu tak velkou konkurenci. To jde ale o takzvanou slepou víru, která je naštěstí jen velmi malou podmnožinou. Já rád věřím neslepě. Nakonec je pravda, že nevěřící je dost stupidní pojem, nikdo nevěřící samozřejmě neexistuje. :-)

0 0
možnosti
M

maxas

1. 10. 2009 2:17
Jednoduchá odpověď, jak kdo a jak kdy,

a dalo by se dodat i jak v co. Vzhledem k Vašemu závěru, že "víru" vlastně máme všichni, jedni v existenci a druzí v neexistenci boží, není vlastně co řešit.

Jo jenže, tak to není, Bůh většinu z nás neobmyslil vírou pravou, ale ponechal nás na pochybách. Skutečných ateistů není mnoho, mnohem více je "cosistů" (připouštějí, že cosi jako Bůh může existovat). Patřím k nim i já, a nezbývá než čekat zda mě za ty pochybnosti nějak potrestá.

Papežova slova jsou jen logické klišé hlavního managera firmy "Svatá církev katolická". Kdo byl zakladatel firmy je těžké říci, na boží ruku to nevypadá, její historie je příliš ošklivá, snad dílo lidské, možná, a třetí možnost tu zná jedině čert a ten se nepřizná. Ale i Kristus hovořil něco o falešné církvi, která v jeho jménu obcovati bude.

Víra ať ta či ona své místo v životě má, ale církev a její fráterníky potřebuje málokdo,snad lidé slabí, nerozhodní, kteří jen ve "stádečku" opravdu žijí. Ale budiš i jim přáno. 

0 0
možnosti
K

Kru.El

1. 10. 2009 4:07
Re: Jednoduchá odpověď, jak kdo a jak kdy,

Církev sdružuje lidi, co chtějí o duchovní podstatě přemýšlet a sdílet svá poznání. Na základě tohoto spojení vzniklo spousta zajímavých textů a myšlenek. Není to jen o moci a oblbování lidí, jak si mnozí myslí.

0 0
možnosti
TM

opas

30. 9. 2009 23:47
D;v25uj

Bůh (jestli je) má nejradši ateisty, nic po něm nechtějí a svoje problémy si řeší sami :-)

http://pastalka.blog.idnes.cz/c/99732/O-nabozenstvi.html

0 0
možnosti
JP

Jadap

30. 9. 2009 23:45
Je to tak.

R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1574x
Průměrný občan ČR, který se ale na rozdíl od většiny snaží přemýšlet o tom, co se kolem něj děje.

Seznam rubrik