Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odfláknutá lesovna u Písku

Lesovna na Flekačkách u Písku (zde jsou souřadnice) stála město  Písek 20 miliónů, tedy každý občan Písku,  včetně nemluvňat v kočárku, na ní přispěl asi 9 stovkami (nebo to platila také EU?). Do lesovny teče a městu došla trpělivost a požaduje záruční opravu. Ale mám takový pocit, že se tam nikdo nebyl podívat očima soukromého zákazníka. Já jel okolo, tak jsem k lesovně zatočil a podíval se na ní. 

První, co mě zaujalo, byla cedule, na které stojí, že někdo rozhodl a šup, přestěhoval lesníky ze středu města o 4 km dál někam na vidrholec do lesů, aby to měli lesníci blíž do práce.
Představte si obdobně, že by se stát jako majoritní vlastník ČEZ rozhodl, že bude další stěhování, tentokráte do Dukovan či Temelína, aby to měli úředníci ČEZ blíže do práce. To by byl křik až na pražském hradě.
Jsou lesníci rádi na Flekačce nebo by byli raději ve středu města? Můžu spekulovat, že nejsou rádi a že dělají vše pro to, aby se mohli vrátit a zatékající budova je možná dobrá záminka.

A ta budova.
Bylo mně řečeno, že rovná střecha je problém a že se rovné střechy dělí na ty, co tečou a na ty, co ještě netečou. Panelákové střechy jsou skoro vždy ploché, ale takto jako na lesovně netečou, v Praze jsou na střechách celé zahrady (a je mi záhadou, jak si střechy dokáží poradit s kořínky, kořínky totiž najdou každou skulinku a již se do ní derou a trhají, ale asi je to udělané tak, aby kořínky neměly šanci). Dělají se velká akvária, kde působí velký tlak vody a netečou, na střechách bývají bazény.
Tedy v rovné střeše by problém neměl být. A proč přesto je? Na střechu není přístup, tak se podívejme na to, co je přístupné.

Když se podíváte na provedení lesovny, tak vám vlasy vstávají hrůzou na hlavě, je to úroveň letních pódií před restauracemi. Prkna z boku budovy jsou na kraji vždy přibita 3 velkými železnými hřebíky a hodně prken prasklo. Když jsem dělal nedávno ten most (viz předchozí blog), tak jsem si díry v prkně předvrtával, přece nejsem blbý a netluču hřebík na kraji prkna přímo, štípnuté prkno nedrží a ještě bych se propadnul do potoka. A že by na lesovně byly hřebíky zatlučeny v nějaké rovině, zapomeňte.
Na boku budovy jsou asi garáže a ty jsou zase montovány pomocí vrutů. Že by došly hřebíky či nastoupila jiná parta a ta vyfasovala vruty?

Sklo drží hliníkové lišty přišroubované šrouby. Nechápu, proč jsou některé šrouby nedotažené a jasně vyčnívají. A vyčnívá i šroub na poklopu kanalizace. Pokud je to stejné na střeše, nevím, tak by stačilo šrouby přitáhnout a možná by voda dovnitř netekla. Nebo je na střeše a na boku budovy něco povoluje? Nějaký větříček?
Lišty na sebe často nepasují, jsou viditelně křivé, posunuté nahoru, dolů, dovnitř, ven, tedy mají škvíry. Pokud je to tak na střeše, nevím, tak by to bylo jasné, stačilo by je srovnat.
Na rohu budovy jsou lišty těsněny černým tmelem, chápete to, hliníkové lišty v kombinaci s černým tmelem. Asi jako když mně Ukrajinec chtěl sádrovat bílou zeď šedou sádrou, jakou prý dostal, takovou prý použije, já musel říci, že já platím a že chci bílou. To opravdu projektant navrhnul černý tmel k hliníkovým lištám? A to tmelení dělal někdo, kdo to neumí, nestejně, nebo je to roztečené na slunci? Takto zatmelené okno bych sklenáři vrátil, aby třeba neteklo.

Na stavbu byla asi vybrána prkna s co nejvíce suky, které jsou až černé. A taková prkna se použila tak, aby byly suky ve výši očí a nejlépe na namáhané části, jako jsou futra dveří.

