Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slavte slunoce

Vánoce, každý, koho jsem se zeptal, zda je má rád, tak říkal, již aby byly za námi. Většina lidí nemá vánoce ráda, jsou pro ně časy štvaní, povinností, kdy stále něco musí, uklidit, napéci, stihnout, nakoupit, dodělat do konce roku. A věta: „Nakup nějaké drobné dárky pro příbuzné“, by měla být brána jako polehčující okolnost u soudu.

Sbírka kamínku a kamenuAutor blogu

Co jsou vánoce? Název převzatý z němčiny, spíše máme svatou noc (vánoce), pak velkou noc (velikonoce) a proč nejsou obdobně k velikonocům třeba svatonoce místo vánoc, nevím, asi je to kratší.
Církev, aby zakryla původní oslavu slunovratu, posunula údajné narození Ježíše z pravděpodobného konce září na prosinec. A nebo z března, jak nám bloguje David Stančík? Září dávám přednost já, neboť na jaře museli zemědělci pracovat na polích a po sklizni najednou měli zemědělci volno, odvedli daně a tak mohli vyrazit na sčítání lidu do Betléma. A v zimě mohl být sníh, kdo ví, jaké bylo tehdy počasí, ale cestuje se rozhodně lépe za tepla než za zimy.
Komunisté nám nutili místo roztomilého miminka nějakého ruského Dědu Mráze na saních, že prý Ježíšek za těch skoro 2000 let vyrostl, jak nám tvrdil komunistický prezident Zápotocký. Jak může někdo vyrůst, když je mrtvý či na nebesích, to již neříkal. Asi měli komunisté na mysli, že Ježíšek sešel z nebes, a když viděl, co se v jeho jménu děje, tak zešedivěl a stal se Dědou Mrázem. A s úsměvem můžeme sledovat současný „boj“ proti Dědovi Mrázovi či jiným „západním“ vánočním postavám.

Ohně na kopcích na konci dubna byly původně na oslavu magické úplňkové noci mezi jarním slunovratem a rovnodenností. Církev prosadila pálení čarodějnic, znáte inkvizici, film a knihu Kladivo na čarodějnice, procesy a upalování nevinných, ano, to je dubnové pálení čarodějnic.
Komunisté zase chtěli z těch ohňů dělat Vatry míru, tedy že kdo je pro mír, ať zapálí oheň na kopci v předvečer svátku práce. Komunisté s Vatrami míru zmizeli, církev se s upalováním čarodějnic zatím drží.

Co takhle nechat být komunistické či církevní symboly, vrátit se ke kořenům a slavit v rámci Evropy zimní slunovrat, návrat slunce, místo církevních vánoc třeba slunoce. A obdobně, místo pálení čarodějnic, magickou noc?

Nejlepší je se v zimě těšit na návrat slunce, to se vždy vrátí, o návratu Ježíše se dá s úspěchem pochybovat, když z těch nebes vidí, co se v jeho jménu na zemi děje. Nevrátil se ani kolem roku 1000 či 2000. Zkusil se někdo podívat očima Ježíše, jak by se cítil a co by se stalo, kdyby přišel o vánocích do baziliky sv.Petra ve Vatikánu?
Slunce je vlastně oheň, který se zatím z neznámých důvodů ve vesmíru rozhořel a jeho plameny viděli lidé před tisíci lety a vidí dodnes. A lidé si mohou takové malé slunce, tedy oheň, zapálit sami a posezení u ohně je to, co lidi dává odjakživa dohromady.

A kamínky? Současná věda to ještě neumí, ale v kamenech je určitě skryta nějaká minulost. Já si přivážím a dostávám kamínky z celého světa. Můžete si z nich dělat nějakou sbírku a napsat si na ně fixem, kdo vám je daroval, či u větších si vybudovat třeba skalku. A v době zimních oslav slunce, slunocí, můžete pomocí některých kamínků zkusit vykřesat oheň a ten můžete dávat svým přátelům, jak ho asi dávali prapředkové svým přátelům, aby v zimě nezmrzli, a jak to nyní vidíme s církevním betlémským světlem. A oheň vykřesaný z kamínků z Colorada či z Mexika je určitě jiný, než třeba ten, co vyrobíte doma pomocí lupy ze slunce. A přátelé si tam mohou vybrat, který si odnesou.

Lepší je tedy slavit zimní slunovrat, můžete pod názvem slunoce, nemáte povinnost dárků, máte tam oheň a společné posezení, máte tam kaménky, které nemusíte kupovat.

Veselé slunoce a brzký návrat slunce.

Autor: Pavel Pokorný | úterý 23.12.2008 13:01 | karma článku: 16,59 | přečteno: 1453x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma: 9,25 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3949x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma: 32,27 | Přečteno: 841x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 317x | Diskuse| Politika

Pavel Pokorný

Volby prezidenta jsme opět prohráli

Volby prezidenta jsme opět prohráli, prezidentem bude opět bývalý člen hnutí potlačující práva a svobodu člověka. Dokonce v 2. kole voleb šlo jen o to, který bývalý komunista zvítězí. Chápou dnešní děti, o co v roce 1989 šlo?

14.2.2023 v 12:25 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Centrem Prahy nejezdí dvě ze tří linek metra, policie řeší odložené kufry

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:21

Aktualizujeme V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelého zavazadla....

Dodávka na pěší zóně srazila a usmrtila seniorku, zůstala zaklíněná pod autem

18. června 2024  14:19

Tragickou dopravní nehodu vyšetřovali dnes dopoledne olomoučtí policisté i hasiči na pěší zóně v...

Potyčka na ubytovně v Ústí skončila vraždou, podezřelého policie zadržela

17. června 2024  12:06,  aktualizováno  18.6 14:01

Policisté vyšetřují vraždu na ubytovně v Ústí nad Labem. V násilný trestný čin zřejmě vyústila...

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11,  aktualizováno  13:50

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

  • Počet článků 303
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.