Draho všude, kam se podíváš

Mám z drahoty cen opravdu depresi. Kvůli mým zdravotním problémům, mám velice těžké možnosti, jak si najít práci, tak žiji jen z invalidního důchodu.  

Ceny potravin v Česku jsou velmi vysoké a invalidní důchodci jsou jednou ze skupin, na které zdražování  dopadá nejvíce. Už několik týdnů si říkám, proč naše vláda nedělá nějaká plošná opatření jako v okolních zemí, kdy například plošné zastropování ceny potravin, či snížení DPH u pohonných hmot.

     Ústavní dokument číslo 2/1993 říká, že každý má právo na důstojný život. K důstojnému životu patří, že každý má právo si nakoupit za přijatelnou cenu základní potraviny jako jsou vejce, chléb, máslo, mléko apod.

Díky současné inflaci, která je přes 12% si ale tyto základní potraviny nemůžou některé sociální skupiny dovolit. Je to moc smutné, když v roce 2022 si má mnoho sociálních skupin jako jsou rodiny s dětmi, starobní důchodci, samoživitelé či osoby se zdravotním postižením dovolit uvařit pro své nejbližší.

    Naše vláda se chvástá, že kdo potřebuje, může si požádat o sociální dávky, jenže ďábel tkví v detailu. Nejenom, že v případě doplatku na bydlení musíte vyplnit několik A4 formulářů, řízení je zdlouhavé a co je rozhodující - výše doplatku na bydlení je tak malá, že vám velice těžko pokryje náklady na potraviny

To samé je tvrzení, že jsme zvýšili důchodcům mimořádně důchody. A opět ďábel tkví v detailu. V případě červnového zvýšení důchodů jsou hned tři. V médiích slyším, že vláda myslí na důchodce, a proto jim milostivě zvýšila důchody. Jenže tohle zvýšení při tak vysoké inflaci je zákonem dané, takže slova o tom, že myslíme na důchodce, jsou naprosto lichá. Další ďábel tkví v tom, že zvýšení je až od 1. 6. respektive v červnové výplatě důchodu na červenec (důchody se vyplácí měsíčně dopředu). Takže těch pět předešlých měsíců asi máte chodit “vykrádat banky”,  nebo nevím.

Poslední ďábel tkví v tom, že se zvyšuje pouze procentní část - ro znamená, že kdo má vyšší důchod, dostane více. Narozdíl od řádné valorizace v lednu, kdy se zvyšuje i základní část - dostanou všichni a stejně. V mém případě dělá zvýšení invalidního důchodu 94 korun. To se budu mít!

Mimořádné navýšení důchodů by se mohlo udělat klidně do 2 měsíců od vzniku nároku, ale to by se muselo chtít.

Představte si situaci s Ukrajinci, kdy by se příspěvky začaly vyplácet za 6 měsíců, kdy by dorazili Ukrajinci do republiky. Ale to by přece mezinárodně nevypadalo dobře.

    Mám sestřenici v Německu a tam všechny rodiny a všechny sociální skupiny dostávají automaticky penízky navíc a jsou tam zastropovány ceny potravin.

    A to nemluvím o energiích, ropě a plynu, kdy každý zdražuje a zdražení přeci zaplatí konečný zákazník. Prodejci se nechtějí uskromnit, a tak do veřejného prostoru začínají prosakovat zprávy, že internetový obchod má plné sklady zboží a neví, co se zbožím má udělat.

    A pokud někdo říká, že hodlt máme válku a zelený úděl a mnoho dalších věcí, tak si máme utáhnout opasky, již dírky došly! Přeje všem lidem hodně zdaru.

Sumeček

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Slouka | pátek 6.5.2022 17:32 | karma článku: 29,32 | přečteno: 954x
  • Další články autora

Pavel Slouka

Jde všechno, ale jen pro některé

5.5.2022 v 11:00 | Karma: 34,18

Pavel Slouka

Ryba bojovnice pestrá

6.4.2022 v 6:00 | Karma: 4,73

Pavel Slouka

Proč lidé ubližují

4.4.2022 v 14:30 | Karma: 7,64