Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je zajimave, ze navzdory tomu, ze jsem cetl dokonce snad na iDnes, jak Babis uznava, ze se mysli s tim statem firmou, tak je mu to porad predhazovano ... . Bylo to myslim v clanku, kde hodnotil praci ANO. Je to tezke dohledat.

0 0
možnosti
RC

Disclaimer k nize uvedene diskuzi: nejsem Babisuv priznivec, nevolil jsem jej a ani se k tomu nechystam, s radou jeho kroku nesouhlasim, Capi hnizdo mi vadi, ale presto si myslim, ze by bylo zahodno, aby se stat v rade veci choval jako firma.

0 0
možnosti
JH

J29a94n 44H11a23v77r46d35a

7. 5. 2016 7:27

Nesmysl. Stát má principialne zcela jine ukoly a ukoly než firma. Firma je podnikatelský subjekt zřízeny svými majiteli pro zajišťování zisku. (V tomto Babisovi rozumíme, že chce vést stát jako (svoji dceřinou) firmu, aby jeho vlastni firma maximalizovala zisky.

Stát má v prve řadě zajistit občanům ty služby, které si neumí zajistit samy, jako ochrana hranic, bezpečnost, správun některých infrastruktur apod. Mnoho věcí by stát dělat vůbecn neměl.

0 0
možnosti
MH

Pane Sobotko, Jste opravdu ekonom ? Dost mne děsíte. Tak jako jeden chemik. V roce 2008 tvrdil, že se nás krize netýká, protože nemáme euro. Dostal cenu za nejlepšího ministra financí EU. Jací byli ti ostatní ministři se bojím domyslet.

Stát je velká akciová společnost. Národ jsou akcionáři amají „zvolenou“ správní radu, tj. vládu, Poslaneckou sněmovnu ( dále PS ),Senát atd.

Cíle jsou stejné. Maximalizovat zisk, který použijí na dalšírozvoj „firmy“. Stát určitě nechce aby lidé měli co největší platy, pokud by munezbylo na další rozvoj ( investice ). Stát vyplácí pouze tolik, kolik musí. Tože náš „vrcholový management“ je poněkud rozežraný a krade, je stejné, jako v klasickéa.s. . Jednou za čas se sejde správní rada, v tomto případě PS a ještěméně dojde k „Valné hromadě akcionářů“, tj. k volbám, kde management „skládáúčty“.

Píšete, že hlavním cílem firmy je zisk. Firma tento zisk dává na další rozvoj. Pokud podle Vás toto nenísmyslem státu, tak tedy co ? Projíst vše co vyprodukujeme a zkrachovat ? Cíle jednotlivých občanů se liší a liší se i během života, ale v celkumáme cíle všichni stejné. Také cíle firmy se mohou v průběhu roků lišit,ale cíle jsou také stále stejné. Vydělávat, investovat, ...

Tyto cíle narušují jednotliví zaměstnanci, dodavatelé,odběratelé, jiné „firmy“ (státy ). Je jako ve velké a.s..

Na rozdíl od našich politiků, kteří mají tendenci rozdávat ipeníze, které firma nevydělala, je každému jasné, žesi půjčit mohu, ale jednou to musím vrátit. Pokud si půjčím,tak to, co za to pořídím, musí vydělávat.

Stát zajišťuje i věci, které nevydělávají. Obrana, ochrana, silnice, doprava, důchody, zdravotnictví,školy ... Tohle vše zajišťuje i dobrá a.s.. Od „černých šerifů“, přes investice do jídelny, příspěvky na obědy, nadůchod, svozy zaměstnanců do firmy, zdravotní prevenci, prohlídky.

Nikde nevidím rozdíl. Vedení státu politiky,kteří za nic nezodpovídají a 5 minut po hlasování se diví, cože to odhlasovali,je zločin!

Stát je firma a musí se tak řídit !!!

5 1
možnosti
MS

Stat neni firma a je silenost jej tak ridit. Firma podnika za ucelem zisku a co je neefektivni to jiz nepodporuje. S takovy pohledem na vec skonci v CR socialni prace, rozsiri se komercni skolstvi jehoz uroven je jiz dnes slabsi nez u statnich skol a plno lidi spadne do socialni parti -> zvysi se kriminalita -> zvednou se vydaje na bezpecnost -> bude mene penez na investice atd.

Stat ma primarne delat dobre podminky pro kvalitu zivota a podnikani/praci plus zajistit rovnost prilezitosti. tak to vidim ja.

0 2
možnosti
BM

Tak firma by určitě nevydávala peníze zbytečně. Například, stát vydává spoustu peněz takzvaným příspěvkovým organizacím (netýká se všech) ve kterých se peníze po státnicku stratí. Zajímá se někdo o takové organizace ve kterých je spousta lehkoživků kteří jenom vysávají? To by si opravdu firma dovolit nemohla.

0 0
možnosti
RC

Pekna analyza, ale se spoustou chyb -

- mzdy/platy - stat ma zajem o velke v soukrome sfere, ale ve statni musi vyvazovat uplne stejne, jako firma. Proc by jinak nedali ucitelum 50, lekarum 100 tisic atd.

- typicka akciova spolecnost ma vice vlastniku, mnohdy statisice

- primarni cil firmy je (udrzitelny) zisk, ale ten se dosahuje soucinosti nekolika faktoru - mimojine spokojenost zamestnancu, vlasniku a zakazniku - vetsinou nelze maximalizovat jediny faktor, takze je potreba optimalizovat

- napadlo Vas, ze prumerny zamestnanec Agrofertu pracuje pravdepodobne v delnicke profesi, tj. neni prekvapive, ze nedosahuje prumerne mzdy?

