Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Novy Zeland - Aotearoa - Severni ostrov

Pridavam jedno moje starsi cestovani z roku 2001. Omlouvam se za kvalitu fotek, byly naskenovany protoze originaly zustaly v CR a nemam k nim pristup. Brezen 2001. Novy Zeland-Aotearoa (MAORSKY - ZEME DLOUHYCH BILYCH OBLAKU )  

Novy Zeland - Aotearoa - Severni ostrov

24. června 2008 v 19:47 | Paja SaltydogBrezen 2001. Novy Zeland-Aotearoa (MAORSKY - ZEME DLOUHYCH BILYCH OBLAKU )Po prijezdu do CR a marnem shaneni nejake opovidajici prace, me to po ctyrech mesicich prestalo bavit. Zjistil jsem, ze si nedokazu zvyknout na ten panelakovy klidny zivot. A co se da jineho udelat, nez sebrat posledni penize a vypadnout na Novy Zeland. Muj davny sen.Letenka stala neco pres 50 tisic a Ja vystrelil. Korean Air se stopem v Soulu. Udelal jsem chybu, Soul se mi nelibil. Za to pritelkyne, ktera se vydala za mnou ,o mesic pozdeji letela pres Hong- kong a docela si to uzila. Bohuzel se ji pokazila kamera a nema ani fotku.Novy Zeland. Nadherna zeme, zelena, plna pratelskych lidicek. Ja tam sbiral jablka, kiwi , prostrihaval stromy a jezdil s traktorem. Tezka prace, ale tam mi nejak nevadila. Pri tom jsem totiz cestoval a poznaval. Navic, nejlepe poznate zemi, kdyz poznate mistni a ja poznal plno pratel. Bydleli jsme, kde se dalo. Ve stanu, v karavanu, v aute, v hostelich a dokonce nam majitelka kampu nabidla k obyvani krasny domecek primo na plazi za cenu karavanu!!!!!!!Zacali jsme v Hastings, nadherne mestecko zhruba v polovine vychodni casti Severniho Ostrova. Po sezone jablek jsme se presunuli vice na sever do Te Puke, kde jsme pracovali na sberu a udrzbe keru kiwi. Kdo necesal kiwi, nevi co je to za dobrota. To neni ono nedozrale a zakrsle neco v regalech. Mezi temi tvrdymi a nedozralymi, visi zapomenute z posledni sklizne. Jenom ukousnete spicku a vymackate do ust. Mnam. A co vic, Zlate kiwi, to je pochutnani. Je to krizenec s hruskou a chutna nepopsatelne. Mezi praci, samozrejme, jsme jezdili na vylety. Auto jsem sehnal za par dolaru, Mazdu 626 a slouzila celou dobu, nakonec skoncila zpatky v Aucklandu, za ty same penize jsem ji prodal jednomu holandskemu paru.Po skonceni sezony kiwi a neprodlouzeni viza jsme se rozhodli pro okruzni jizdu a presunuli se na Jizni Ostrov. Tam uz nas necekala zadna prace a vice nez mesic se proste jen toulali a krizovali z jednoho konce na druhy. Nedokazi tady na tom malem kousku popsat vsechny zazitky, to je na knizku a navic literatury a odkazu na netu jsou spousty.Pridam odkaz aspon z historie, je natolik krasne strucne popsana, ze neodolam.Novy Zeland - legendy a historieStravil jsem tam nadhernych 9 mesicu a opravdu se mi zpatky nechtelo. To mi verte a chci se jednoho dne vratit. Proste , musim. Posudte sami.

 

Podarilo se nam s kamaradem zabloudit a misto nekolikahodinove prochazky nam to trvalo 2 dny. Pres pastviny, plaze, utesy a lesy jsme se nakonec dokodrcali uplne nekam jinam. Ale stalo to za to. Tohle jsou fota z naseho pochodu.

 

 

Vylet na Coromandel a jedna z mistnich atrakci Cathedral Cave. Coromandel je krasny doporucuju a mistni specialita je odruda Golden Coromandel, ovsem jenom pro hulice. Je to sila.

 

Poblize mesta Rotorua jsou horke prameny a cele mesto smrdi po zkazenych vajickach. Sopecna cinnost se projevuje na vice mistech, v Te Puke nas napriklad prekvapilo caste chveni zeme. Nic hrozneho, jen si je treba zvyknout. Toto je z mista jmenem Devills Gate.

 

Nejsevernejsi bod Zelandu a po ceste zpatky, 90 Mile Beach. Da se po ni jet autem, jeli jsme jen kousek, nejak se mi nelibi auta na plazi i kdyz tam nejsou lidi. Proste tam nepatri.

 

 

Kauri stromy ani vkladat nebudu. Tyto vzacne a obrovske stromy jsou natolik velke, ze se proste do zaberu bud nevlezou, nebo vypadaji male. Nabidnu spise typicky zaber, co vas muze potkat a potka na silnicich.

