Kde je ústavní právo na spravedlivý soud?

V dnešní MF Dnes je otřesný celostránkový článek reportéra Luďka Navary, který popisuje v podstatě již běžný případ neoprávněné exekuce a možné ztráty domu, majetku.Kdy i u nás začne platit, že každý má právo na spravedlivý soud? Bude muset vzniknout nějaká Charta 2013, aby to soudům připomněla?

Krátce shrnu. Když u nás odjedete na déle než 15 dnů mimo svůj domov, může se stát, že vás mezitím nějaká organizovaná skupina dá do exekuce, následně prodá během pár dní několikrát váš dům a poslední majitel pak vám po návratu bude tvrdit, že dům kupoval v dobré víře a soudy mu to potvrdí, přechozí kupci budou s penězi někde v Dominikánské republice.
V článku reportéra Navary jde o to, že jistý pán a paní byli spolumajitelé domu. Nikomu nic nedlužili. Společnosti Vodafone někdo dlužil a tak si společnost Vodafone vybrala ve své databázi toho pána jako svého dlužníka, pán měl smůlu, byl jejich zákazník, a dala ho do exekuce. A když se o tom majitelé domu dozvěděli, tak se s nimi nikdo z Vodafone nechtěl bavit.
A běžela běžná exekuce, obstavený dům, hrozící dražba, exekutor si přihazoval další peníze, v „dobré víře“ se pánovi strhávaly peníze, kde se dalo, zapojila se právní kancelář a přihodila si další částku, samozřejmě několikanásobně převyšující původní částku od Vodafone.

Na co máme papír, který se jmenuje ústava?

Ústava je ústavní zákon č.1/1999 a Listina základních práv a svobod je ústavní zákon č. 2/1999. Ústavní zákony mají vyšší právní účinnost, než obyčejné zákony. Ve většině ústav jsou obdobné věty:
Základní práva a svobody jsou pod ochranou soudní moci.
Všichni účastníci řízení mají před soudem rovná práva.
Jednání před soudem je ústní a veřejné; výjimky stanoví zákon. Rozsudek se vyhlašuje vždy veřejně.
Každý má právo na náhradu škody způsobené mu nezákonným rozhodnutím soudu, jiného státního orgánu či orgánu veřejné správy nebo nesprávným úředním postupem.
Každý má právo na právní pomoc v řízení před soudy, jinými státními orgány či orgány veřejné správy, a to od počátku řízení.
Každý má právo, aby jeho věc byla projednána veřejně, bez zbytečných průtahů a v jeho přítomnosti a aby se mohl vyjádřit ke všem prováděným důkazům.

Jednoduché otázky:
Bylo základní právo té paní a pána pod ochranou soudní moci?
Měli rovná práva?
Řídil se ústavními zákony okresní soud, který o exekuci rozhodoval?
Měli nějaké právo, aby jejich věc byla projednána veřejně a v jejich přítomnosti?
Mohli se vyjádřit?

Houbelec…
V kolika bodech bylo jejich ústavní právo hrubě porušeno?

V roce 1975 podepsal komunistický prezident v Helsinkách, že i komunisté budou dodržovat lidská práva. Po návratu z Helsinek text smlouvy komunistické vedení někam založilo a zapomnělo na ní. Když se 2 roky nic nedělo, vznikla Charta 77 a ta se zeptala, jak že to bude s tou smlouvou? Vytrhuji z textu Charty 77:
... kolik základních občanských práv platí v naší zemi zatím - bohužel - jenom na papíře.
Další občanská práva, včetně výslovného zákazu "svévolného zasahování do soukromého života, do rodiny, domova
Komunisté se tehdy vyděsili a začalo stíhání signatářů smlouvy. Dál to již jistě znáte, 12 let trvalo, než vznikla současná ústava v podstatě se stejnými slovy, které byly v té smlouvě z roku 1975.

Bude muset u nás vzniknout nová Charta 2013, 2014 atd. aby připomněla, že některá práva lidí jsou jen na papíře? Bude to trvat také 12 let?
Jak třeba může nějaký zákon stanovit pravidlo 15. dní a porušit tím vaše ústavní právo? Jak může probíhat soud o vás bez vás, když se mu nevyhýbáte.
Kdo dá podnět k ústavnímu soudu na zrušení například této části zákona, která je zjevně protiústavní. Kdy ministr spravedlnosti zavede kárné řízení se soudci, kteří podle mého názoru poručují ústavu a řídí se plavidlem 15 dní a pravidlem soud o vás bez vás?

Charta 77

Listina základních práv a svobod

Ústava

Autor: Pavel Pokorný | pátek 22.2.2013 10:33 | karma článku: 32,08 | přečteno: 1105x