Kontrolovat lékaře jako kamioňáky?

Lékař Pavel Pafko píše v dnešní MF Dnes o přesčasech lékařů, že se kvůli nedostatku lékařů zavírají oddělení. A v článku uvádí, že kamioňák má povinné bezpečnostní přestávky a že při jejich nedodržování je sankcionován.

Unavení kamioňáci totiž způsobovali tragické nehody. Tyto povinné přestávky jsou udány ve vyhlášce. Podle zákoníku práce, což je zákon, tedy bychom mohli říci, že má vyšší právní účinnost, je omezený počet přesčasových hodin, což se týká i lékařů.
Rozvíjím myšlenku článku Pavla Pafka dále.
Co kdyby obdobně chodili na kontroly do nemocnic kontroloři z Úřadu práce (a třeba i policisté) a při zjištění porušení zákona by se rozdávaly obdobné pokuty, jako se dávají řidičům. Podle známého úsloví: "Padni komu padni". A jako mají kamioňáci tachografy na kontrolu, zda povinné přestávky dodržují, měli by i lékaři povinně služební kartu, kterou by označili ukončení pracovní doby. A podle karty by kontrolor mohl zjistit, zda lékař "nepodvádí" a zda nedělá zákonem zakázané přesčasy.
A jak by se to řešilo, kdyby lékař měl náročnou operaci a  nebyl by nikdo, kdo by v ní pokračoval? Má lékař porušit zákon a riskovat sankce? Kontrolor může logicky namítnout, že se do operace neměl pouštět. A pokud byla operace neodkladná?  Pak kontrolor může namítnout, že pacienta neměla nemocnice přijímat a měla ho předat jinam, kde lékaři jsou. Což se nyní občas děje, že záchranka objíždí zdravotnická zařízení a hledá volnou kapacitu. Zákon je zákon.
Pavel Pafko také připomíná, že pokud by došlo v lékařské péči k nějakému pochybení, tak advokát poškozeného pacienta může argumentovat únavou lékaře z přesčasové práce a zdravotnické zařízení má problém.  Stejně jako firma, jejíž kamioňák by způsobil nehodu, a zjistilo by se, že nedodržel povinnou přestávku.
V článku se také dočtete, že stav v našich nemocnicích se občas nazývá otroctví. Jak jinak nazvat to, že je někdo donucován k další práci nad rámec zákona? 

Když se tomu tématu věnuji, tak ministerstvo zdravotnictví chce řešit nedostatek lékařů a zdravotních sester "importem" lékařů a sester z Ukrajiny. Ministerstvo zdravotnictví to tak řeší podle úsloví: "Bližší košile než kabát", já bych to nazval "vykrádáním Ukrajiny". Ale zase Německo "vykrádá Česko", viz třeba článek na iDnes z ledna. A již si to přesně nematuji, zda dodržování přesčasů u lékařů ve Velké Británii způsobilo, že čeští lékaři létali na víkend sloužit do Velké Británie. Již tam spíše nelétají, asi to ve Velké Británii vyřešili jinak.
Závěrečná otázka a anketa: "Mají se ve zdravotnictví dodržovat zákony ohledně přesčasů?"

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pokorný | úterý 10.4.2018 10:03 | karma článku: 14,58 | přečteno: 839x