Letáček na soukromý masopust?

Dostal jsem pozvánku na první soukromý masopust v našem městě. Nějak jsem nechápal, proč by měl být na začátku léta masopust a jak souvisí půst se záplavou salámů a jídla na letáčku. Začal jsem letáček číst a vidím, že mám štěstí, i ta vstupenka zdarma pro 2 osoby v cen 100 Kč tam byla.

Na masopustu má být z televize známý jihočeský harmonikář a známá zpěvačka. Na harmonikáře se v televizi určitě nedívám, ale možná tam bývají. Má tam být ochutnávka salámů, klobás, sýrů od sponzorů a zdarma pivo. Na letáčku byla fotografie harmonikáře a plno salámů, piv, sýrů a párků.

Za svou účast dostanu zdarma pivo a dárek, plato vajíček štangli salámu, atd. Jako ilustrační foto je tam záběr tančících párů a noty. Je vidět, že si s letáčkem někdo vyhrál. Tedy lze nabídce odolat?

A mezi notami na straně letáčku konečně narážím na otočený text malými písmeny, kde je napsáno, že pořadatel si vyhrazuje změnu dárku a že jde o ilustrační fotografie.
Nový občanský zákoník praví, že pokud je něco malými písmeny, tak to neplatí. Platí tedy text malými písmeny mezi notami? Podle mě ne, tedy pak bych měl dostat dárek, který je na letáčku. A na konci drobného písma je neexistující pětimístné IČO.

A konečně při čtení narážím na nejdůležitější text, že si budu moci koupit nějaké zboží za velkoobchodní ceny další dle nabídky.

Samozřejmě ani jeden z uvedených sponzorů masopustu neexistuje.

Tzv. „nigerijské dopisy“ s nabídkou přeposlání peněz přes váš účet jsou zaměřeny na méně inteligentní lidi, kteří nepoznají, že dopis je podvrh a tedy že je možné s nimi jednat o zaplacení údajných poplatků, nutných k převodu peněz. A pokud „Nigerijci“ při komunikaci zjistí, že je tam aspoň „záblesk“ inteligence, okamžitě přeruší komunikaci, nejde o jejich cílové osoby.
A obdobně v současné době jsou u nás lidé, co přistoupí na nabídku přeposílání peněz přes své konto za provizi a pak si diví, že jsou ve skutečnosti členy organizované skupiny zločinců a že mají ukradené peníze vrátit.

Tento letáček je také zaměřen na méně inteligentní lidi, kteří třeba netuší, že IČO má mít 8 číslic. Mimochodem, kolik lidí dnes ví, co ta zkratka vůbec znamená. Letáček je zaměřen na lidi, kteří ani neumí napsat do vyhledávače na internetu Drůbežárna Hlušice, natož napsat IČO do systému ARES. Nebo k internetu nemají přístup.

Ale nejvíce mě na letáčku štve, že někdo zkouší mou inteligenci či mě dokonce považuje za méně inteligentního.

A zajít se podívat na místo akce, kolik lidí se na to nachytá? Raději si nebudu kazit iluze o IQ spoluobčanů. A napadlo mě, co využít zkušenosti z Liberce a Frýdlantu a zkusit varovat ty, co na akci přicházejí, tedy mít tu také nějaké kurýry prevence kriminality? Děsný název, lepší by bylo jen kurýři. Možná zkusím kontaktovat městkou policii.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pokorný | pátek 23.5.2014 10:00 | karma článku: 14,60 | přečteno: 538x