Nikdo nechce dělat porodníka a vy se divíte?

Reportérka Petrášová v dnešní MF Dnes "objevila", že ubývá porodníků, že jde o rizikové povolání a že často hrozí soudy. Stejné problémy mají ale v USA již desítky let, kde má jít k soudu každý třetí porod.

Ilustrační foto miminka, které určitě nepropadne u maturity

Redaktorka zveřejnila svůj článek na více webech (viz dole) a na odchodu gynekologů do privátní sféry se také nějak podílí, její dřívější články a testy gynekologů (viz odkazy) je rozhodně neukazovaly v dobrém světle. Ono je něco jiného o tom psát a něco jiného je, když babička vyhrožuje (v jiné ordinaci), že skočí do rybníka, když nedostane své prášky, na které ale nemá nárok.

Proč jsou lékaři, tedy nejen gynekologové, rizikové povolání?
Lidé totiž u nás po 20 letech objevili právníky a navíc nyní podle nového občanského zákoníku je možné soudy nařídit vyšší odškodné, než to směšné tabulkové (jedno oko = 7,5 tisíc). Tedy se dají očekávat laviny žalob na lékaře a tedy i porodníky za cokoliv, s čím lidé nejsou spokojení. A to vám radost do práce nepřidá.

Co paní redaktorka neuvádí a je velmi velmi podstatné, že žalobu kvůli údajnému špatnému porodu podávají rodiče i třeba 30 let po porodu! A důvod, velmi prozaický.

Dítě se nedostane na vysokou, střední školu, kdo za to může, porodník, který to dítě údajně špatně porodil!
Dítě nemá práci, fláká se, kdo za to může, porodník!
Dítě je zralé do kriminálu, bere drogy, kdo za to může, porodník!
Dítě vyletí ze školy, kdo za to může porodník!
Zlobí dítě, kam přijde, v mateřské školce, škole, kdo za to může, porodník (a nebo ta škola)!
Má dítě problémy ve škole, kdo za to může, ano, pořád porodník.
Určitě vymyslíte další důvody.

A soudy v USA (jiný soudní systém, než v Evropě) někdy i rodiče vyhráli, ale nevyhráli další rodiče, porodníka nechtěl nikdo dělat.

A nyní to máme i my u nás, rodiče, co nikdy nepochopil, že jejich dítě je lenivé, zlobivé, stále hledají nějakou příčinu jinde, než u sebe.
Děti se navíc rodí později, přibývá rizikových těhotenství.

V USA jsou úhrady za zdravotní služby vysoké, je v nich totiž také vysoké pojištění na vysoké částky odškodného, přesně na ty částky, které soudy v USA někdy rodičům přiznají.
I u nás byly již přiznány vysoké částky odškodného, například za skoro utopení a poškození mozku dítěte s trvalými následky, šlo o 15 miliónů (ale když se ta částka rozpočítá na 60 let života s poškozeným mozkem, tak již tak vysoká nevychází, spíše malá).

U nás je povinné pojištění lékařů, kteří chtějí provozovat lékařskou praxi, pojistka lékaře stojí například 5 tisíc ročně. Ale pokud by stoupaly i částky u soudů  a za právníky, budou stoupat i částky pojištění a bude se zdražovat lékařská péče, přesně jako v USA.

Zubaři jsou skoro všichni soukromí a "vyhrožují", že zruší smlouvy s pojišťovnami. A proč ne, prostě zaplatíme za ošetření a půjdeme si to nechat uhradit na svou zdravotní pojišťovnu. Ale pak zjistíte, že pojišťovna neplatí ihned, ale třeba až za rok, zjistíte, co vše pojišťovna neplatí (za mě třeba injekci tetanu) a co vše za vás  hradil lékař zatím ze svého (tu injekci tetanu).
Tedy je možné, že i gynekologové-porodníci půjdou do soukroma, že možná také časem vypovědí všichni smlouvy s pojišťovnami, uzavřou vysoké a drahé pojistky a drahé smlouvy s advokátními kancelářemi, na kterou vás pak odkáží, a hlavně, vyhotoví ceníky, ve kterých bude ta pojistka a advokátní kancelář zahrnuta.

A tak nebude mít v porodnici kdo rodit, maminky budou muset jezdit a hledat nemocnici, kde by odrodily. A tak vaše dítě bude mít úplně jiné místo narození než vy nebo jejich sourozenci. A tak se třeba narodí místo v Čechách na Moravě a naopak a bude tím „poznamenáno“ a mít kvůli jiné národnosti, než mají rodiče či sourozenci, trauma na celý život (my Moraváci, my Češi, my Slezané).

Zdroje:
http://www.tribune.cz/clanek/23038
http://zpravy.idnes.cz/v-cesku-rapidne-ubyva-porodniku-boji-se-zalob-fad-/domaci.aspx?c=A110614_220102_domaci_brm -
http://zpravy.idnes.cz/pacienti-museli-zaplatit-nejen-u-gynekologu-fmu-/domaci.aspx?c=A051012_072145_domaci_mizhttp://ona.idnes.cz/kolik-stoji-mit-dite-cekate-li-dvojcata-bude-to-drazsi-pde-/deti.aspx?c=A090721_100522_ona_deti_ves http://www.novinky.cz/zena/deti/221442-radim-uzel-kdyz-lekari-vcas-poznaji-vrozenou-vadu-neni-porod-hrdinstvim.html

 

Autor: Pavel Pokorný | středa 15.6.2011 19:53 | karma článku: 15,38 | přečteno: 1770x