Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

raz

13. 5. 2012 19:30
Čeho je držitel osobního vlastnictví bytu vlastníkem?

Podle je vlastnictví k bytu zcela virtuálním vlastnictvím k něčemu co vlastně nejde definovat.

Bd je vlastník bytu spoluvlastníkem domu a pozemku na kterém dům stojí nebo velstníkem pouze uživacích práv k bytu.

Oponentům tohoto názoru si dovolím položit otázku: Komu patří instalační rozvody, kdo je odpovědný za škodu způsobenou prasklou stoupačkou (např.) , kdo nese vinu na požáru domu a škodu způsobenou ostatním vlastníkům bytů v domě v případě nezaviněného zkratu el. vedení  ve zdi, která je dle dispozičního plánu součásti bytu, který je jako nemovitost zapsán v KN?

Můžete namítnout, že kvůli řešení těchto nedomyšleností ossbního vlastnictví bytu byl zřízen institut "Společenství vlastníků" Podle mých zkušeností tento "spolek"  funguje do té doby než vznikne škoda velkého rozsahu a pojišťovna v důsledku neujasněných práv a povinností odmítne škodu uhradit a bude čekat do rozhodnutí soudu, což se dosti často stává. Následky si může každý kdo má minimální představitost domyslet.

0 0
možnosti
RP

tata01

9. 5. 2012 7:01
daň

u družstevních bytů se sice neplatí daň z převodu nemovitosti, ale pokud převedu svá členská práva a nevlastním je déle než 5 let, tak jsem povinen zaplatit daň z příjmu;-(

0 0
možnosti
R

Roman37c

9. 5. 2012 5:57
Já to chápu.

Prostě o byty v družstevním vlastnictví není zájem, tak se nám pan realitní makléř snaží nabulíkovat že družstvo rozhoduje ke prospěchu celku. Případů kdy se vedení družstva snažilo zlikvidovat členství některých členů z důvodu aby jejich byt připadl synáčkovi předsedy už bylo celkem dost. Stejně tak jako výhodné pronájmy na X let za pár korun, rovněž pro rodinné příslušníky. Družstevní vlastnictví je blbost. Výhody nemá absolutně žádné.

1 0
možnosti
PR

hrouda

9. 5. 2012 9:53
Re: Já to chápu.

Nemám snahu přesvědčit Vás že družstevní bydlení je lepší. Jsou ale situace kdy pro dům jako celek je to opravdu lepší a znám několik konkrétních příkladů.

1 0
možnosti
VN

Amoniak II

9. 5. 2012 0:33
Hm

"rozhodne ve prospěch všech členů"?

Co je to za nesmysl? V úplně ideálním případě rozhodne ve prospěch většiny. Ale může být i hůř.

0 0
možnosti
PR

hrouda

9. 5. 2012 1:17
Re: Hm

Měl jsem na mysli spíše menší fungující družstva, klasické bytové domy. Pokud je tam společenství vlastníků, dům si drží status quo a sebelepší návrh nemusí projít, přesto že by na tom celý dům vydělal viz v článku níže. Mluvím o fungujícím družstvu, kde se alespoň větší část nájemníků pravidelně zajímá o dění v domě.

0 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2630x
Ing. Pavel "Hrouda" Ryšavý, realitní makléř