Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

mašlomcha

26. 9. 2012 17:15
o jedné alternativě autor pomlčel

a sice o podílových fondech. Na rozdíl od bank, pojišťoven, hedge fondů nebo dokonce jednoho evropského státu ani jeden podílový fond nezkrachoval. (viz. dnešní LN: rozhovor s P.Kohoutem).

Ceny nemovitosti u nás v současnosti vzhledem k mediánu výdělků jsou stále vysoko nad hranicí splatitelnosti a pokud se ochota zadlužovat se nevrátí, tak ty ceny budou klesat. Vzkaz pro realitky: zlaté časy už skončily.

Důkaz: cena 3p bytu v Berlině cca 30 pr. platů, ve Vídni 40 pr. platů a u nás?: před krizí v Praze 140 pr. platů! v Bratislavě 160! Zadlužovat se kvůli nákupu něčeho, u čeho cena klesá, co vyžaduje náklady na údržbu, kde časem stát zavede daň?

0 0
možnosti

SYETEY_KOTZOUR_mocně_duní

26. 9. 2012 19:29
Re: o jedné alternativě autor pomlčel

R^souhlas..dodám, první roky lze investovat i do akcií, jsou teď hodně nízko..bez ohledu na krizi a volatilitu trhu při poklesu levně nakoupíte či při růstu zhodnocujete nadpořené. Po pár letech jakmile je slušná cena a ekonomika v konjunktuře....je víc než záhodno to prodat a přejít na fondy abyste náhodou zrovna těsně před důchodem netrefili ekonomický pokles, který je třeba právě teď.

0 0
možnosti

duch zavražděného iuose

26. 9. 2012 13:00
hmm

nejlepší je investovat do zlata, které pak člověk nechá pro jistotu v bankovním trezoru ;-D;-D

0 0
možnosti

burden

26. 9. 2012 12:58
jeden zásadní rozdíl

Mezi zlatem a nemovitostí je jeden zásadní rozdíl, který autor pominul. Zlato je sice přefouklá bublina, ale šoupnete ho do trezoru a nikdo o něm neví a nikdo vám na něj nemůže. Nemovitost vám váš milovaný stát zdaní. Zatím jsou daně nízké, ale to se dá snadno a rychle změnit. V řadě států (např.v Anglii) je daň jedno až dvě procenta ceny - to se potom nemovitost stává z dobré investice balvanem na krku. Totéž dědictví. Když umřete, zlato si děti rozdělí a je. Nebo jim to rozdělíte ještě za života, když si myslíte, že by se pohádali. Ale jsou státy, kde je dědická daň z nemovitostí až 40%. Takže vy celý život dřete aby jste zajistil rodinu alespoň s bydlením a potom zemřete a vaše děti se mohou stěhovat pod most neb nezaplatí daně. Toto u nás ještě není, ale nepochybně to k nám dorazí. Neb stát už nemá kde brát - ani z příjmů ani ze spotřeby už nic nevydojí, tak musí začít dojit podstatu - tedy majetkové daně. Zlato před hrabivými rukami berňáku skryjete, nemovitost nikoli.

3 0
možnosti

hrouda

26. 9. 2012 22:39
Re: jeden zásadní rozdíl

Máte pravdu, z pohledu daní jsem se na to nedíval. Nemovitost nechápu pouze jako čistou investici a uložení peněz (což zlato je), ale také jako řešení jiných potřeb, třeba bydlení. Pokud Vám nemovitost, když ji vlastníte neplní i jiné účely, je nesmyslné ji kupovat a nevyužívat, popřípadě nechat chátrat. Oproti zlatu je s tím mnohem víc práce.

