Neplatný občanský průkaz je cár papíru bez právní hodnoty

Když je někomu ukradena občanka, tak nahlášením odcizení se občanka stane neplatnou. A když se touto neplatnou občanskou někdo prokazuje, tak samozřejmě údaje na ní nejsou právně platné, je to kus zalaminovaného papíru bez právní hodnoty, tedy nemůže sloužit jako důkaz. Proč může tento cár papíru bez právní hodnoty sloužit jako důkaz zrovna Dopravnímu podniku v Praze na údajnou černou jízdu, je nad mé chápání.

I tato občanka je podle DP platná? http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/rady/navody/doklady/obrazky/op_1.jpg

Na stránkách ministerstva vnitra je databáze neplatných dokladů a odcizených aut (viz také odkazy dole). Je tam i poznámka:

Upozorňujeme, že údaje vedené o dokladech mají pouze informativní charakter zejména z toho důvodu, že u ztráty a odcizení občanského průkazu může dojít ke značné časové prodlevě mezi ohlášením ztráty nebo odcizení občanského průkazu a zavedením této skutečnosti do informačního systému. Rozhodující je však ohlášení ztráty nebo odcizení, nikoli zavedení do informačního systému.

Tedy jasně napsáno, že rozhodující je ohlášení ztráty. A v dnešní době je naprosto nepřípustné nemít takovou databázi online, musí to fungovat tak, že zápis o odcizení končí tím, že údaj je zaveden do uvedené databáze a že protokol někde neleží v šublíku.
Co kdyby na můj kradený pas prošel někdo do nějaké země a spáchal tam třeba teroristický čin. Když nahlásím kradenou platební kartu, tak po celém světě již s ní nikdo u terminálu nezaplatí a z bankomatu nic nevybere, moje banka nepotvrdí transakci. Pokud Dopravní podnik neprovádí kontrolu na odcizené doklady na místě přestupku, může to udělat i v klidu dodatečně, tak je to jeho problém a spíše to vypovídá o hlouposti či hamižnosti jeho pracovníků. Nebo že by v podniku neměli internet? Mohou si ho pořídit za propadné jízdenky, které lidé nemohou vrátit a ani použít, i když je jako platné koupili. Je to zajímavé, Dopravní podnik může prohlásit při zdražování dříve zakoupené jízdenky za neplatné, občan svou občanku podle něj ne? Ale jízdenky jsou na další blog.

To, že u nás je možné soudit lidi, bez toho, že by se mohli u soudu hájit, je podle mě porušení deklarace lidských práv, která praví, že každý má právo na spravedlivý soud. Komunisté se hlásili k lidským právům a porušovali je. Jde o porušení deklarace lidských práv, když soud odsoudí někoho v jeho nepřítomnosti, když žalovaný zjevně  není na útěku a není po něm vyhlášeno pátrání? Já se domnívám, že jde.
Odjedete na dovolenou delší dobu než 15 dní, někdo vás zažaluje a než si vyzvednete poštu, jste odsouzeni.  Přímo za kecy považuji názory, že si má každý zajistit vybírání, přeposílání  pošty či kontrolovat datovou schránku. Co když na dovolené vás někdo zraní, budete ležet v bezvědomí někde v cizině a jako bezvědomý budete odsouzen a po návratu domů na letišti zadržen a dán do vězení? Nebo přijdete na Havaji o doklady  a peníze a řešíte, jak se bez dokladů dostane tisíce kilometrů přes moře někam, kde působí čeští úředníci, kteří by vydali náhradní pas? A mezi tím jste odsouzeni za údajnou černou jízdu, nevyzvednul jste si předvolání k soudu, i když jste byli  prokazatelně na Havaji. A obdobně, soud pošle předvolání do datové schránky, ale do špatné (viz odkaz dole) a než se nadějete, jste odsouzeni v nepřítomnosti.

Předvolání musí být každému prokazatelně doručeno. Pokud vím, v USA se tím živí lidé, tedy soud někoho normálně předvolá a ten si předvolání nevybere, tak se najme někdo, kdo ho vyhledá a předvolání mu prokazatelně doručí. U nás si to úřady a soudy zjednodušují, pošlou dopis na nějakou adresu a za 15 dní to považují za doručené. Copak člověk musí musí mít nějaký trvalý pobyt? To je typické pro totalitní státy, o každém stát chce vědět, kde jeho občan je!
V příspěvcích často čtu názor, že s cikány začal problém, když přestali kočovat. Copak u nás může někdo koupit obytný přívěs a začít kočovat? Stát chce trvalý pobyt a na předvolání se do 15 dnů dostavit, třeba i z Havaje!

Pokud tedy soud někoho odsoudí a dodatečně se zjistí, že došlo k omylu v osobě, je to velké pochybení a porušení základního práva člověka a vlastně hloupost soudu, že někam nezavolal, nezjistil. Lidé berou sociální dávky, platí zdravotní pojištění, tedy najít někoho není problém. Neměla by následovat nejméně kárná žaloba na soudce? Ale ani některé finanční úřady si s hledáním lidí hlavu nedělají, pošlou dopis  a za 15 dní již jednají, přitom stačí zvednout telefon.
Pokud někdo říká, že je to vše podle zákona, tak se zákony musí ale velmi rychle změnit, aby odpovídaly deklaraci lidských práv.

http://www.novinky.cz/finance/249818-zene-pred-lety-ukradli-obcanku-ted-ma-v-exekuci-platit-650-tisic.html?ref=zpravy-dne -
http://www.mvcr.cz/clanek/neplatne-doklady.aspx - odcizené doklady
http://aplikace.mvcr.cz/auta/index.html - odcizená auta
http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/souteze/2006/sod/trest_ciny/10priloha-1-vseobecna-deklarace-lid-prava.pdf - deklarace lidských práv
http://pavelpokorny.blog.idnes.cz/c/112311/Jak-me-datove-schranky-dostaly-do-soudniho-rizeni.html - Jak mě datové schránky dostaly do soudního řízení

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pokorný | úterý 8.11.2011 10:36 | karma článku: 31,88 | přečteno: 2558x