Primátor Thoma se "probudil", poslanci ještě ne

Primátor Českých Budějovic Thoma se konečně "probudil", v sobotu se objevil na sídlišti Máj a svolal na zítra shromáždění do sportovní haly, aby si obě strany vyříkaly problém sporu. Ale je co vyříkávat? Jedna strana chce pouze dodržování zákonů a na to musí být veřejné shromáždění? Tedy co si mají strany vyříkávat? Představuje si primátor, že jedna strana bude říkat: "Dodržujte zákony!" a druhá strana bude říkat: "Ale my takoví prostě jsme!"  a tím se vzájemně pochopí?

Třicetiletý nezaměstnaný Rom omlouvá v dnešní MF Dnes jiné Romy, že když se hlasitě baví a jejich děti křičí, prý: "Takoví prostě jsme." Ale měl by chápat, že když někdo namáhavě pracuje a odvádí vysoké daně (pojištění),  má také  základní životní potřebu, po únavné práci si odpočinout a vyspat se, "takoví lidé prostě jsou". Pak je hluk a křik pod okny a v domě samozřejmě ruší a vadí jim i to, že "to" vše ještě musí "financovat".
Primátor je velitelem městské police, ta při zajištění pořádku na sídlišti Máj selhala a občanům tam "pukli" nervy. Mají podle primátora občané pojmenovat problémy, jako "Nechte nás vyspat!", "Nedělejte nám tu nepořádek".  Když mně ukradli nějací zloději kovů okapy, měl jsem jít skandovat před městský úřad: "Nekraďte nám okapy!", aby si toho starosta všimnul?

A že Romové nemají práci? Proč nejdou "dělat hluk a křik" před parlament, kvůli zrušení minimální mzdy a hlavně za snížení daní a "papírování" při zaměstnávání?  V současné době jsou mzdy díky minimální mzdě a vysokým daním u řemeslníků vysoké, obyčejný zedník vás přijde na 250 Kč/hod, opravář aut na 350 Kč/hod (přibližně polovinu z toho sebere stát na daních a pojištění) a tak se hodně věci dělá svépomocí. Já jsem třeba specialista na opravu starých sekaček na trávu, odvozy do opravy a vlastní opravy by mě vyšly neúměrně draho. A proč není možné, aby si někdo koupil sekačku na trávu a nabízel službu posekání trávníku, střihání plotu třeba za 80 Kč/hod, počítejme, 80 Kč × 8 hodin denně × 22 dní v měsíci = 14080 Kč měsíčně, to je málo? Ano, je to málo, když si stát vezme "svou" polovinu! Pak se opravdu nevyplatí ani pracovat.
Při zaměstnávání se narazí se u obou stran, zaměstnavatele i zaměstnance,  na nejasnou legislativu (rozlišení pracovní činnosti a dohody o provedení práce, kdy jde o "švarc" systém), na riziko úrazu. Na internetu někdo psal, že přijímá lidi na dohodu o provedení práce, ale strhne si něco na práci účetní, která ty složité "papíry" dělá. A víte, že s dohodami máte práci i roky po jejich skončení, když jste na ty zaměstnance již zapomněli? To vám je po letech kontrolami připomene sociálka.
To vše se má ve sportovní hale zítra vyříkávat?

Zatím jde vždy o lokální demonstrace a zatím se poslanci asi "neprobudili", kolik se jich zítra objeví v té sportovní hale? Asi je to pod jejich důstojnost, možná nemají čas, asi čekají, až budou demonstrace ještě větší, že se jim vyplatí se "zveřejnit".

Blog je nepřímé pokračování mého blogu z 1. července.

Autor: Pavel Pokorný | pondělí 8.7.2013 10:06 | karma článku: 25,41 | přečteno: 849x