0 0
možnosti

PeHl

26. 9. 2012 11:36
S křížkem po funuse

Vážený autore,

máte ve svém článku celou řadu nepřesností, ale nejvíc by mě zajímalo, co jste říkal v roce 2007, zejména svým zákazníkům, kterým jste vysvětloval výhodnost investic do nemovitosti. Každý má právo si snažit zlepšovat reputaci jak uzná za vhodné, ale Vy tak činíte zcela průhledným způsobem. Kdybyste totiž použil selský rozum a spočítal si rentabilitu Vašich doporučení, nepřispíval byste svou troškou k nafukování realitní bubliny dříve (jakkoliv vím, že jste si samozřejmě královsky vydělal, protože kde jinde byste dostal za méně než týden práce provizi ve desítkách až stovkách tisíc) stejně tak jako byste se neztrapňoval teď. Pro zdravý náhled stačí spočítat návratnost na vložený kapitál a porovnat cenu nemovitostí s mediánovou mzdou. Každý, kdo to udělá, musí se nad podobnými skvělými tipy pouze pousmát.

0 0
možnosti

hrouda

26. 9. 2012 22:26
Re: S křížkem po funuse

Ano, tehdy nemovitosti rostly nepřetržitě minimálně 20 let. Investice do nemovitostí byla považována za bezpečnou z pohledu růstu ceny, což se v roce 2008 ukázalo být omylem. Většina mých zákazníků, ale nemovitost nekupovala jen jako zhodnocení peněz, ale jako řešení svých bytových nebo výrobních problémů. Já sám jsem několik nemovitostí koupil. Protože je vlastním z jiného důvodu než jen z pohledu spekulativního zisku, tak mě vůbec netrápí, že jejich cena  na trhu klesla, protože svoji funkci plní i dále bez ohledu na to jaký je kurz Eura, dolaru nebo cena zlata. Kupovat nemovitost pouze za účelem zhodnocení v krátkém horizontu (do 10 let) jsem nikomu ani nyní nedoporučoval. Doporučení je spíše typu, bydlete ve vlastním, místo nájmu plaťte hypotéku.

0 0
možnosti

Rupert

26. 9. 2012 10:59
Díky za článek

Běžím do šporkasy a manželka chystá strožok.

0 0
možnosti

Lusms

26. 9. 2012 9:33
Jacob

Tato hypotéza má reálný základ a skončí buď válkou nebo hyperinflací nebo obojím. Hyperinflace ve třicátých letech taktéž nepřišla ze dne na den. Je to jen otázka času, kdy se tyto imaginární peníze dostanou na trh, zatím o ně není zájem, ale ten impuls jednou přijde. Kdo bude mít cash a bude umět načasovat minimum na křivce poptávky před jejím obratem vydělá velké peníze.

0 0
možnosti

McCorner

26. 9. 2012 9:26
O všechno můžete přijít

Vysoká cena zlata je dnes hlavně díky té nejistotě a nedůvěře v systém. Takže člověk co dnes koupí zlato, může v případě ztráty zájmu o zlato (a tím i propadu ceny zlata) být na tom hůř než střádal.

O pozemek vás může připravit stát vyvlastněním, nebo vám ho může někdo ukrást, popř. znehodnotit.

O peníze v bance můžete přijít (jak píšete) inflací, krachem banky apod.

Otázkou je, co se opravdu stane.

Jinak v systému ve kterém žijeme/který člověk vytvořil, nemůže člověk zbohatnout aniž by to bohatství nevzal někomu jinému (ať už krádeží, dobrovolným předáním-nákup/prodej, nebo jinak).

0 0
možnosti

SYETEY_KOTZOUR_mocně_duní

26. 9. 2012 9:33
Re: O všechno můžete přijít

do pozemků nééééé, Janoušek schvaluje změnu územního plánu v Praze.....a v jiných krajích mají taky své Janoušky.

Nejste-li "krajský Janoušek", tak v ČR investice do pozemků.......mají taky své limity.

P.S. zlato je nadstřelený taky krutě.....hodnota aktiv řady firem neodpovídá jejich ceně na burze.....strach přiživují spekulanti, protože si více vydělají. Jistota je iluze.

0 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2630x
Ing. Pavel "Hrouda" Ryšavý, realitní makléř