Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IB

isabell

5. 6. 2012 10:11
...

Když už chcete vést polemiku a tom, co nebo kdo to vůbec je "nepřizpůsobivý", zkuste si nepřed přečíst pár vyjádření od těch chytřejších, co už to (vy)zkoumali před vámi ;-)

http://zpravy.idnes.cz/z-pocty-je-nadavka-lingviste-dumaji-jak-jinak-rikat-neprizpusobivym-1g7-/domaci.aspx?c=A111024_151116_domaci_jw

0 0
možnosti
Č

čhavo

5. 6. 2012 8:55
pane tajemný,

píšete bludy,bludy,bludy. Jste plný předsudků a nenávisti, je mi vás líto. kde jste přišel na to, že nám platěj obědy, atd?

Autor článku velmi vystižně poukázal na špatný systém a politiku vůči menšinám. Kradete jak straky a vše svádíte na jiné. Z vašich názorů je mi na blití. Autorovi velkou karmu !R^

0 0
možnosti
RB

Tajemný muž

5. 6. 2012 9:05
Re: pane tajemný,

Pane čhavo, vím to. Nejsem plný předsudků, mám i mezi romy několik přátel a jeden rom, syn jednoho bohumínského podnikatele, který má můj osobní obdiv (z řidiče kamionu se vypracoval na majitele obrovské firmy) je můj velice dobrý kamarád, občas zajdeme na pivo a dokonce mě na VŠ doučoval matiku (on studoval v Brně na technice, fakt hlava). Se mnou chodila do školy jedna romka a učila se výborně. Na střední jsme taky měli ve třídě roma, průměrný žák, ale bezproblémový, na základce 2, dívka výborná, kluk "nepřizpůsobivý". Dlouho jsem bydlel ve městě, kde téměř 1/2 obyvatel byli "nepřizpůsobiví" a vím, jak to chodí.

Od té neziskovky, jelikož jsme měli zhodnotit ekonomiku a její projekty, vím, na co a odkud chodí peníze. A vše, co jsem napsal, jsou FAKTA. Romové v daném městě jsou ze sociálky posílány právě do této neziskovky a ta jim tyto prostředky vyplácí. Jediný požadavek je romská národnost a to, že nepracují (nebo kratší dobu než 6 měsíců).

1 0
možnosti
RB

Tajemný muž

5. 6. 2012 8:30
Ach jo

Základní myšlenka je už špatná - nepřizpůsobiví jsou proto, že se nedokáží přizpůsobit našim zákonům a pravidlům. A to většinou jsou. Další věc - historicky je na ně nahlíženo špatně, neboť kde se objevili, tam se zvedla kriminalita. Od drobných loupeží až po vraždy. Je to zkušenost lidí, ne rasizmus. Další věc - sociální dávky. Je vidět, že o tom nic nevíte. Ano, sociálka jim nevyplatí ani o korunu víc, než vyplatí běžným lidem. Tyto dávky totiž dostávají od neziskových organizací financovaných ze státního rozpočtu. Mezi tyto dávky patří - placení dětem obědů, placení volnočasových aktivit jak dětem tak dospělým, bonusy za to, že děti přijdou do školy, bonusy za to, že přijdou do práce, bonusy, že přijdou do práce včas, bonusy, že nepáchají kriminalitu, bonusy... atd atd (na jednu takovou neziskovku jsem na VŠ dělal semestrálku, vím to!!!).Kromě toho mají ze zákona !!! přednostní umístění do školky,zaplacení obědů i výletů a škol v přírodě.Léky jim jsou hrazeny a školní pomůcky taky.

4 0
možnosti
RB

Tajemný muž

5. 6. 2012 8:35
Re: Ach jo

Dále kriminalita - vemte si, jaké je procento romů v populaci a jaké je procentro romů ve věznicích. Dojdete, že ve věznicích je téměř 50% vězňů romské národnosti. A vzhledem k tomu, jak soudy (ne)trestají romy (narážím na směšné tresty, když je pachatelem rom), je to až neuvěřitelné.

Dále o nucení k braní dávek - opět nesmysl a je vidět, že toho o problému moc nevíte. Když se na škole zeptáte romského dítěte, proč se neučí, odpoví vám (a bylo to i v TV na kameru): "Co jsem blbej, proč bych se učil? Budu žít z podpory, jako naši." K tomu dodávám - opět jsem na VŠ dělal srovnání - žít na podpoře je pro člověka romské národnosti ekonomicky mnohem výhodnější, než pracovat (když počítáme běžné práce s výdělkem od minimální mzdy do průměrné mzdy)!!!

K tomu zaměstnání - opět má zkušenost z dané neziskovky, která také umísťuje romy do zaměstnání a zaměstnavatelům za to dává bonusy, romům taky (že nastoupí do práce, že tam chodí, že tam chodí včas, že nekradou pracovní pomůcky,...) - firmy je

1 0
možnosti
PM

pavel-m

5. 6. 2012 8:18
Přizpůsobivost

Podle mne se pletete v tom zda jsou či nejsou přizpůsobiví cikáni/Romové/nepřizpůsobiví/další-jméno-až-se-zakáže-nepřizpůsobiví. Je sice pravda že jsou značně přizpůsobiví v lokální situaci (sám píšete v získávání soc.dávek apod.). Ale nejsou přizpůsobiví ve své integraci do společnosti, přes velké prostředky které majoritní společnost na to vynakládá. A proto mají nálepku nepřizpůsobiví. Proto ostatním lidem vadí..

