Komunismus se lakuje, informace mizí...

Cituji z článku Stanislava Balíka: "zločinnost a zvrácenost těchto režimů spočívala v tom, že onomu zločinu dávaly systematicky prostor, že s nimi počítala".

V sobotní MF Dnes byl článek Stanislava Balíka Kulturní válka o povahu komunismu, kde řeší otázky, opět cituji: "lakování komunismu na růžovo" v souvislosti s Ústavem pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Článek a dokonce celou dvojstranu sobotní MF Dnes jsem kupodivu našel zadáním nadpisu článku do Google  v neděli a i dnes volně na PressDisplay (nevíte někdo, co to je za web?).

Podle Stanislava Balíka, necituji, "vstávají noví bojovníci", kteří by se chtěli mít tak, jak se měli za komunistů, aby měli moc (nechat někoho popravit), zavřít do nějakého koncentráku či povolat na vojnu, aby se ho tak zbavili, aby se jich lidé báli, aby si jich lidé "vážili". A na to potřebují "přelakovat" a tak obhájit komunistické zločiny".

Komunisté omlouvají své zločiny tím, že ideje komunismu byly a jsou podle nich správné, jen se jich jaksi vždy  chopili nesprávní lidé. Chápete to slovo, "nesprávní lidé", podle komunistů to vlastně nebyli nesprávní komunisté, jen nesprávní lidé. To je to "lakování komunismu".
Podle Stanislava Balíka dochází nyní k tomu, že místo pojmu (doplňuji: zločinný) komunismus v letech 1948 - 1989 se objevují jiné výrazy, které mají jeho zločinnost zastřít.
Určitě znáte pojem "socialismus s lidskou tváří", jak to "krásně" zní a jaký hrůzný význam to má. Správně má znít, v letech 1948-1989 u nás vládl zločinný komunistický režim. A jeho zločiny má ÚSTR zmapovat.

Stanislav Balík nám říká, necituji, že pohled "čeledína" (u nás to byl konkrétně zahradník), který vstoupil do komunistické strany a stal se funkcionářem zemědělského družstva, je úplně jiný, než toho, kterého okradli o majetek a vyhnali z vesnice (na každé vesnici musel být totiž kulak, na to byly tabulky a směrnice). A z té krádeže mohlo zemědělské družstvo začít fungovat a bývalý "čeledín" mohl mít "dobrý pocit", jaký je geniální hospodář". Ale těch schopných a okradených bylo vždy méně, tak jejich hlas nebyl tak slyšet, a pokud ano, byli rychle umlčeni, třeba i popravou. Přesto ještě dnes se někteří lidí diví (počínaje nejvyššími politiky), proč by se měl vracet majetek ukradený z dob komunismu a nacismu a říkají, co s ním budou dělat?

Já článek chápu tak, částečně cituji, že je tu něčí obava, že pokud by ÚSTR studoval zločiny za holocaustu, počítaly by se v rámci koncentráků fotbalová utkání, počty sehraných divadelních představení, počty hudebníku, a nějak by se ignorovaly počty zavražděných a vůbec, co se v koncentráku dělo. A tím by mohlo dojít k zastření zločinů nacismu, někdo by mohl říci, "podívejte, kolikrát si hráli, jídlo také dostali, co by ještě chtěli"?
A tak nějak se asi určité skupiny "badatelů" pokouší zastřít zločiny komunismu.
Kolikrát jste slyšeli, že za "komunistů měl každý práci"! Ano, můžeme také říci, že i vězni v komunistickém koncentráku měli určitě 100% zaměstnanost, na rozdíl od dnešních vězňů!

Neměl by se ÚSTR věnovat upřesnění počtu mrtvých v důsledku zločinnosti komunismu? Neměl by ÚSTR upřesnit počty mrtvých za sovětské okupace začínající 1968? Byla mezi oběti již započtena ta zastřelená sedmnáctiletá Táňa Máčiková  v roce 1971? Jsou konečné počty mrtvých v srpnu 1969, kdy střílela do demonstrantů nelegálně ozbrojená Lidová milice a kdy byly proti demonstrantům nasazeni vojáci s tanky? V roce 1989 byli demonstranti vyváženi do lesů a tam mláceni a ponecháni v mrazu, nemohl tam zůstat  i nějaký mrtvý, dodnes nezvěstný  či jeho úmrtí nebylo mezi oběti komunismu započítáno?
Zdokumentoval ÚSTR možné zločiny ve vojenské zločiny ve vojenské věznici v Sabinově? Mlátili se tam opravdu vězni?

Dovoluji si tvrdit, že v rámci "lakování komunismu na růžovo" (a i dalších "lakování", třeba současných politiků) se určité informace z internetu ztrácí. A protože většina lidí využívá jako informační médium pouze televizi či internet!!! a z něj pouze informace zadarmo!!!,  ztrácí se pro velký okruh lidé určité informace. Zkuste si najít další údaje o té zastřelené dívce v roce 1971.
Proto si někteří dnešní mladí, kteří čtou maximálně komiksy a za které rodiče pořád něco řeší (bydlení, bodnutí učitelky do zad), nerozumí s pamětníky a často ani se svými vrstevníky.

Když se podíváte na názvy zavedené komunisty, "vatra míru" (kdy že se pálila?), nakladatelství Svoboda, komunisté měly plná ústa slov a plno názvů jako "svoboda, rovnost, bratrství (a vraždili se a vraždí navzájem).
Co kdyby ÚSTR vytvořil naučný slovník "komunistických slov" s uvedením na pravou míru?
Třeba slovo restituce? - Restituce je akt, kdy se má vrátit ukradené a kdy zloděj veřejně prohlašuje, že s tím nesouhlasí. Proč se používá "nalakované" slovo restituce? Když vám policie vrací ukradené auto a zloděj s tím nesouhlasí, jde také o restituci?

A na závěr opět volně cituji Stanislava Balíka: "hledali v lidech zlo, a nalezené zlo použili proti dalším lidem." A tím vznikl komunistický a nacistický řetězec zla.

Velmi dobré jsou k tomuto tématu články redaktora MF DNES Luďka Navary.

Autor: Pavel Pokorný | pondělí 14.4.2014 14:26 | karma článku: 30,50 | přečteno: 1787x