Ze dřeva na některých místech jaksi zmizel lak, asi opršel, i když ta místa byla pod prkennou střechou. Copak neexistují laky pro vnější použití, kterými se dá dřevo nalakovat a ten lak tam zůstane i na dešti? Jak se lakují lodě?

A projektantovi bych také něco hodil na hlavu. Představte si úzkou chodbu podél budovy a ke každé kanceláři malé dřevěné schůdky, zakopáváte o ně. Projektant se asi inspiroval anglickou železnicí, kdy každé kupé mělo vchod přímo na perón. To nebylo možné udělat podlahu chodby bez těch schůdků tak, že by byla o něco výše, v rovině podlah kanceláří? Nebo to bylo v projektu jinak a party, co dělaly podlahy, se nějak nesešly? Takto to bylo údajně v sovětských bytech v Ralsku, podlaha bytu byla jinak než chodba, ale o tolik ne.

Ten dům je možná zdálky moderní, ale zblízka jde o hranol, kde jsou za sebou v řadě místnosti spojené chodbou.
A cena, možná je drahé to, co je schováno, tepelná čerpadla. Určitě je v Písku soudní znalec, který umí stanovit cenu domu. Obávám se, že za cenu 20 miliónů je stavba neprodejná.

Opakuji, jde o můj subjektivní názor, a ten říká, že já bych takové provedení dodavateli hodil na hlavu a vůbec nezaplatil.  Nejvíce mě vyděsily ty hřebíky a ta rozštípnutá prkna. Copak prkna nebyla štípnutá při předání a nikomu z úředníků to nevadilo? A ta stavba neměla stavební dozor? To sice můj most také dozor neměl, ale mám vrtačku, což ti, co ty hřebíky zatloukali, zjevně neměli. Ale možná se tak dohodli, že prkna mohou být rozštípnutá, lišty křivé, tmel černý.

Je potřeba dodavateli tyto závady ukázat a pak by se měl někdo podívat na střechu, kam je zákaz vstupu. Nebude to tam obdobně odfláknuté?

Další zdroje:
www.pasivnidomy.cz - docela odsuzující a odborný posudek
www.idnes.cz

Fotografie:
Když se podíváte na fotografie na odkazech, tak prkna mají stejnou dřevěnou barvu. Mě nyní i za slunečního dne prkna připadala taková "načernalá".
A co ukazují fotografie: křivé lišty, popraskaná prkna a kombinace vruty a hřebíky, vyčnívající šrouby, tmelení černým tmelem, schůdky do kanceláří

Autor: Pavel Pokorný | středa 19.9.2012 8:39 | karma článku: 19,34 | přečteno: 1825x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma: 9,25 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3949x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma: 32,27 | Přečteno: 841x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 317x | Diskuse| Politika

Pavel Pokorný

Volby prezidenta jsme opět prohráli

Volby prezidenta jsme opět prohráli, prezidentem bude opět bývalý člen hnutí potlačující práva a svobodu člověka. Dokonce v 2. kole voleb šlo jen o to, který bývalý komunista zvítězí. Chápou dnešní děti, o co v roce 1989 šlo?

14.2.2023 v 12:25 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Další Mikulášovy patálie. Bekovy asistenty platí Senát i resort školství

28. června 2024

Premium Nejen ministr školství Mikuláš Bek (STAN) umí využít maxima možného. Po nejdražším pronájmu...

Zákulisní dohoda o nominaci Leyenové štěpí Unii. Zuří i italská premiérka

28. června 2024

Premium Evropští lídři se ve čtvrtek sjížděli na dvoudenní summit v Bruselu s tím, že věci jsou dané....

Bouřky vytopily také část Olomouckého kraje, v pátek přijdou další

27. června 2024  17:56,  aktualizováno  22:39

Česko zasáhl v odpoledních hodinách pás bouřek. Další se pak ze západu postupně přesouval směrem na...

Biden a Trump jdou do boje. Střetnou se v první televizní debatě

27. června 2024

V pátek ve tři hodiny ráno Joe Biden a Donald Trump změří síly v první televizní debatě. Hodinu a...

Karban a Karban, s.r.o.
Řidič/ka dodávky/skladník

Karban a Karban, s.r.o.
Praha
nabízený plat: 36 500 - 40 000 Kč

  • Počet článků 303
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.