Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

Pomíjím náklaďáky na našich úzkých silnicích, při míjení s ním lehce přibrzděte a míjejte se s ním raději mimo zatáčku.

Český řidič řeže zatáčky a obvykle v zatáčce nikoho nepotkává, zvykne si zatáčku řezat přes plnou čáru, jednou někoho potká a ohrožuje ho. Také často neodhaduje šířku svého vozidla.,

Čeští řidiči se ale bojí i svodidel. U nás se před roky „honila“ 2 auta, obě v zatáčce vyjela za silnice a mnoho mrtvých. Silničáři tam dali svodidla a omezení rychlosti na 70 km/hod. A náhle řidiči jedoucí zatáčku doleva začali ve větší míře přejíždět středovou plnou čáru. Řidiči se totiž začali bát, že najedou do svodidel, tak si začali nechávat větší odstup od krajnice=svodidel a začali ve větší míře přejíždět přes plnou čáru do protisměru.

V jedné vesnici je na začátku omezení rychlosti na třicítku. Čeští řidiči taková omezení většinou ignorují, ale zde má opravdu opodstatnění. Silnice začne prudce klesat, zúží se a je zatáčka doprava. Český řidič omezení rychlosti ignoruje, najednou nezvládne přibrzdit a zatočit, přejede plnou čáru a řítí se z kopce na vás.

Mám pocit, že na Novém Zélandu mají někde na plné středové čáře taková zvýšená kolečka (za komunistů se obdobnými šedými kolečky značily přechody pro chodce), pokud tam začnete plnou čáru přejíždět, začne to drnčet. Docela by se mi líbilo, kdyby ta kolečka i u nás silničáři začali montovat na středové čáry v krizových zatáčkách. Jenže se bojím, že český řidič uslyší drnčení, lekne se, strhne auto zpátky a narazí do svodidel. Pak jsem si říkal, že by středová čára mohla být širší, tím by se čára zdůraznila. V zahraničí (Nizozemsku) jsou zelené středové čáry. Také by šlo dávat do kritických zatáček  dvojitou plnou čáru, za její přejetí je pokuta vyšší.

Sci-fi. Nová a dražší auta mají sledování jízdních pruhů. Zákon nařídí, že počítač auta bude ukládat, kolikrát řidič přejede plnou čáru, auto při zvýšeném počtu přejíždění plné čáry automaticky přepne na nízkou rychlost a pošle informaci na policii, řidiči přijde přes SMS pokuta a rovnou se mu strhne z platební karty.

Nenajíždějte přes plnou čáru na protijedoucí auta. Pokud s někým jedete a řidič v zatáčce při míjení protijedoucího auta na něj najíždí přes středovou plnou čáru, nejezděte s ním, jednou vás zabije.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pokorný | středa 23.8.2023 10:03 | karma článku: 20,07 | přečteno: 3946x