 

Samozrejme nemuzu si odpustit vylet na lodi naseho souseda Petera. Je opravdu nadherna a spi se na ni bozsky. Mimochodem tenhle vylet a nadseni Petera muze za muj dnesni zivot na lodi. Timto mu "pekne" dekuju. :-)

 

A pokud Vas omrzi vecne plaze a zelen, muzete si spravit naladu a zajet si na Mt. Ruapehu. Tedy jestli nebudete mit smulu a nebude zrovna soptit. Ta druha fotka je pohlednice, ja to nanestesti nezazil. :-(

 

 

A hned vedle na dalsi sopce mate moznost videt Smaragdove Jezera.

 

 

Posledni dve fotky ze Severniho Ostrova, nabizim nas vyhled z domku a dalsi jeden z mnoha silenych zapadu slunce.

 

Doufam, ze se vam libi. Co nejdrive nabidnu i Jizni Ostrov. Tento clanecek je pouze upoutavka na veci prichazejici. A prozatim si muzete prohlednout zajimavy dokument o Novem ZelanduA kdyz jste docetli az sem, tak vam prozradim "Velikonocni vajicko" na mych strankach. Kliknete na horni banner s okem a hrejte si. :-)

 

Autor: Pavel Martinek | pátek 22.1.2016 10:20 | karma článku: 11,89 | přečteno: 307x
  • Další články autora

Pavel Martinek

Jak si vybrat lod.

V dnesnim clanku se zamyslim nad vyberem lodi pro zacinajici jachtare. V predchozich jsem uz naznacil, ze to jde a neni to jen zalezitost pro milionare. Teoreticky to zvladne skoro kazdy, malokdo to ale dotahne do zdarneho konce.

22.5.2016 v 21:04 | Karma: 22,48 | Přečteno: 1902x | Diskuse| Cestování

Pavel Martinek

Amerigo Vespucci - (9. března 1454 - 22. února 1512 Sevilla)

Italský (florentský) mořeplavec, účastník španělských a portugalských výprav k americkým břehům (1497-1504). Jeho křestním jménem nazval 1507 M. Waldseemüller Jižní Ameriku a Mercator 1538 pojmenování rozšířil na celý Nový svět.

4.3.2016 v 15:34 | Karma: 14,24 | Přečteno: 741x | Diskuse| Cestování

Pavel Martinek

Chcete levneji cestovat po celem svete a zaroven se stat jachtarem?

Toto je prozatim pracovni podoba zacatku nasi knihy o cestovani pod plachtami. Zatim je to koncept, ale mnoho z vas by to mohlo inspirovat. Clanek vychazi k narozeninam me Zeny, ktera ma dnes kulate narozeniny. Dekuji za zajem.

2.3.2016 v 17:00 | Karma: 17,19 | Přečteno: 457x | Diskuse| Cestování

Pavel Martinek

Mallorca

Po dlouhych letech bezna dovolena. Letadlem, v hotelu s plnou penzi. Svatebni cesta, copak se da protestovat? www.Ballydonna.eu

26.2.2016 v 19:56 | Karma: 13,30 | Přečteno: 437x | Diskuse| Cestování

Pavel Martinek

Piráti, lidé, lodě a příroda v Karibiku.

Baňatý škuner - loď' s lákavým nákladem Bouchnout si do paluby Napít se,až upadnete Jack Ketch / viselec - Zatančit si s Jackem Ketchem znamenalo být oběšen. Jeden pár bot pro kata - jeden odsouzený Jolly Roger - pirátská vlajka

20.2.2016 v 7:00 | Karma: 12,47 | Přečteno: 432x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 726x
Obycejny tulak. Porad bez penez a domova na zemi, zijeme na lodi. Priroda vymyslela vitr a vodu a jen proto, aby clovek vynalezl plachetnici. Ten pocit, kdyz Vam vitr nadme plachtu a umlkne motor se neda popsat, to se musi zazit. A kdyz ho zazijete, uz nedokazete prestat, nebo ho zacnete nenavidet. Mezi tim nic neni. Pred Vami je nekonecny obzor a za Vami mizi pevnina, kterou s urcitou litosti opoustite. Ten pocit se rychle zmeni, kdyz si uvedomite, ze ten obrovsky prostor pred Vami je jen a jen Vas. Zaplavi Vas naprosto sileny pocit svobody a mate pocit, jaky musi zazivat ptak ve vetru. Euforie. Pak seridite plachty, lod se nahne a Vy citite silu vetru, slysite splouchani vody rozrezavane pridi, vnimate jak najizdi na vlny a na tvari Vas studi kapky slane vody. Vidite oblohu, kterou prozkoumavate a hledate znamky zmeny pocasi.

 Tak to vnimam ja. Doporucuji zkusit, jen Vam hrozi, ze se zacnete toulat taky a rozsirite komunitu morskych tulaku. Mozna se nekdy potkame.

A kde zijeme? Bydlime na lodi a ta meni pozici. Tak asi na planete zvane Zemekoule. To je ta modra kulicka v blizkosti hvezdy zvane Slunce a nachazi se v galaxii Mlecna draha. Snad to staci, tam uz me nejak odchytite.