Btw. osobně mi je jedno kdo má jakou pleť či jak si žije za zdmi svého domu. Mě třeba štve že útoky na Romy jsou skoro vždy rasistické ale naopak nejsou rasistické nikdy (bílá není rasa?), že i jejich čelní představitelé kazí Romům pověst (jistá zpěvačka i televizní hlasatelé brali soc.dávky přestože vydělávali majlant), že přes nabízenou pomoc nemají zájem se integrovat,..

1 0
možnosti
L

lajika

5. 6. 2012 7:55
ano - máte

do jisté míry pravdu a je fajn přečíst si na blogách taky jednou něco, co se pokouší ubránit zjednodušujícímu kategorizování ve stylu "všichni cigáni kradou a nikdy se nepřizpůsobí a my bílí už toho máme dost", které je tu tak běžné až to vypadá, že je to názor zcela jednotné fronty.

Na druhé straně jste se vyhnul tomu nejošemetnějšímu. Vysvětlil jste, že pozici, v níž romové jsou, do značné míry zavinila majoritní společnost. Ano. To je A. Už jste neřekl B - že se majoritní vynakládá nemalé prostředky, aby situaci zlepšila (motivem je pravděpodobně fakt, že minorita už začíná být finančně neúnosná a vox populi už začíná směřovat k otevřenýmu násilí). A přesto jsou tyto snahy bezvýsledné. Zčásti proto, že jsou poněkud bezzubé, někdy až hloupé, zčásti ale proto, že značné části oné minority daný stav věcí zřejmě vyhovuje, jinak si nedostatek vstřícnosti směrem ke společnosti vysvětlit nedovedu.

Každá mince má dvě strany a otázka menšin jich má ještě mnohem mnohem víc. Neřešitelný....

1 0
možnosti
JV

jafava

5. 6. 2012 7:49
Taky názor, ale chtělo by to se poněkud vzdělat v historii

a pokusit se chápat souvislosti. 

Cikáni jsou velmi přizpůsobiví okamžitým situacím a umějí dokonale využít, ba i zneužít, sociální systém, aniž by do něho přispěli. To je pravda, v tom s Vámi souhlasím. Kdo je nazývá nepřizpůsobivými, velmi jim křivdí. Jejich intelekt je vyvinut v jiné oblasti než intelekt většiny obyvatel ČR a podceňovat je není na místě.

Srovnání Cikánů a Židů není vhodné, protože nelze srovnávat tak odlišné lidské skupiny; ti první žijí pouze on-line, ti druzí plánují, vzdělávají se, budují, spoří, investují atd.

2 0
možnosti
T

triti

5. 6. 2012 9:31
Re: Taky názor, ale chtělo by to se poněkud vzdělat v historii

můžete my vysvětlit, jak lze (zvláště pak o někom trvale žijícím na území ČR) tvrdit že "Jejich intelekt je vyvinut v jiné oblasti než intelekt většiny obyvatel ČR..."? Asi to "chtělo by to se poněkud vzdělat " platí na vás.

0 0
možnosti
PJ

Hellmoon

5. 6. 2012 7:41
i když nejsem rom

jsem nepřizpůsobivej ;-).........nu nejsem ovce.

Takže Vy přizpůsobivý ,přizpůsobte se mi !!

Ps. Co máte všichni s tou prací? Klidně se udřete chcete -li;-D

1 0
možnosti
PD

DolevaP

5. 6. 2012 7:27
vy asi žijete hodně daleko od reality

:-/

3 0
možnosti
JS

píšucochci

5. 6. 2012 7:27
OPRAVA

citace "Naopak je až s podivem, jak velké procento Romů žádnou kriminalitu nepáchá"- jak MALÉ procento,PROTOŽE  sběr šrotu,,drobné krádeže,rušení nočního klidu,jízde na černo apod. nejsou trestným činem ale přestupkem

2 0
možnosti
P

pppaa

5. 6. 2012 7:25
ano není cígán, jako cigán

k té historii o kterou část cigánů se jedná, dle názvou soudím, že jde o Olašské romy, ovšem ti nikdy nepracovali, živili se krádežemi, handlováním,ti co uměli se "železem", tedy podkováři, drátenící, nožíři, to je úplně jiná skuopina, ta u nás už existuje ve velice malé skupince (část usedlá na Jižní Moravě) většina byla za II.SW poslána námi do koncentráků, těch je skutečně škoda, ti něco uměli a mohli nám velilce pomoci. Olaši se sem začali ve velkém rozširřovat ve druhé poplovině 50. let ze Slovenska. Dnes se sem plíží řada dalších z MaĎarska, Ukrajiny, Rumunska a Bulharska. Takže i zde je třeba rozdělovat, skutečně nejsou všichni stejní.

1 0
možnosti
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2469x
jsem člověk, kterému záleží na tom, v jakém světě žije... politické názory mám vyhraněně levicové, jsem odpůrcem konspiračních teorií, zdravého selského rozumu (mimo oblast drobné zemědělské výroby), nekritického přijímání cizích myšlenek a prezentování ošuntěle omletých klišé jakožto originálních vlastních názorů

Seznam rubrik