Kolik stojí čtvereční metr pozemků?

V  pondělním článku v jihočeské příloze MF DNES se paní redaktorka domnívá, že cena 50 tisíc za čtvereční metr pozemku ve Hluboké u Českých Budějovic je zřejmě největší v republice. "Bejvávalo".

Banka na námestí Republiky v Praze

Paní redaktorka je asi z laciného kraje. Stačí se podívat na cenové mapy měst, tedy úřední průměrné ceny pozemků, v Praze není obtížné najít úřední ceny
38 850 Kč za metr2, tržní budou rozhodně vyšší, stačí zajít na katastrální úřad a nechat si ukázat kupní smlouvy.

Již v minulém tisíciletí prodalo město Praha pozemek pro stavbu banky na náměstí Republiky, naproti obchodními centru Palladium, za 250 tisíc Kč za metr2, tedy 5× dráže (viz kopie článku). Podle neověřených informací mých kolegů se v Praze již podávají pozemky i kolem 300 tisíc. Nevím, za kolik se prodávají pozemky na Malé straně pod Pražským hradem. Město Hluboká je také pod atraktivním hradem, tak co se divíme „venkovské“ ceně, 5× nižší než ve městě?

Rozčiluje mě, když čtu, že cena 150 Kč za metr2 je vysoká a argumentuje se českým rovnostářským přístupem, přece někomu nezaplatíme za pozemek milión. Znáte případy farmářky Havránkové či kadeřnice Regecové (viz odkazy, kde ČSSD při jednání volila málem policejní nátlak), kdy se ceny úředníkům nad 100 Kč za metr2 zdály vysoké? V roce 2005 psala stejná redakce MF DNES o Hrdějovicích u Českých Budějovic, kde se dohadovali o ceně pozemku, úředníci nabízeli 71 Kč za metr2, a představte si, lidé chtěli 100 Kč! Zkuste v Českých Budějovicích koupit parcelu pod milión, tedy metr2 pod 1000 Kč, ceny jsou i na 6000 Kč. Pokud o nějakém víte, běžím si zařídit hypotéku. Ti, co prodávají za takové ceny, mají pocit, že jde o běžné tržní ceny a mají pravdu, ti co kupují, křičí o vyděračích a spekulantech. Ale nikdo kupovat nenutí, můžete si postavit dům na samotě u lesa a tam se můžete dostat na úřednickou cenu do 100 Kč za metr2.

Pamatuji, jak od roku 1997 kupovalo Tesco pozemky na jih od Prahy u Šeberova pro stavbu obchodního centra. S pokutami a soudy to tehdy vycházelo na asi půl miliardy. Když změříte plochu českobudějovického Tesca (nevěřil jsem, zabírá plochu 6 fotbalových hřišť, nebylo lepší tam udělat hřiště, než chrám konzumu?)  a vydělíte to cenou, kterou bylo ochotno před 13 lety Tesco ochotno dát, tak vám vyjde asi 13 tisíc za metr2.

V Hluboké se zvažuje, zda má město koupit pozemek za těch 50 tisíc za m2. Moje rada pro občany města Hluboká. V žádném případě nesouhlaste se zvýšením daně z pozemku na koupi toho pozemku. Přijde jiné, sociálně cítící zastupitelstvo, a pozemek si může prodat jako nepotřebný pro město. Kolik se třeba prodalo budov postavených občany zdarma v komunistických akcích "Z". Pokud chcete pozemek koupit, založte akciovou společnost a vydejte akcie.

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/farmarka-havrankova-jde-o-zajmy-developeru-ne-o-d11_69457.html - případ farmářky havránkové
http://www.sedmicka.cz/prerov-hranice/clanek?id=66975 – případ kadeřnice Regecové

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pokorný | úterý 20.4.2010 11:19 | karma článku: 15,81 | přečteno: 5011x