Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krize Jiřího Havla

Jiří Havel, ministr školství stínové vlády ČSSD, v dnešní MF Dnes připomíná ekonomické odborníky, kteří radí, zvyšujte státní výdaje, zlikvidujete krizi. Oni jsou i jiní odborníci, ale i zdravý rozum, že něco takového u nás je spíše nesmysl.

Babicka žebrající u kostelaAutor blogu

Pokud se na to podíváte laicky, tak si představte rodinu, která má akorát dluhy a rozhodne se řešit svou situaci zvýšenými výdaji, které mohou mít i rozumný důvod, třeba že se členové rodiny začnou vzdělávat, aby lépe uspěli na trhu práce. Ale je otázka, zda zvýšené výdaje nepovedou k úplnému bankrotu rodiny a místo vzdělávání budou v mrazech řešit bytovou situaci v nějakém podnájmu s plynovým topením bez plynu.
Přejděme ke státu. Lidé v krizi méně utrácejí a dávají peníze pod polštář. Zvýšíme tedy podle návrhu Jiřího Havla státní výdaje a můžeme začít sociálními dávkami pro ty nejchudší, které Jiří Havel uvádí, můžeme zvýšit podpory a sociální dávky (přizpůsobivým i nepřizpůsobivým) a můžeme být jisti, že dávky a podpory rozhodně neskončí pod polštářem, přesně o vydanou částku se zvýší výdaje a tím se opravdu podpoří ekonomika. Je toto řešení krize?
Řešení krize zvýšením státních výdajů není nic objevného. Možná špatný příklad, ale řešení ekonomické krize zvýšením státních výdajů známe třeba z 30. let ze sousedního Německa. To takto řešilo svou ekonomickou krizi a nějak se to zvrklo a po pár letech řešili úplně jinou krizi, neboli nevíte, kam vás takové řešení dovede.
Jiří Havel totiž nějak nechápe, že státní výdaje mohou zvýšit státy, které na to mají a které nezadlužila předchozí vláda ČSSD, viz ten příklad se zadluženou rodinou výše. Zvyšování státních výdajů může vést ke krachu státu, známe krizi argentinskou, mexickou, ruskou, tedy pád peněz (kde že je euro?), neschopnost státu vyplácet povinné výdaje (důchody, výdaje na zdravotnictví), zablokování bankovních kont, inflace, vysoká nezaměstnanost. Které státy, chudší než Česko, vyřešily svou krizi zvýšením státních výdajů?
Kam vede krach státu, vidíme v palestinské Gaze, tam jsme dávali a dáváme spoustu našich peněz a stále tam stát nefunguje, tedy třeba policie, zdravotnictví, školství.
Dále Jiří Havel nechápe, že zvýšené státní výdaje nepřinesou efekt v zemi, kde je vysoký index vnímání korupce. V Česku stavíme dálnice podle ceny s pozlacenými svodidly, tedy zvýšené výdaje spolknou například stavební lobby, jejichž zájmem je samozřejmě zisk či jejich ekonomická krize a ne krize těch zmiňovaných nejchudších (to by jejich manažery akcionáři hnali).

Ono je snadné řešit ekonomickou krizi zadlužením, to umí i lidí s IQ na úrovni pokojové teploty (ve oF). Obdobně rozdávat cizí peníze, které jsem nevydělal a předstírat, že já jsem ten, co rozdává, to je snazší, než ty peníze vydělat a pak rozdávat.
Ne, peníze rozdávají ti, co je vydělali a těm je potřeba snížit daně. Když snížíte daně, je naděje, že podnikatel zaměstná více lidí (kdyby se úplně zrušilo sociální a zdravotní pojištění - což beru jen jako početní úvahu - tak by zaměstnavatel mohl zaměstnávat místo dvou 2 pracovníků rovnou 3), mohl by zvýšit výdaje rozhodně lépe, než to dělají státní úředníci. Vlastní výdaje si každý hlídá lépe než stát (zalistujte novinami, jak byli nedávno souzeni 2 pracovníci Úřadu práce za to, že neoprávněně rozdávali milióny nějakému ukrajinskému podnikateli).

