Kradl jako straka, budeme chválit?

Jeden současný český vědec kradl pro komunisty jako straka. Ozývají se hlasy, že tím pomohl československému lidu. Opravdu?

Vědí, s kým pracují?http://www.nature.com/ng/journal/v40/n7/fig_tab/ng.155_F5.html

Komunistická STB ukradla například technologii výroby pneumatiky. Čechoslováci tak měli lepší a hlavně levnější pneumatiky, kradené je vždy levnější, a byli spokojeni. Že používali kradenou věc, Čechoslováci neřešili, spíše nechtěli řešit. Jak se z dnešního pohledu podíváte na to, že někdo koupí kradenou věc, například vaše zimní pneumatiky, co jste měli v garáži na zimu, a neřeší, proč byly tak podezřele levné?

A jak moc pomohly ty kradené věci tomu vědci v jeho minulé i současné kariéře, tedy i k osobnímu obohacení, peněžnímu či v kariéře? Kradl tedy ten vědec pro „československý lid“ nebo i pro sebe?

A proč bylo potřeba krást „na západě“, je jasné a píše se to ve všech médiích. Komunisté totiž zavřeli hranice a likvidovali inteligenci, další lidé jim utíkali za hranice. Potřebují dnes Češi či Slováci krást technologii výroby pneumatiky nebo je jednoduší si pneumatiky koupit od někoho "z ciziny", kdo je umí vyrábět dobře a levněji? To je ten paradox, komunisté zavřeli hranice, tím zabránili Čechoslovákům možnost koupě a tím je vlastně nutili ke krádežím. Ale je pro krádež omluva? Byli v bývalém Československu lidé, co nekradli?

Kdyby nebyly hranice obehnané ostnatým drátem, nedostaly by se k nám ty diagnostické metody, pomáhající "československému lidu", normálním, civilizovaným způsobem? Mohli jsme si normálně koupit léky v zahraničí či se tam odjet léčit přes ty komunistické ostnaté dráty?

V souvislosti s kriminalizací, do které komunisté nutili lidi, mě napadl ještě osobní příklad. Topili jsme doma s dřívím, kde že byl nějaký zemní plyn. Věřili byste, že nebylo možné si za komunistů v 60 letech najmout auto, traktor na dovoz dříví z lesa?  Že jste museli někoho požádat o „černou jízdu“ a ten riskoval kriminál a vy samozřejmě také. A tím měli komunisté lidi v hrsti, mohli kdykoliv přijít a říci, kdo ti soudruhu (tak říkali komunisté každému, viz třeba i film Pelíšky) přivezl to dříví a to bylo jejich úmyslem, neboli pokud jste nechtěli v zimě zmrznout, museli jste riskovat jejich kriminál.
A ještě jiný příklad krádeží z mého oboru. Někdo dostal devizový příslib a vyrazil na západ" kupovat kondenzátory, integrované obvody. Pak se to přineslo do výzkumáku, kde se to "rozpitvalo, rozbalilo" a zkoumalo se, zda to půjde okopírovat. A u těch integrovaných obvodů se třeba nepodařila zkopírovat celá část, tak se to vyrábělo "ořezané" a tedy stavba elektrotechniky (kdo dnes staví zesilovače?) byl spíše další vývoj, bude to fungovat či ne?

Krádež je vždy krádež a většina světa jí odsuzuje, tedy kromě komunistů (ti by určitě nejraději znárodňovali všechen cizí majetek a cizí peníze) a dalších nepřizpůsobivých.

Není možné chválit někoho, kdo kradl a měl z toho osobní prospěch, pouze odsoudit.

Další viz třeba:
Spolupráce s STB není ozdobou životopisu, rozhovor s Dušanem Hermanem, ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů, MF Dnes 9. 7. 2011

A v současných Čechách žijí samozřejmě Češi, Moraváci, Slezané, pro označení občanů bývalého Československa používám pro zjednodušení Čechoslováci.

Autor: Pavel Pokorný | sobota 9.7.2011 11:43 | karma článku: 17,34 | přečteno: 1639x