Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Nejde o to, aby společnost byla vyloženě monokulturní a nepřístupná jiným kulturním vlivům. Jde o to, abychom v rámci multikulturalismu nekriticky nepřijímali jakoukoli kulturu bez ohledu na hodnoty, které s sebou nese.

Například největší počet uměleckých směrů ve všech uměleckých oborech (malířství, literatura, architektura) se zrodil na Západě, a to právě díky "hladu" umělců po různých inspiračních zdrojích. Pablo Picasso tvrdil, že jeho velkým inspiračním zdrojem bylo umění rovníkové Afriky. Vincent van Gogh byl nadšen japonskými akvarely, Giuseppe Verdi se inspiroval orientálními rytmy. Stačí se zamyslet nad tím, proč právě Evropané rozluštili egyptské hieroglyfy, mezopotamské klínové písmo nebo proč právě Evropané odhalili historii zaniklých civilizací po celém světě. Západní civilizaci je kladeno za vinu, že zničila domorodé národy Ameriky. Jenže právě západní vědci a nadšenci (nikoli indidáni) zdokumentovali a zpopularizovali indiánské kultury pro celý svět. Málo se ví, že před příchodem Evropanů byla indiánská civilizace ve válce každého s každým a že zde došlo k opravdovým genocidám ještě dávno předtím, než Ameriku navštívil první bílý muž. Evropská kultura má velmi tvořivý základ.

Jenže například islámská civilizace – to je právě ta, která usiluje o monokulturní společnost. Například muslimský dobyvatel Amr Ibn al-Ás mezi lety 693 a 700 vyhubil přes devadesát procent Egypťanů (Koptů) a tím definitivně "pohřbil" kulturu starých Egypťanů. Stejným způsobem jednal kamkoli vkročil. Nebyli to Římané, kdo při punských válkách zcela zničil Kartágo, fénické obyvatelstvo zcela vyhubili muslimové. Kam zmizely původní národy Blízkého východu, Mezopotámie, západní Indie a severní Afriky? Byli zničeny v rámci "islámského monokulturalismu", a to absolutně. Arabizace pod praporem islámu v tomto obrovském prostoru probíhala výhradně násilně. 

Existuje tedy rozumný důvod, proč v rámci multikulturalismu dávat v Evropě prostor islámu, který usiluje o monokulturní společnost?

2 1
možnosti

P88a77v23e19l 73Š97a36n74d46a

28. 2. 2015 14:54

Co říkáte o islámské civilizaci, je v příkrém rozporu s tím, co o ní říkají historici, kteří se tímto obdobím v lidských dějinách profesionálně zabývají.

0 0
možnosti

Tzv. multikulturalismus naopak jednotlivé kultury likviduje a nahrazuje je globální  pakulturou, "stokrát dobrou" jako když pejsek s kočičkou dělali dort. Národy, které nemají vlastní národní stát, jsou na pokraji vyhubení. Soužití dvou kultur v jednom státě zákonitě vede ke třenicím, která postupně eskalují až ke krveprolití. Nejbezpečněji je v zemích, které jsou kuturně homogení, například u nás. A místo abychom byli rádi a snažili se to tak zachovat, tak to masochističtí "multikulturalisté" chtějí zničit a zatáhnout sem chaos.

3 1
možnosti

P22a98v92e71l 60Š77a92n92d67a

28. 2. 2015 14:56

Různé kultury se historicky sbližují, to máte pravdu. Akorát to není jen věc toho, čemu se říká globalizace. Ani pro tu bezpečnost v nejvíce monokulturních společnostech asi nenajdete žádná tvrdá data, která by to potvrzovala. Připadá mi to spíše jako váš dojem.

0 0
možnosti
Foto

Pokud v minulosti  žily nějaké kultury vedle sebe, takse jednalo o kultury, které vyznávaly stejné náboženství a navzájem se obohacovaly.Jediná odlišná kultura byli Židé, kteří se dokázali mimo svoji víru přizpůsobitse k místu, kde žili a dokázali obohatit jiné kultury.

3 1
možnosti
Foto

Nemáte pravdu-různé kultury a náboženství žily vedle sebe běžně. Včetně muslimů a křesťanů. Problém není ani kultura ani etnikum-problém je snaha o získání moci.

0 2
možnosti
JZ

Jen tak namátkou z dějin, si vedle sebe vícero kultur žilo přímo skvostně v Egyptě (až na to, že jedna dělala otroky té druhé, no... detail), v Americe (až na to, že jedna tu druhou vyvraždila), v Evropě (tak hezky jim spolu bylo, že začala největší válka v dějinách)... ale jinak žili vždycky pospolu a drželi se za ruce.

Solidární můžete být jen když je solidární i ten druhý. Jinak vás solidárně vezme nečím po hlavě.

5 2
možnosti
PV

P82a64v80e40l 49V29é59b93r

25. 2. 2015 7:28

Víte milý pane, ono sice může žít (a často žilo) několik kultur vedle sebe ku prospěchu obou. Jakmile však přitáhl dobyvatel s cílem území dobýt a podmanit si jak toto území, tak obyvatelstvo, bylo celé soužití pryč. Nic nepomohly řečičky o nutnosti pochopení toho druhého, o toleranci a tak podobně. Nezbylo, než tasit meč a bojovat. Zrovna jako dnes.

7 1
možnosti
Foto

On nás někdo chce dnes dobýt?8-o;-D

1 6
možnosti
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2469x
jsem člověk, kterému záleží na tom, v jakém světě žije... politické názory mám vyhraněně levicové, jsem odpůrcem konspiračních teorií, zdravého selského rozumu (mimo oblast drobné zemědělské výroby), nekritického přijímání cizích myšlenek a prezentování ošuntěle omletých klišé jakožto originálních vlastních názorů

Seznam rubrik