Vražda diplomata je hrozná věc

Zavraždění diplomata je ve vztahu mezi státy nejhrůznější čin, diplomat je člověk, který je vysílán jedním státem do druhého státu s jeho souhlasem, diplomat je oficiálním prostředníkem mezi dvěma státy. Všechny civilizované státy a všichni civilizovaní lidé statut diplomatů uznávají. Opravdu všichni? I v Evropské unii?

Mapa NigérieGoogle Maps

V Evropské unii existuje stát, kde byl v roce 2003, tedy nedávno,  zavražděn nigerijský diplomat, konkrétně konzul, a další zaměstnanec nigerijského velvyslanectví byl postřelen. Nešlo o nic osobního, střelba byla vyvolána tím, že byli zástupci státu Nigérie, tedy politické důvody.
Zavražděný byl nigerijský diplomat Michael Lekara Wayida (nebo Wayi), asi padesátiletý otec tří tehdy malých nezletilých dětí, ženatý. Postřelený byl sekretář velvyslanectví Allěs Salimou Baba–Bodi. Jaké bylo jejich náboženství nevím, v Nigérii převažuje křesťanství a islám.

Vražda se stala v Česku, Praze. Vrahem byl Čech Jiří Pacovský, tehdy lékař, bývalý primář na Mělnicku, registrovaný agent STB, tehdejší jednatel stále existující společnosti ALTES spol. s r.o., majitel zbrojního pasu vydaného českým státem, jeho advokátem byl tehdy Kolja Kubíček.

Český proces se jako obvykle táhnul, advokát požadoval pro vraha osvobození pro nepříčetnost, jako polehčující okolnost advokát třeba namítal, že poškození budovy nigerijského velvyslanectví střelbou bylo minimální. Řízení bylo přerušeno, manželka zavražděného diplomata podala přes své velvyslanectví protest proti přerušení trestního řízení. Po několika soudních rozsudcích byl Jiří Pacovský odsouzen za vraždu a za další pokus vraždy na 5 let nepodmíněně. Podle soudu byl tedy příčetný. Nevím, zda pro svůj zdravotní stav do vězení nastoupil (civilizace je to, že nemocní a staří často nemusí do vězení, viz případ bývalé komunistické prokurátorky Polednové-Brožové).

Zda český stát odškodnil pozůstalou rodinu diplomata za vraždu spáchanou českým občanem, také nevím, spíše bych odhadoval, že ne. Nenašel jsem obdobný případ zavraždění cizího diplomata v rámci Evropské unie. Přepokládám, že na rozdíl od Nigérie nebude muset česká strana dávat v budoucnu nějaký protest proti rozhodnutí soudu v Pákistánu, pokud bude nějaký soud. Nenašel jsem také v českém tisku žádné podrobnosti o převozu rakve nigerijského diplomata ani o jeho pohřbu, prostě byl a najednou nebyl.

Ano, možná srovnávám nesrovnatelné. Ale když Čech vnikne na cizí velvyslanectví a začne tam střílet po diplomatech, jak to nazvat?
Je tedy nediskutovatelnou pravdou, že v Česku byl v roce 2003 Čechem zabit cizí diplomat a druhý postřelen. Než budeme někoho odsuzovat, podívejme se do zrcadla. Kdo je bez viny, ať hodí kamenem.

Při psaní blogu byly použity zdroje:
http://blisty.cz/2003/9/22/art15463.html http://www.novinky.cz/clanek/66053-pasovsky-odsouzen-za-vrazdu-nigerijskeho-konzula-na-pet-let.html http://www.advokati.info/weben/novinyo.php?id=1

  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pokorný | pátek 26.9.2008 9:31 | karma článku: 16,04 | přečteno: 1226x