Krádeže dokumentů na katastrálním úřadu v Chebu, zapomeňte...

Na chebský katastrální úřad kupní smlouvy nosit nemusíte. Úřad nepřímo veřejně prohlásil, že pro něj není problém sehnat jejich stejnopisy jinde a nijak jej to ani nezatíží. Ale nejde o novou službu občanům rámci e-government. A jak s tím souvisí ta královská koruna v perexu, se dočtete na konci blogu.

Katastrální pracoviště ChebWeb ČÚZK

Na chebském katastrálním úřadu někdo ukradl asi 1500 dokumentů a to je vážná věc.  A podle počtu nešlo o jednorázovou či náhodnou krádež, šlo o opakované krádeže. Úřad údajně zajistil stejnopisy, ale jakou mají právní váhu, co když přijde někdo a bude mít originál, který nebude souhlasit se stejnopisem? Pokud vyhovují stejnopisy, tak proč se tedy musí na katastr dávat originály smluv? Stát na jedné straně nutí lidi zapisovat nemovitosti do katastru a dávat tam originály smluv, a na druhé straně si je nechává krást?

Katastr vznikl (v dřívější formě Zemských desek z 13. století) jako jistota, že vámi nabyté nemovitosti jsou vedeny jako vaše vlastnictví, že stát, který si lidé platí ze svých daní, jim zabezpečí právní a fyzickou ochranu jejich majetku. A obdobně, že kupec má jistotu, že podle katastru ví, zda jedná se skutečným majitelem. Tuto jistotu se pokusili zničit za ta staletí jen komunisté (a husité), podle kterých by mělo všechno patřit všem, i když ve skutečnosti šlo o to, že chtěli sebrat majetek druhým.

Ve válce v bývalé Jugoslávii byli lidé často nejprve vyhnáni ze svých domovů a poté byly ničeny dokumenty na matrikách a katastrech, aby nezbyl žádný doklad o existenci těch vyhnaných a jejich majetku.

Zajímá je situace na Slovensku, jak jsem se dočetl v knize Lubomíra Smatany, Jánošíci s těžkou hlavou (přečtěte si v ní také o korejské vesničce v chráněné oblasti). Na Slovensku zemědělské pozemky dědily všechny děti, ne jako u nás pouze prvorozené. Tím se každým děděním pozemky dělily a dělily, až byly díly tak malé, že úředníci do katastru přestali zapisovat plochu parcel. Ale pozemky se pronajímaly, prodávaly, takže lidi ani nezajímalo, co se v katastrech eviduje, rozhodující byly smlouvy. A úředníky to začalo zajímat, když se začaly stavět dálnice, automobilky. Protože nebylo možné se domluvit pro každou stavbu s desítkami tisíc majitelů, kteří ani nevěděli, že vlastní třeba 0,25 m2 pozemku na stavbu dálnice, museli na Slovensku schválit tvrdý zákon o vyvlastění.

Na katastru v Chebu, který podle webových stránek řídí v současné době ředitelka Juráková, se podle krajské ředitelky Stoklasové údajně přijala opatření, aby se situace v budoucnu neopakovala. Existuje i takové přísloví, že je zbytečné zavírat vrata, když již všichni koně utekli. Proč se taková opatření neudělala již dávno, tedy jde rozhodně o zanedbání. Co když příště někdo provede něco jiného? Tak se zase bude přijímat další opatření?
Jeden bývalý kolega mě vykládal, jak v jisté bance dostali nový software od zahraničních programátorů a nestačili se divit, náhodné částky se náhodně převáděly z náhodných účtů na náhodné účty. Co když si někdo pohraje se software na katastrálních úřadech (s centrální databází by to již tak snadno nešlo) a trochu náhodně popřehazuje vlastnictví parcel?

Každý by si měl jednou za rok zkontrolovat na internetu své nemovitosti. Dnes není problém si nechat vyrobit razítko, JUDr. Josef Novák, notář, a vyrábět plné moci s falešně ověřenými podpisy na běžícím páse. Nebo přijde exekutor, rozšíří záběr exekuce o další pozemky a hbitě je prodá (již se stalo). A nový majitel v dobré víře postaví hrubou stavbu a již bývalý majitel se bude jenom bezmocně dívat. A soudní poplatky se odvíjí od ceny souzené nemovitosti (a dochází k jejich zvýšení), takže nějaké ty desetitisíce si musí poškozená strana připravit, ta musí soudně dokázat, že došlo k trestnému činu, podvodu. Pokud si někdo myslí, že se oznamuje majiteli nemovitosti, že se jeho nemovitost převádí na někoho jiného, nebo že stačí dojít na katastr a říci, že šlo o podvod a že úřad ihned vše vrátí do původního stavu, tak je značně právně naivní.

