Opravdu je možné volit mrtvé?

Jako každé volby někde voliči volili mrtvé kandidáty. A pak čteme, že je to podle zákona v pořádku, že mrtvý může být kandidátem do voleb. Mně to zase připadá 1) "na hlavu", jak může někdo z hrobu zastupovat voliče,  2) protiústavní.

Ústava ve článku 102 praví, že:
(1) Členové zastupitelstev jsou voleni tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva.
Předpokládám, že tvůrci ústavy měli na mysli, že právo volit a být volen patří pouze živým lidem, smrtí tato práva snad zanikají. Jak může být volen mrtvý kandidát, když ani nemůže logicky jít volit mrtvý volič, byť má vyplněn hlasovací lístek? Nebo by se zastupitel, který by zemřel na jednání, počítal, jako že se zdržel hlasování? To musíme doplnit do ústavy, že hlasovat a kandidovat mohou pouze živí lidé?

Pokud nějaká Eva Sychrová v dnešní MF Dnes tvrdí, že volbou mrtvých se zákony neporušují, tak podle mě ústava je zákon a tento zákon je volbou mrtvých kandidátů porušen.

Trochu mně volby mrtvých připomínají dobu egyptských faraonů a komunismu. Komunisté svým mrtvým vůdcům (které si často po vzoru faraonů mumifikovali) nadále vystavovali členské průkazy, jako by žili dále. Třeba Lenin měl mít stále číslo průkazu 1, a čím nižší číslo členského průkazu, tím vyšší moc ve straně, obdobně to měli zavedené i nacisté.

Pokud politická strana využije neznalosti voličů a nechá ve volbách mrtvého kandidáta, aby ho lidé nadále v dobré víře volili, je to podle mě podvod na voličích a vychytralost (dosaďte si sami lidovější slovo) určité politické strany.
Voliči kandidáta volí proto, že věří, že bude zastupovat jejich zájmy a je jasné, že to mrtvý samozřejmě nemůže.

Když je někdo mrtvý, nemůže být kandidátem, tedy nemůže být ani zvolen a hlasy pro něj musí být neplatné. Dnes se řeší tak, že se podá stížnost k soudu a soud může rozhodnout, že se mají volby opakovat. Ale proč by měl soud řešit takovou samozřejmost, že mrtvý je mrtvý a tedy nemůže kandidovat?
Ale zrušení celých voleb a opakování by bylo potrestání všech politických stran. Když to doženu do absurdity, mohlo by to možná vést k tomu, že by politická strana v zoufalé snaze překazit volby, ve kterých by zjevně neuspěla, hledala umírající lidi a nominovala je jako kandidáty do voleb ve snaze dosáhnout opakování voleb.

A když se podíváte na mikroprůzkum v mém předchozím blogu, tak musíte dospět jako já k názoru, že volby v tomto státu jsou nějaké podivné.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pokorný | pátek 17.10.2014 8:51 | karma článku: 7,87 | přečteno: 491x