- nepochybne lze ve state spoustu veci ridit jako ve firme, napriklad optimalizovat naklady nutne na dosazeni cilu, tj. proc by mel stat platit desetinasobek IT firme, nez kolik plati soukromnik, atd.?

0 0
možnosti
MS

By me zajimalo kde autor bere svoje cisla. Podival jsem se do vyrocni zpravy Agrofertu za rok 2014. Jsou tam uplne jina cisla nez uvadi autor clanku (obrat 39,48 mld; zisk 6,99 mld; naklady na mzdy 20,84 mld, pocet zamestnancu pod 34 tis). Z toho mi vychazi ziskovost 21,5% a prumerna superhruba mzda pracovnika 51 tis, tj. 38 tis. hrubeho.

1 0
možnosti
RC

Souhlasim, dival jsem se pouze na mzdy, ta cisla povtrzuji.

http://www.agrofert.cz/media/download/7176

Odectou-li se navic ridici pracovnici ridici spolecnosti a spolecnosti ovladanych a spoluovladanych, tak dostaneme porad superhrubou mzdu 48900.

Zrejme nekdo potrebuje argumenty, tak si cuca cisla z prstu.

0 0
možnosti
PK

Ona je otázka, co preferuji. Pokud vezmu tzv. stát, jako sdružení svobodných občanů, kteří se v zásadě starají o sebe sami, případně v rámci svých rodin a maximálně místních komunit, pak samozřejmě stát asi jako firmu řídit lze - dosáhnout maximálního efektu při zajištění ZÁKLADNÍCH funkcí mu delegovaných - obrana, justice, vnitřní bezpečnost, minimální potřebná veřejná správa (aneb nebude si každá vesnice zřizovat svůj soud, domobranu atd.). Na straně druhé nechápu, proč musí být svobodný občan tlačen do toho, jak má být "důchodově" pojištěn (někdo má dostatečný majetek nebo vydělává tolik, že se "pojistí" sám těmito zdroji, jiný se skutečně pojistí u nějaké pojišťovny, dalšímu to bude šumák a pak bude žebrat), zdravotně pojištěn atd.

Nebo se stanu otrokem tzv. státu, který je takovým tatínkem, který se o vše postará, já mu "dobrovolně" odevzdám většinu svých příjmů (výpalné zvané daně), ten díky neefektivně a zástupům nicnevytvářejících parazitů (např. různé pochybné neziskovky, šméčka u veřejných zakázek atd.) jich většinu "postrácí" a možná mi nakonec něco málo kápne nazpět.

Děkuji, já preferuji var. 1 a skutečné ekonomické a efektivní řízení. Čím víc se člověk musí starat sám o sebe a je pod větším tlakem, tím ze sebe vydává vyšší výkony a roste. Jinak zakrní.

1 0
možnosti
JH

zcela jasně vysvětleno, karma R^

2 0
možnosti
RC

takze je podle Vas v poradku, ze kdyz se stat ridi jako stat, tak nektere veci stoji v nakladech nasobky toho, kolik to stoji soukromnika?

0 0
možnosti
JV

Děkuji za pravdivý pohled a dle mého názoru máte krutou pravdu, co s tím udělá volič? Kolik občanů vezme rozum do hrsti v příštích volbách? Perspektiva koblihů

je alarmující.

8 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, ale hlavním důvodem proč stát nelze řídit jako firmu je to, že jedinec a ani politici nejsou vlastníkem státu a současně nejsou zaměstnavatelem. Jinými slovy stát nelze řídit jako firmu, protože občané nejsou zaměstnanci a nelze jim dát výpověď. Řídit firmu lze, pokud máte možnost vybrat si zaměstnance, finančně nebo jinak je motivovat k vyšší pracovním výkonům nebo jim dát výpověď. V politice by muselo fungovat totéž a to je nemožné, nelze dát výpověď politikům z opoziční strany. On už na to překvapivě Babiš přišel, ale místo aby uznal, že se spletl, tak skuhrá, že kdyby to celé řídil sám, už by nám dávno lítali pečení holubi do úst, což pochopitelně také není pravda.

9 1
možnosti
ZH

Pojem "řídit stát jako firmu" může mít několik rovin. Například:

1. Z hlediska vlastnictví, tedy pro největší prospěch vlastníka. Takto v podstatě jednají dědiční monarchové, kteří se snaží předat stát v co nejlepším stavu svým potomkům.

2. Z hlediska efektivity, tedy zkrouhnout zbytečné výdaje a investovat do produktivity.

Babiš se pokouší řídit stát jako vlastní firmu, ale bez ohledu na potomky (resp. občany tohoto státu). To samozřejmě hraje do karet jiným zmetkům, kteří současně s tím zpochybní i druhý bod (vlastně ho zamlčí) a připravují si tak půdu pro další parazitování na daňových poplatnících.

0 0
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4325x
Absolvent VŠE v Praze. Ekonom. Dlouholetý ředitel pobočky Komerční banky v Náchodě a následně Okresní správy soc. zabezpečení v Náchodě. Nyní ekonom ve zdravotnictví. Místostarosta městyse Nový Hrádek.

Seznam rubrik