Velká voda láká k úklidu, přináší i práci nezaměstnaným?

Každé jaro se při zvýšené vodě za našimi domy opakuje stejná situace, velká voda v potoce přináší různý nepořádek a odpad. Obvykle je to velké množství trávy, větve, stará prkna (nikdy nová), chcíplé ryby, hasičský minimax.

Jaká je nezaměstnanost v Nové Vsi u Liberce (ves byla odříznuta od světa ještě rok po povodni v roce 2010).Autor blogu

Potok, který to přináší, protéká rybníkem, vesnicí a k nám. Kde se ten nepořádek bere? Mám podezření, že obyvatelé vesnice provádí v rámci velké vody jarní úklid. Představte si, máte posečenou trávu kolem potoka, máte nepořádek ze spadaných větví, máte chcíplé ryby v rybníce. A kolem domu vám teče velká voda, která vás jakoby nabádá, že to vše za vás uklidí.
Když se dívám na záběry mostu v Písku a jinde, všude se uklízí nepořádek, který brání tečení vody. Že se dá ze stromů a větví postavit hráz, ví každý bobr. A že taková hráz z větví a stromů může svést vodu do vašeho domu, ví každý, kdo bydlí u vody.
Kde seberou ty stromy v řekách, potocích, co pak tvoří hráze? Mluví se o tom, že by hromady dřeva neměly být u silnic, jsou riziko pro ty motoristy, co nezvládnou automobil a vyjedou ze silnice. Nejsou riziko i pokácené stromy u řeky? Neměl by správce povodí projít před velkou vodou břehy a zdokumentovat možnou záplavovou oblast a nařídit úklid nepořádku? Pokud něčí strom zatarasí řeku, neměl by viník pak uhradit škody, které tím mohou vzniknout? Nedá se nepořádek kolem vody brát při povodních jako všeobecné ohrožení?

V současné době se dá očekávat nápor lidí na pracáku. Ale nepůjde asi o uchazeče o práci, kteří hledají práci při odstraňování škod po povodních, které je a bude zase až dost. Spíše půjde o další žadatele o peníze, Nečas jim slíbil 300 milionů, kvůli tomu se vyplatí zajít na úřad. Nemyslím tím samozřejmě ty opravdu potřebné, o tom nediskutuji.
Co vždy na jaře zapojit nezaměstnané na úklid okolí vodních toků v katastrech obcí? A co nyní, milí starostové, zapojit nezaměstnané na úklid, za takových 300 milionů se toho dá uklidit. Proč mají uklízet draze placení vojáci?
Ale… Když stát dá na mzdy 300 milionů, tak si zpátky na daních (pojištění) vezme zpět 87 milionů, tedy něco přes třetinu. Ale snížil by se dočasně na měsíc počet nezaměstnaných asi o 28 tisíc, tedy asi o 10 %, na 2 měsíce o 14 tisíc, na 3 měsíce o asi 9 tisíc nezaměstnaných. Nemělo by 9 tisíc nezaměstnaných radost, že mají 3 měsíce práci a navíc pocit, že jsou užiteční?

Autor: Pavel Pokorný | pondělí 3.6.2013 9:10 | karma článku: 10,82 | přečteno: 379x