Útok, či útěk gangu údajných zlodějů?

Média, policie a soudy řešily, řeší a budou řešit, jakým způsobem má občan právo bránit sebe a svůj majetek. Naše území terorizují organizované gangy zlodějů kovů, jakým způsobem se má občan takovým, možná i ozbrojeným  gangům, bránit? Domobranou?

Klipart Microsoft

Médii probíhá případ majitele domu, který se bránil skupině údajných zlodějům kuší, vystřelil a jeden ze skupiny po zranění zemřel (viz odkaz dole).

Tedy máte dům, který vám zloději vykrádají. Najednou u domu zastavuje auto, z něho vystupuje skupina asi 4 podezřele vypadajících lidí a jdou do vašeho domu. V případě té střelby z kuše vypovídal novinářům jeden ze skupiny, že se šli do cizího domu podívat, zda tam nejsou nějaké kovy, jinými slovy, zda by se tam nedalo něco ukrást.
Dá se předpokládat, že nejméně jeden něco drží v ruce, co by se dalo použít jako  zbraň, na krádeže kovů se určitě nechodí s holýma rukama. Zbraň, to používám policejní terminologii, prostě něco, co lze použít jako zbraň, kus železa, nářadí. Skupina 4 lidí je od vás 10 metrů. Sprintér Bolt to uběhne za 1 vteřinu, běžný člověk za 2 vteřiny. Tedy 2 vteřiny od vás stojí skupina možných zlodějů, co vám možná již prolézali dům. Co myslíte, že se stane, když 1 majitel zakřičí na skupinu 4 možných zlodějů, aby vypadli? Otočí se ta skupina a bude utíkat pryč nebo na vás zaútočí tím, co mají po ruce a za 2 - 3 vteřiny ležíte v krvi na zemi, jako majitel skladu v Tanvaldu (viz odkaz dole)? To poznáte během 2 vteřin jak? Nebo ta skupina, jak uviděla majitele, začal utíkat a majitel se rozběhnul za skupinou s kuší v ruce, křičel a v běhu střílel?
Majitel nechtěl skončit v krvi jako přepadený v Tanvaldu, tak asi vystřelil na výstrahu. Když na vás někdo něčím míří, tak asi není vhodné se sklánět, varovný výstřel do nohy tak může skončit v hlavě, což se zde mohlo také stát. A co kdyby někdy zloději začali utíkat a jeden z nich spadl hlavou na kámen a zemřel? Také by byl ten, kdo zakřičel, stíhán?

Mrzí mě ochrana zlodějů kovů a v podstatě neřešení krádeží policií, možná je berou jako sociální případy. Já říkám takovým zlodějům rez (a můžete si přidat přídavné jméno podle barvy pleti zlodějů), dnes nemůže zemědělec nechat na poli stroj, aby se ho nepokusil někdo ukrást. Každý kov někomu patří, skupiny zlodějů kovů mají stále pocit, že je tu stále socialismus a že si mohou brát vše, co není přivařené autogenem, měděné okapy přivařit nejde. Vykrádají se kontejnery na papír a další odpady.

Jeden z té skupiny se tedy v médiích přizná k pokusu o krádež. Vzhledem k tomu, že nějaká občanka se má ukazovat ve sběrně, dá se dohledat jeho případná minulá trestná činnost. Opakované krádeže kovů jsou trestné činy, kolik zlodějů kovů stálo před soudem za opakované krádeže kovů?
Mají u nás skupiny zlodějů kovů nějakou sociální výjimku ze zákona? Jsou tedy stíháni další členové té zmíněné skupiny z pokusu o krádež a za možné dřívější krádeže nebo se jen "vyhřívají" v médiích?
Mrzí mě také článek "Bez naděje" redaktora Patrika Bangy v MF Dnes 4. 5. 2012, kdy krádeže a zloděje popisuje větou: "Chodí na železo a žije z toho, co utrží prodejem." Mými slovy: "Chodí krást a živí se prodejem kradených věcí." To je mám jako redaktor Banga za ty krádeže ještě litovat?

Co je to organizovaná skupina = gang?
4 zloději určitě tvoří organizovanou skupinu, můžeme říci i gang, což je společensky více nebezpečné a za takovou trestnou činnost, dokonce opakovanou, jsou i vyšší tresty.  Tedy znovu jinými slovy, do vašeho domu, na vás pozemek, se chystá vejít, vešel, možný gang zlodějů. Máte právo se bránit takové organizované skupině = gangu? Jak ale?

A ta ochrana zlodějů.  Domníval jsem se, že pokud někdo páchá trestnou činnost, je mu zabaveno to, co při trestné činnosti používal, aby nemohl v trestné činnosti pokračovat. Bylo zabaveno auto, s kterým ta organizovaná skupina přijela krást, tedy podle toho svědectví jednoho z nich, aby nemohla páchat další trestnou činnost? Zabavuje policie aspoň káry či kočárky takovým zlodějům?
Pochybuji, u  nás policie nechá jezdit dál i toho, kdo v silné opilosti sráží lidi a těžce je zraňuje. Mimochodem k tomu opilci srážejícím lidi, to není u nás možné podat u soudu žádost o předběžné opatření, kterým se takovému pachateli zakáže řídit auto a nařídí odevzdat řidičský průkaz?

Policie podle mě nekoná, jak by měla. Zloděj by měl vědět, že když bude přistižen, přijde minimálně o to, čímž tu trestnou činnost páchá, káru či auto a to by již "bolelo". Sběrny, pokud berou kradené kovy, by měly být okamžitě zavřeny a mělo by začít vyšetřování původu kovů ve sběrně. Nebo se v Česku někde válí měděné okapy, které nikomu nepatří? Nebo je u nás možné si nechávat a dokonce prodávat nalezené věci a dokonce věci, nalezené na cizích pozemcích?
Je složité dovezený sběr ve sběrně nafotit a fotografie přiřadit k předložené občance?
Je složité dát další městkou kameru před sběrnu?

Pokud policie nebude rázně konat, lidé budou nadále okrádáni a budou za svou obranu kriminalizováni. Lidé nemohou během 2 vteřin vymyslet řešení nastalé situace, jak neskončit v krvi a neohrozit ještě zloděje. Policie a soud budou mít na vymýšlení možného řešení měsíce a znalce. Policie by měla zasáhnout a rozbít gangy zlodějů kovů, je na tom něco složitého, když ukradený kov končí jen a jen ve sběrnách a těch zase není tolik, jako třeba zastaváren? A slušní lidé pak nebudou kriminalizováni.

http://zpravy.idnes.cz/petice-na-podporu-strelce-v-chotebuzi-d86-/krimi.aspx?c=A120506_202259_ostrava-zpravy_jog – zřídíme proti zlodějům domobrany?

http://www.lidovky.cz/strelec-v-tanvaldu-se-branil-romum-policie-vyloucila-vrazdu-pr0-/ln_domov.asp?c=A120113_101015_ln_domov_mev – při útoku skončil v krvi, tak se bránil a zabil

Autor: Pavel Pokorný | pátek 11.5.2012 11:05 | karma článku: 38,98 | přečteno: 2365x