Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Legendy graffiti nebo obyčejní zločinci?

Graffiti vytvořené bez dovolení majitele je trestný čin. Narazil jsem v novinách na článek, že v Praze ve Vysočanech od 22. do 29. srpna bude sjezd světových tvůrci graffiti. Půjde o setkání zločinců či umělců? Asi napůl.

Praha, Prokopské údolíAutor blogu

Když dva dělají totéž, není to totéž. Když vás operuje lékař, je to v pořádku, když vás operuje nelékař, byť se stejným výsledkem, jde o trestný čin. Když na nějaké výstavě či v muzeu pomalujete nějaký cizí obraz, byť může jít ve výsledku o kvalitnější dílo, jde opět jednoznačně o trestný čin. A obdobně, když pomalujete skálu či někomu auto.

Možná si takový pomalovač (viz dále Trestní zákon) myslí, že někde něco vypadá špatně a on je ten, který to pomalováním udělá lepší (ano, šedé ruské vagony metra, to je hrůza, jako celé současné Rusko). Pokud pomalovač něco pomaluje legálně a se svolením majitele (např. autobus), je vše v pořádku a můžeme ho pochválit a použít i slovo umělec. Pokud ale něco z hlediska majitele svým pomalováním poškodí, jde o zločince, měl by někam zalézt, stydět se a shánět peníze na opravu. Nebo se přeškolit na malování do písku na pláži u moře (viz jedna povídka od Bradburyho).
Ono umění se definuje vždy těžko. Pamatujete třeba na 3 obruče z mého blogu, o kterých jejich autor a Knížák tvrdí, že jde o umění?

V článku byl vyjádřen názor nějakého Kalába, který se bojí ukázat svůj obličej (asi ví proč), že podle něj mu jsou lidé, kteří si myslí, že graffiti je vandalismus, ukradení. Ale zlodějům jsou také okradení ukradení. A kvůli zločincům se musely vytvořit zákony a zločinnost pomalovačů byla taková, že se dostali i do Trestního zákona. Konkrétně jde o Trestní zákon, §257b, má 3 odstavce s textem: "Kdo poškodí cizí věc tím, že ji postříká, pomaluje či popíše barvou nebo jinou látkou, …" A z textu zákona mě vyšel pojem pomalovač (uvedený výše). Jinak jsou v zákoně i uvedené škody, nad 500 tisíc (škody se sčítají) či za opakované škody to máme minimálně za 6 měsíců, nad 5 miliónů to máme až za 8 let.

Majitelé domů se mohou také proti pomalovačům zkusit bránit. Asi by bylo nejúčinnější pomalovače také pomalovat (zmalovat) a tvrdit, že jde o umělecké dílo v rámci bodypainting, kdy místo bledých obličejů by byly na ulici samé „krásné“ barevné (namodralé) obličeje. Ale to by asi pomalovači běželi na policii a fňukali by něco o zákonech. Ale zmíněný zákon se vztahuje na věc a ne na pomalovače. Také mohou poškození majitelé domů v době sjezdu svolat nějakou demonstraci do Vysočan.

V našem městě jsem si všimnul, že sotva nová zeď jednoho obchodu

za drahé desítky tisíc byla pomalována nějakým pomalovačem. Jde o recidivistu, obdobné malůvky má i jinde, takže tam jsme u té trestní sazby 6 měsíců – 3 roky + náhrada škody. Když jsem mluvil s majitelem, tak škodu odhadnul na asi 10 tisíc, bylo by totiž potřeba natřít celou zeď znovu. Je to stejné jako u auta, když vám ho někdo škrábne, musíte také opravit celý díl, aby to nebylo vidět, nestačí jen zamalovat škrábanec.  Pokud si dobře pamatuji, bylo naše město požádáno nějakou skupinou o možnost pomalovat zadní zdi garáží směrem do obchvatu, bylo jim vyhověno a zeď byla legálně pomalována. Je ale otázka, jaký architekt ty garáže navrhoval, že to zůstalo v takovém šedém stavu (jako ty vagóny metra).

Patologické pomalovávání cizích věcí by mohla být také psychická nemoc. Asi by bylo možné jí doplnit do diagnóz skupiny F.63, například F63.10 – Patologické pomalovávání věcí. Pak by se mohl pomalovač i léčit, jako se léčí jiné patologie (hráčství, kleptomanie, pyromanie). Byla by to zajímavá právní otázka, pokud si koupíte dům a zapálíte ho, dají vás do blázince, co když si koupíte dům a pomalujete ho? Nemají to tvůrci graffiti lehké.

Pokud na sjezdů tvůrců graffiti se vytvoří nějaké legální umění, což předpokládám, tak by se měly objevit i peníze. Doufejme ale, že nějací pomalovači jim to jejich umění nepřemalují. Sjezd by měl pak vytvořit nějaké konto, ze kterého by se hradily škody způsobené pomalováním domů.  Ale poškození jsou asi účastníkům sjezdu ukradení.

Další o graffiti si můžete přečíst v dřívějším blogu Petra Janečka.

   

Autor: Pavel Pokorný | úterý 12.8.2008 13:38 | karma článku: 21,83 | přečteno: 2151x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma: 9,25 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3949x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma: 32,27 | Přečteno: 841x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 317x | Diskuse| Politika

Pavel Pokorný

Volby prezidenta jsme opět prohráli

Volby prezidenta jsme opět prohráli, prezidentem bude opět bývalý člen hnutí potlačující práva a svobodu člověka. Dokonce v 2. kole voleb šlo jen o to, který bývalý komunista zvítězí. Chápou dnešní děti, o co v roce 1989 šlo?

14.2.2023 v 12:25 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Centrem Prahy nejezdí dvě ze tří linek metra, policie řeší odložené kufry

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:13

Aktualizujeme V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelého zavazadla....

Potyčka na ubytovně v Ústí skončila vraždou, podezřelého policie zadržela

17. června 2024  12:06,  aktualizováno  18.6 14:01

Policisté vyšetřují vraždu na ubytovně v Ústí nad Labem. V násilný trestný čin zřejmě vyústila...

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11,  aktualizováno  13:50

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...

Turisté na Gran Canarii mají po koupání. Úřady kvůli žralokům zavřely pláže

18. června 2024  13:18

Mnozí turisté teď na ostrově Gran Canaria musejí dát před plaváním v moři přednost jiné aktivitě....

  • Počet článků 303
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.