Jak jsem si žádal o invalidní důchod

Článek pro pobavení lidí. Moje cesta byla dlouhá a dnes se už jen směji, jak posudkoví lékaři zkoumali můj zdravotní stav a nakonec mi invalidní důchod dát museli, jelikož jim nic jiného nezbývalo.  

Moje zdraví je pochroumané hned od začátku mého života. S tělesným postižením jsem se totiž už narodil. Moje maminka měla zdlouhavý porod. Rodila totiž celých 12 hodin. Lékařům se nechtělo připravit porodní sál v noci, tak jsem se narodil pět minut po dvanácté s mým bratrem. Kvůli špatnému postavení v děloze jsem se přidusil a lékaři mne prvních 7 minut mého života oživovali. 

Mám dětskou mozkovou obrnu - kvadruparetickou formu, tedy částečně ochrnuté všechny čtyři končetiny a postižení zraku. Nynější můj zdravotní stav tvoří těžká porucha jemné motoriky prstů na horních končetinách a oslabení funkce dolních končetin, tedy kulhám. V poslední době mne padají předměty z rukou a nosím brýle, nevidím na dálku, jsem šeroslepý a mám syndrom suchého ucha.Trpím bolestmi páteře.

O invalidní důchod si žádám od 18ti let. Při prvních žádostech mi bylo řečeno, že se invalidní důchody studentům nedávají, jelikož studuji. Ať se prý vrátím po maturitě. Když jsem odmaturoval s vyznamenáním, řekli, že když mám vyznamenání na maturitním vysvědčení, jsem chytrý a invalidní důchod nepotřebuji.

Zkoušel jsem na vysoké škole si znovu žádat o invalidní důchod a posudkovým lékařům vadilo, že studuji vysokou školu. V podobném duchu se moje žádosti zamítaly ještě několik let. 

Do prosince 2019 jsem pracoval jako referent zaměstnanosti na úřadě práce, kde mne v mé kanceláři zmlátili cikáni a vytáhli na mne nůž. Skončil jsem v péči psychiatra a posudkoví lékaři s diagnózou Smíšená úzkostně depresivní porucha a Generalizovaná úzkostná porucha s panickými atakami mi již důchod dát museli. 

Volali si i mým odborným lékařům, jak často tam k nim chodím, a když zjistili, že opravdu často, tak mi přiklepli invalidní důchod prvního stupně, s odůvodněním, že budou čekat na kontrolu v roce 2023, pokud se neuzdravím (což se neuzdravím) tak mi důchod zvýší na druhý.

Celkem jsem si musel podat 6 žádostí o přiznání invalidního důchodu a až na 6 pokus jsem byl úspěšný.

Chraňte si, prosím, své zdraví.

 

Sumeček

foto pixabay

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Slouka | čtvrtek 3.2.2022 11:29 | karma článku: 31,32 | přečteno: 1487x
  • Další články autora

Pavel Slouka

Draho všude, kam se podíváš

6.5.2022 v 17:32 | Karma: 29,32

Pavel Slouka

Jde všechno, ale jen pro některé

5.5.2022 v 11:00 | Karma: 34,18

Pavel Slouka

Ryba bojovnice pestrá

6.4.2022 v 6:00 | Karma: 4,73