Jde všechno, ale jen pro některé

Nestačím se divit, jak jdou věci hladce, když tady máme uprchlíky z Ukrajiny. To, co musíte zdlouhavě dokládat a dávky se složitě testují, jde v době uprchlické krize za několik minut……

Před nedávnem jsem byl v mé bance ohledně nastavení mého bankovního účtu. Byl jsem překvapen, jak se banka přizpůsobila Ukrajincům. Banka je v menším okresním městě a tolik nápisů v Azbuce, jsem tam neviděl. Bankovní úředníci se se svatou trpělivostí snaží pomoci Ukrajincům založit nové účty. Dokonce mají pro lepší komunikaci připravené i různé letáky. Zkrátka úžasný přístup. Po chvilce čekání se ke mně přiřítila paní, s otázkou co potřebuji. Po vznesení mého požadavku, mi paní odpověděla, že nyní na mne nemají čas, musí prý obsluhovat Ukrajince, ať dorazím za hodinu. Nebudu skrývat pocit, že tento přístup paní v bance mne naprosto rozčílil, ale zachoval jsem se klidně. Odpověděl jsem paní, že si dojdu vyřídit nákup a vrátím se do banky později. Za hodinu již měli bankovní úředníci skupinu 20ti Ukrajinců vyřízenou a já byl obsloužen.

Jelikož jsem osobou se zdravotním postižením, pohybuji se po městě výhradně nízkopodlažními autobusy. Při kontrole jízdenek skupina uprchlíků ukázalo revizorovi jen svůj ukrajinský pas a byli zkontrolováni. Cože? MHD zdarma na ukrajinský pas?! Úřady mi sebraly průkaz ZTP a přiznaly mi průkaz TP, takže ač mám ochrnuté celé tělo, si za můj jediný dopravní prostředek musím platit.A když máte ten správný doklad jde vše zadarmo.

 

Doma mám velmi mnoho technických vychytávek, které mi velice usnadňují život. Jedná se o  stabilní televizi s mým oblíbeným kanálem o vaření Mňam TV, internet 5G, který mi funguje i za bouřky, několik počítačů, neomezené volání v Česku i s babičkou, která žije v zahraničí. Vše mi provozuje telefonní operátor. S hrůzou jsem zjistil, že pokud jsem Ukrajinec, mám služby zcela zdarma. Na to jsem koukal s otevřenou pusou.

    Často chodím do nemocnice, kvůli lékařům a byl jsem překvapen, jak se lékaři snaží s milým úsměvem ošetřit nově příchozí z války. Jak mají krásně zpracované komunikační karty, jak vše funguje, tak jak má. Můžete si přečíst můj článek, jak jsem byl na ošetření s mým tatínkem v nemocnici, to byl vůbec jiný přístup.

     A nakonec jsem byl si byl vyřídit záležitosti na Oddělení zdravotně postižených na našem úřadu práce. Byl jsem naprosto překvapen, jak stačí jen ukázat ukrajinský pas a dostanete příspěvek 5.000 korun a byt. Mám stejný invalidní důchod jako je humanitární dávka, a to mne lékařská posudková služba prověřovala, a nakonec mi invalidní důchod dát musela, jelikož neměla jinou možnost! A nyní stačí na úřadě práce ukázat ukrajinský pas a dostanete stejně peněz, jako já mám důchod a ještě se Vás úřednící zeptají, jestli nepotřebujete byt.

Naše vláda zcela porušila sociální smír. Vím, že Ukrajinci nemůžou za válku. Ale zcela žasnu, jak vše funguje a jakou podporu mají. Vláda se naprosto nestará o české občany. Když dojdete na úřady, ještě úředníky obtěžujete. Na různé dávky potřebujete doložit několik dokumentů a vyplnit cca 12 A4 stránek žádosti, většina věcí se testuji a úředníci mají dostatek času.

Ještě obrovská inflace, se kterou vláda nic nedělá. Základní potraviny stojí den ode dne více a všechno zboží i služby atakuje historická maxima v cenách. Proč se vláda nestará o české občany?

A najednou stačí ukázat jeden pas a máte hned snažší život.

Sumeček    

Foto: pixabay

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Slouka | čtvrtek 5.5.2022 11:00 | karma článku: 34,18 | přečteno: 985x
  • Další články autora

Pavel Slouka

Draho všude, kam se podíváš

6.5.2022 v 17:32 | Karma: 29,32

Pavel Slouka

Ryba bojovnice pestrá

6.4.2022 v 6:00 | Karma: 4,73

Pavel Slouka

Proč lidé ubližují

4.4.2022 v 14:30 | Karma: 7,64