Ve snížení daních je potenciál řešení krize. V našem státu zvýšené státní výdaje povedou pouze ke zvýšené kriminalitě a korupci.

Autor: Pavel Pokorný | pondělí 12.1.2009 10:20 | karma článku: 25,74 | přečteno: 1447x
  • Další články autora

Pavel Pokorný

Co s nebezpečnou divokou zvěří?

Média jsou plná útoků medvědů na Slovenku. I u nás máme medvědy, vlky, rysy, divoké kance, jeleny. Nemělo by Slovensko vydat pokyny, jak se chránit před nebezpečnou divokou zvěří (zkráceně NDZ) s důrazem na útok medvědem?

20.3.2024 v 10:31 | Karma: 9,25 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Nejezděte v zatáčce přes plnou středovou čáru!

Čeští řidiči neumí projíždět zatáčky, silnice je jim úzká. Jedete do zatáčky, a často ve vašem pruhu proti vám jede auto, najíždí na vás klidně i půl metru přes plnou čáru a nějak věří, že vy se držíte u krajnice.

23.8.2023 v 10:03 | Karma: 20,07 | Přečteno: 3949x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Poplatková televizní daň za vysílání České televize

Roky platím České televizi=ČT poplatky=daně za něco, co občas sleduji, ale jen proto, že když to musím platit, tak se podívám, za co platím. Platím tak daň z vlastnictví televize. Vysílání ČT mě jen deprimuje.

12.6.2023 v 9:00 | Karma: 32,27 | Přečteno: 841x | Diskuse| Ostatní

Pavel Pokorný

Olympiáda a nacismus?

Rusové již rok vraždí na Ukrajině, mezi mrtvými jsou i ukrajinští sportovci (stačí dát do vyhledávače: ukrajinští sportovci padli zahynuli). Může někdo uvažovat, že se olympiády v Paříži zúčastní jejich vrazi, ruští nacisté?

24.2.2023 v 12:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 316x | Diskuse| Politika

Pavel Pokorný

Volby prezidenta jsme opět prohráli

Volby prezidenta jsme opět prohráli, prezidentem bude opět bývalý člen hnutí potlačující práva a svobodu člověka. Dokonce v 2. kole voleb šlo jen o to, který bývalý komunista zvítězí. Chápou dnešní děti, o co v roce 1989 šlo?

14.2.2023 v 12:25 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

KOMENTÁŘ: Poražení slaví víc než vítězové. Přitom by měli změnit přístup

10. června 2024

Premium Třicet minut po vyhlášení výsledků evropských voleb panovalo ve štábu SPOLU nadšení, jako kdyby tři...

S Turkem a Konečnou se dá mluvit, to v případě SPOLU nejde, říká Babiš

10. června 2024

Hnutí ANO oslavilo v eurovolbách jasné vítězství. A začíná se rozhlížet po možných koaličních...

Šaman předpověděl internet, následky ne. Indiáni leniví a koukají na porno

10. června 2024

Premium Internet prolamuje poslední hranice. Členové kmene Marubo obývají hluboký amazonský prales daleko...

Duo Diesel a Fízl? Potkaly se dva světy, ale nesmíme se hádat, říká Šlachta

10. června 2024  19:41

Pro bývalého elitního policistu Roberta Šlachtu je to splněný sen. Až dosud se marně po odchodu od...

  • Počet článků 303
  • Celková karma 9,25
  • Průměrná čtenost 2383x
Další blogy na Myriada.cz.
Moje ankety na BlueBoard.
Dělám desítky let do počítačů, zájmově i profesně. Mám rád knihy (staré sci-fi) a staré olejomalby. Jezdím na kole a občas na moto. Ve skutečnosti vypadám lépe, než na foto.
   Počitadlo od 16.12.2008.
Translate my blogs by Google Translator, click on the flag.
Použité clipart Microsoft Office, © ZONER software nebo vlastní.