Pokud si myslíte, že údaj v katastru je vždy správný, tak ani náhodou. To je obdobné, jako otázky kolem pokut a osobou blízkou, kdy auto je napsáno na jednoho z rodiny, ale vlastní ho a používá třeba celá rodina, která se také na jeho koupi finančně podílela. Majiteli nemovitosti mohou být oba manželé, ale v katastru může být zapsán pouze jeden, kupní smlouvu musíte udělat i s tím, kdo není zapsán v katastru.
Musíte jít s každou smlouvou na katastr? Platí více řádně podepsaná smlouva nebo rozdílný údaj na katastru, viz to Slovensko výše. Mě osobně říkala jedna pracovnice, že majitele některých parcel zná jen bůh.
A do katastru mohou zasahovat i finanční úřady. Mému známému se na nemovitosti objevila na krátký čas nějaká exekuce vinou hrubé chyby finančního úřadu a odpovědí úředníků na finančním úřadu bylo, že oni ne, že oni museli, že oni nemohou. Tak jsem mu říkal, že by to možná urychlil podáním trestního oznámení a žaloby, ale on je kliďas a úředníci nějakým zázrakem to nakonec sami zařídili.

Každý, jehož nemovitost je vedená v katastru Cheb, by si měl dojít zkontrolovat nabývající smlouvy, které předal na katastr, zda tam ještě jsou a zda jsou stejné, jako má doma. Pokud za 40 let zjistí, že smlouvy doma ztratil a že na katastru jsou jiné, tak  již nikdo nikdy nic nedohledá.

Můžeme také spekulovat, že někdo zkoušel, zda se na krádeže přijde či jak úřad zareaguje. Již to víme, úřad přijal opatření.
Modelová situace, město od vás koupilo pozemek před 10 (50, 100) lety a kupní smlouva je u vás, na městě v archivu a možná i na katastru. Vy ty smlouvy na úřadě a případně i na katastru ukradnete a pak jdete na katastr řešit  „vaše nemovitosti". A žádná kupní smlouva není k nalezení, proběhla tedy koupě? Doma si smlouvy ohlídáte snadněji, na úřadu to jde hůře.
Otázkou i je, zda nedošlo k záměně smluv za jiné, třeba s jinými kupci a obsahy, mluví se jen o krádežích.
Další spekulace je ta, že někdo chtěl ukrást konkrétní smlouvu a aby to zakryl, ukradl toho více.
A superspekulace by mohla naznačovat, že vzhledem k tomu, že Cheb patřil do Sudet, může jít o něco v souvislosti s nabytím nemovitosti po odsunutých Němcích, asi jako se to dělalo v té Jugoslávii, viz výše.

Co je třeba ještě ukrást, aby se úředníci vzpamatovali. Opakované krádeže úředních dokumentů jsou vážná věc a je s podivem, že policie nic nenašla, že nikdo nebyl potrestán či odvolán.
Tedy obvyklé zakončení „Vyšetřování skončilo, zapomeňte“.

Fiktivní zpráva z roku 201x
Držitelé 7 klíčů od komory s korunovačními klenoty se sešli, aby odemkli dveře komory. Korunovační klenoty tam ale nebyly. Mluvčí pražského hradu sdělil, že krádež před lidmi zatajili, aby nezpůsobili chaos. Podařilo se v krátkém čase vyrobit repliky korunovačních klenotů a dát je místo původních do komory, takže lidé se nemusí obávat, symboly státu jsou opět na místě. Patrně šlo o pomstu některého bývalého držitele klíče. Mluvčí policie sdělila, že pachatele se jí nepodařilo vypátrat a tak případ odložili. Protože nikdo nemohl takovou krádež předpokládat, nebyl za ní nikdo potrestán a byla přijata opatření, aby se to v budoucnu už neopakovalo.

Zdroje
http://www.novinky.cz/domaci/226180-z-chebskeho-katastru-se-ztratilo-pres-1500-dokumentu.html?ref=boxEhttp://www.csfd.cz/film/2253-vysetrovani-skoncilo-zapomente/ - italský film s Franco Nero z roku 1971
http://www.anny.cz/proza-zobrazit.php?kat=ctena&cislo=15 - korejská vesnička načerno v chráněné krajině

 

Autor: Pavel Pokorný | pondělí 28.2.2011 0:57 | karma článku: 18,86 | přečteno: 1453x