Máte slovo, Jílková, 5 normálních a jeden mimo mísu

Před chvílí skončil pořad paní Jílkové, Máte slovo. Diskutovalo tam 6 lidí, z toho 1 byl exministr financí Kalousek a 1 úplně mimo mísu. Jména jsou označená otazníkem, neboť nevím, zda jsem je dobře odposlechnul.

Každý, kromě toho mimo mísu, ví, že v Česku je velký problém s nesplácením půjček a s tím, že si lidé neumí spočítat i základní věci kolem půjček. A pak vznikají tragédie, kdy jsou lidé stěhováni ze svých domů, poslední jsme viděli dnes večer v televizi. Pak to skončí, jak tam říkal pan ?Havlík, že šrotovným si jedna politická strana buduje další voliče, kteří budou závislí na sociální síti.

A asi tušíte, jak to dopadne s rodinou, kde příbuzný půjčí příbuznému na to auto a ten mu je pak nemůže vrátit. Takže tu máme i rozpad rodinných vazeb. Nebo si snad někdo myslí, kromě toho mimo mísu, že rodina, kde mají staré auto, sáhne do šuplíku a vytáhne 300 tisíc na nové auto? V době krize by lidé měli myslet na „zadní vrátka" a ne se zadlužovat a kupovat auta, aby výrobci aut měli na své nadprůměrné platy.
Nákup auta není jen kupní cena. Dívám se na fakturu za garančku auta, 5094 Kč, nejdražší jsou oleje. A pokud jí neabsolvujete, můžete mít problém se zárukou.
Kolik stojí povinné ručení, například s bonusem třeba 4500 Kč. Kolik stojí pojištění nového auta proti krádeži či havárii se raději ani neptejte, ale krade se hodně a mít nepojištěné auto je riziko, co když vám auto někdo nabourá a ujede. Nedávno ukazovali v televizi auto poškozené pádem římsy domu. To vám povinné ručení nepokryje a ani vám to ta stavební firma nezaplatí, když bude třeba v insolvenčním řízení, jako ta, co staví u nás.
Naše auto je z parkoviště omlácené snad za 20 místech, někdo otevře dveře, bum, udělá důlek, jede s narvaným nákupním košíkem, bum, a máme přestříkání za 5-10 tisíc. Takže máte nové auto nebo omlácené auto, co vypadá jako staré?
Stát natáhne ruku na vydání značky a další věci. Než se vzpamatujete, 30 tisíc je pryč, než se vzpamatujete, máte vlastně staré auto, vyjetím z prodejny jeho ceny klesne asi o 20%. To se vám připomene, když budete chtít auto prodat, tak ani hlupák vám ho nekoupí za vaši kupní cenu a pokud bude třeba opravené, tak jeho cena je ještě nižší. Zkuste ho nabídnout příbuznému jako úhradu dluhu. Auto jako investice je totální hloupost. Ono ani byty nyní nejsou dobrá investice.

Paní ?Tlachačová se tam podivovala, že ona peníze investuje to vzdělání svých dětí, auto si nemůže dovolit, ale proč má tedy ona ještě platit někomu to šrotovné. Ten mimo mísu stále tvrdil, že když někdo dostane šrotovné, že to není dotace z našich daní, ale že si tu dotaci vlastně zaplatil ten příjemce té dotace, čemuž já také nerozumím. Asi jako v povídce Šimka Grossmana: „Nechci slevu zadarmo, pravil vychytrale a položil na stůl stokorunu“.
Je tu někdo, kdo si také myslí, že různé dotace jdou z peněz příjemců dotace? Aspoň tak to vysvětloval ten mimo  mísu a chudák exministr Kalousek se jen zmohl na „Bože můj“.

Ten mimo mísu se ptal, když jsou tak chytří, tak ať řeknou, jak řešit krizi. Byl utřen podruhé panem ?Havlíkem a panem ?Majerem, že třeba tím, že zákony budou obdobné jako v okolní EU a že se nebudou měnit dokonce dříve, než nadejde jejich platnost.
Já bych chtěl dodat, že je sprosté nutit lidi v době krize provozovat stále auta na to biosvinsto, co se dodává do nafty a benzínu, snižuje to rychlost, poškozuje motor a zvyšuje spotřebu.

Uhodli jste stranickou příslušnost toho mimo mísu?

  

Autor: Pavel Pokorný | pátek 22.5.2009 0:26 | karma článku: 28,13 | přečteno: 2004x