Prezident a členství v hnutí potlačující práva a svobodu člověka

V zahraničí se mohou ptát, zda byla u nás další revoluce, kterou se komunisté opět dostávají k moci, když se o funkci prezidenta uchází bývalí členové hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka.

V USA a západních zemích Evropa se musí roky divit, proč máme prezidenta, který byl členem hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Navíc ten prezident v prezidentské funkci spolupracoval a možná stále spolupracuje se zeměmi typu Čína, kde jasně dochází k potlačování práv a svobod člověka, a podle svých slov se „mýlil v Putinovi!“ (zajímavé je, že "obyčejní" lidé, kteří měli daleko méně informací, se v Putinovi nemýlili).

 Dokonce podle médií měl být jeden z kandidátů na prezidenta školen jako špion proti "západu".

Ano, hodně z toho bylo dávno. Kandidáti hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka dávno opustili, začali se chovat jinak, někdo pracoval ve prospěch Českého státu. Ale co my víme, co se skrývá v českých či ruských archivech (co je v archivech STB stále zjišťujeme). Takový člověk mohl něco před 50 lety něco provést, spáchat, může být tak po zvolení vydíratelný.

V české ústavě by mělo být, že pokud byl někdo členem hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, nemůže kandidovat na prezidenta.

Podle ústavy USA nemůže být prezidentem někdo, kdo při narození neměl USA občanství (řešilo se to u Obamy, zda se opravdu narodil tam, co udával).  Takový Arnold Schwarzenegger byl guvernérem Kalifornie, ale na prezidenta nemohl kandidovat, narodil se v Rakousku. Myslím, že je to správný zákon. Cizinec často nepochopí novou zemi, kde získal občanství. Navíc u nás dostávají české občanství například i bývalí (možná současní?) členové ruské FSB, co když za nějaké desetiletí budou kandidovat na prezidenta? Mohou získat podporu, bohužel 5. ruská kolona je u nás rozsáhlá, viz diskuze na portálech. Kolik tu máme tzv. „nelegátů“ (byli tu Sověti s českou občankou, každou chvíli na jakého nelegáta narazí bezpečnostní složky v USA a v zemích Evropy)? A jako u bývalých členů hnutí potlačujících práva a svobodu člověka, mohou být bývalí cizinci, i když  se chovají podle našich zákonů, také vydíratelní za činnost, kterou dělali před tím, než dostali české občanství.

České úřady a bezpečnostní složky nemají u bývalých cizinců údaje o jeho dřívějším životě s cizím občanstvím. Co my víme, co  třeba někdo jako mladiství spáchal něco ve své rodné zemi, navíc se údaje u mladistvých po určité době mažou.

V ústavě by mělo být, že českým prezidentem může být pouze ten, kdo se narodil s českým občanstvím.

Opravdu stojíme o nějaké „kostlivce ve skříních?“

Kdyby to šlo, bylo by vhodné současné prezidentské volby odložit. Ale ústava = zákon je zákon, který se nám nemusí líbit, ale platí. Minulé volby prezidenta byly "katastrofa" a řítíme se do další. Jak že to měl říkat Masaryk? „Umí si Češi vládnout?“ Nebo naopak?
 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pokorný | sobota 7.1.2023 9:00 | karma článku: 13,09 | přečteno: 482x