Na utracení milionů se zvyká snadno...

Přišel jsem v neděli večer z práce, svalil se u televize a dozvídám se z titulků, že budoucí první dcera si zvyká na ochranku. Ano, na miliony výdajů se dá zvyknout, ale naše generace pořád má na paměti, že stokoruna je hodně peněz a miliony jsou pro nás velké peníze, tak to asi vidíme jinak.

Těch hromádek by bylo 84.

Budoucí první dcera podle médií měla-má problémy s matematikou, nevím jaké, obvykle jde o zlomky (viz můj dřívější blog) nebo trojčlenku. Tak zkusím výdaje spočítat bez zlomků a trojčlenky, prostým násobením, aby to mohli po mě přepočítat školáci ze základních škol, kde se násobilka učí. Je to již dávno, co jsem se učil násobit, a mohu se splést.

Podle mediálně známého bezpečnostního experta Šándora jde o 400 - 800 Kč za jednoho člena ochranky na hodinu a jde prý o levnější variantu. Ano, u nás v autoservisu vám účtují asi 300 Kč na hodinu, tedy za 400 Kč za hodinu by byla ochranka na úrovni o 33 % kvalitnější, než ti automechanici, tak půjde spíše o těch 800 Kč na hodinu. A státní úředníci určitě umí zajistit ochranku za daleko více peněz.
V médiích vidíme obvykle 3 ochránce, 1 drží deštník nad chráněnou osobou, druhý jí chytá při pádu a třetí  pozoruje okolí. Tak ty slíbené počty pro školáky.
1 skupina ochránců × 800 Kč na hodinu × 3 ochránci × 8 hodin = 19 200 Kč.  Vyšlo vám to, školáci, stejně?
A kolik potřebujeme skupin ochránců? Den má 24 hodin, pracovní doba je 8 hodin,  tedy 24 / 8 = 3 skupiny ochránců. Samozřejmě jich potřebujeme více, i ochránci mají nárok na víkend, dovolenou, atd. a určitě mají své odboráře. Ale zůstaňme u 3 skupin.
Denně to pro 3 směny vychází 19 200 × 3 = 57 600 Kč. OK, školáci?
Měsíc má v průměru 30 dní, násobíme 57 600 × 30 = 1 728 000 Kč, tedy měsíčně asi jeden a tři čtvrtě milionů (ty zlomky jsou již pro středoškoláky znající matematiku). Průměrná mzda je u nás 24 514 Kč, ale pro takové pokladní v obchoďácích je to číslo spíše k pláči. Na placení takové ochranky nedosáhne u nás ani plat prezidenta.

Ochranka budoucí první dcery tedy možná stojí až 2 miliony Kč měsíčně. Ale násobme dál, měsíce tvoří rok a roky volební období.
Rok má asi 365 dní, tedy denní částka 57600 × 365 = ročně 21 024 000 Kč. Takže ročně 21 milionů Kč, píši to opět slovy, protože někdo má problémy s nulami a nerozliší například miliardu od bilionu (státní dluh se udává v bilionech). Pořád dobře, školáci? A napadá mě, učíte se biliony? Musíte, jak by vám učitelé vysvětlili, kolik dlužíme!

Tím násobení nekončí. "Volební období" budoucí první dcery trvá 4 roky. Ročních 21 024 000 × 4 = 84 096 000 Kč a opět slovy, celkem jde o  84 miliónů Kč. Dá se zvyknout na utracení 84 milionů za 4 roky? Asi dá. A co další náklady mimo tu ochranku? Kolik stojí letadlo do Chile a zpátky?
A kdo to všechno zaplatí? Požádáme EU o dotaci (kterou si předtím zaplatíme)? Nebo to zaplatí daňoví poplatníci, kterým se právě zvýšili od ledna daně ve všem, na co se podívají?

Jsem toho názoru, že příjemci dávek by měli vyúčtovávat své výdaje. Musí to dělat skoro každý podnikatel, musí to dělat příjemci dotací a grantů. A proč je tu privilegovaná vrstva příjemců dávek, která nemusí nic účtovat a může kupovat za dávky i tvrdé drogy, to nějak nechápu.

Co je právně budoucí první dcera? Státní zaměstnanec, úředník? Má účtovat výdaje?
Navrhuji budoucí první dceři, aby si zapisovala výdaje, které jsme s ní měli. To není matematika, to jsou obyčejné peníze, odebrané lidem a předané státu. A částky sčítat a na konci volebního období to zveřejnit. Máme na zveřejnění nárok podle zákona 106/1999 o svobodném přístupu k informacím.  Jaká vyjde částka na konci volebního období? Kolik to bude stamilionů?
Včera v televizi a dnes v MF Dnes proběhlo, že IKEM bude letos chybět na transplantace orgánů 160 milionů a ukazovali tam holčičku, které byly transplantovaná játra. Jaké máme priority?

Doplněno 15:00: Volební období prezidenta je samozřejmě 5 let, výsledná částka bude tedy kolem 100 milionů.

Autor: Pavel Pokorný | úterý 5.2.2013 11:49 | karma článku: 31,11 | přečteno: 1587x