Za likvidaci vašich dokladů zodpovídá stát

FTV Prima nám ukázala otřesné záběry, jak stát zachází s doklady, které mu občané vrátili. Byly ty doklady platné? Mohly být, protože často se žádá o nový doklad, a starý nemá ještě ukončenou platnost. A kdo zodpovídá za správnou likvidaci vašich dokladů? Firma Purum, co byla ukázána v reportáži? Nebo stát, který doklad převzal, přestože některé doklady vydává samospráva, ale ta to dělá pro stát.

Pasy, občanka, řidičáky

Podle mě za to samozřejmě zodpovídá stát. Vycházím z logiky nebezpečného odpadu.
Pokud dáte k likvidaci nebezpečný odpad, tak vaše odpovědnost nekončí tím, že ho předáte specializované firmě a ta vám na to vystaví doklad. Vy za odpad zodpovídáte do jeho konečné likvidace, protože je to stále váš odpad, firma likvidující odpad se nestala jeho majitelem! A je na vás, abyste si vybrali firmu, která je solidní a vy jí důvěřujete, že váš odpad nerozhází po skládce či jí nepadá dokonce po ulicích, jak to bylo ukázáno v reportáži. Nebo tu máme jiný metr pro komerční a jiný pro veřejný sektor?

Kdysi jedna mladá naivní reportérka ukázala v televizní reportáži nějaké pirátské CD s osobními údaji, které někdo nelegálně prodával. Byla stíhána za zveřejnění osobních údajů. Podle mě se také FTV Prima dopustila stejného jednání, ukázala veřejně osobní údaje občanů. Nemůžu totiž poukazovat na porušení zákona a přitom zákon také zákon porušovat.

A je tu otázka, co se stalo s dalšími doklady, které se měly sypat cestou. Nemá řidič auta nějakou zodpovědnost za náklad, že se mu při jízdě nesype z auta? Vyrazil někdo po trase auta a posbíral všechny vysypané doklady? A napadá mě, likvidují se peníze, drogy obdobně, tedy že občas někde propadnou a pak se sypou po ulicích a na skládky? Nevíte, kam se vyváží znehodnocené peníze, třeba také někde propadají a sypou se…

Někdo se domnívá, že situaci by řešilo přestříhnutí dokladu na úřadu. Neřešilo, přestřihnutý doklad se dá slepit a je samozřejmě plně čitelný. Neřeší to ani rozřezávání dokladů na skartovačce na proužky. Kdysi jeden z počítačových hackerů, Kevin, kradl pytle s takovými proužky a skládal je. Zkuste si to, není to ani příliš složité, proužky jsou obvykle v balíku u sebe, papíry mají nějakou strukturu, máte komplet všechny proužky, jde vlastně o skládání puzzle. Stačí být trpělivý a máte doklad rekonstruován a získáte osobní údaje a můžete vytvářet falešné doklady.

Pokud občasné uviděli na skládce své doklady, mohou se obrátit na UOOÚ, e-mail:posta@uoou.cz a požádat o šetření likvidace jejich dokladů a zveřejnění v televizní reportáži. A samozřejmě podat trestní oznámení, také e-mailem.

Dále by měla následovat otázka na ministerstvo vnitra, kdo z úředníků předal doklady firmě Purum a kdo tedy nezabezpečil jejich řádnou likvidaci, připomínám, firma Purum se nestala majitelem dokladů!

Měl by ministr vnitra vystoupit a sdělit, kam se mají lidé obrátit, když budou mít podezření, že došlo ke zneužití jejich dokladů? A neměl by ministr vyvodit odpovědnost za toto zjevné selhání v jeho rezortu a odstoupit?

Nebo nám nevadí, že i takové doklady může někdo zneužít a připravit třeba o dům, majetek, firmu?

http://www.novinky.cz/domaci/259355-firma-vyvezla-na-skladku-obcanky-ridicaky-pasy-a-dalsi-citlive-dokumenty.html?ref=zpravy-dne - zdoj o reportáži FTV Prima

Autor: Pavel Pokorný | pátek 17.2.2012 9:39 | karma článku: 19,63 | přečteno: 1266x